Έτοιμο το διάταγμα για τη διάσωση της Monte dei Paschi – Φόβοι για bail in

Έτοιμο το διάταγμα για τη διάσωση της Monte dei Paschi – Φόβοι για bail in

Οι εξελίξεις, ανοίγουν τον δρόμο ακόμα και για bail in της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας.

Eνα έκτακτο διάταγμα για την στήριξη των ιταλικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων και η Monte dei Paschi di Siena, είναι «ουσιαστικά» έτοιμο προς έγκριση, δήλωσαν πηγές της ιταλικής κυβέρνησης στο Reuters.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι προς το παρόν η υπηρεσιακή κυβέρνηση δε σχεδιάζει να συναντηθεί το Σάββατο για να εγκρίνει το διάγραμμα.

Νωρίτερα, ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ (SSM) απέρριψε, σύμφωνα με τους Financial Times, αίτημα της Ιταλίας να καθυστερήσει η συμφωνία για την άντληση κεφαλαίων της Monte dei Paschi di Siena μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πηγή του Reuters, η απόφαση λήφθηκε με το σκεπτικό ότι μια παράταση δεν θα είχε καμία χρησιμότητα και ότι έχει έρθει η ώρα για τη Ρώμη να παρέμβει.

Διαβάστε επίσης: Η ΕΚΤ σφίγγει τον κλοιό της Monte dei Paschi di Siena

Η είδηση οδήγησε τη μετοχή σε πτώση 10% και αναστολή διαπραγμάτευσης. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο ακόμα και για bail in της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί ακόμα και αυτό το σαββατοκύριακο.

Η Monte dei Paschi di Siena υπέβαλε αίτημα για παράταση πέντε εβδομάδων, προκειμένου να προχωρήσει μια κεφαλαιακή ένεση 5 δισ. ευρώ και να αποφύγει την επιβολή ζημιών σε ομολογιούχους (bail in), όπως επιβάλλουν οι νέοι κανόνες διάσωσης της ΕΕ.

Το ενδεχόμενο bail in της Monte Paschi αναμένεται να προβλέπει την εξαίρεση των επενδυτών λιανικής, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το κοινωνικό κόστος, σύμφωνα με πηγές των F.T. Η ιταλική τράπεζα έχει 5 δισ. ευρώ ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης, ενώ τα 2 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χέρια επενδυτών λιανικής.

Τόσο εκπρόσωποι της ΕΚΤ, όσο και του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες. Ιταλοί τραπεζίτες υποστήριξαν ότι η παραίτηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι έχει προκαλέσει πολιτική αναταραχή που δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση μιας άντλησης κεφαλαίων από την αγορά μέχρι να συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση.

Μετά την απόρριψη του αιτήματος παράτασης, υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη εργάζονται με το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών πάνω στις οριστικές λεπτομέρειες μιας κρατικής διάσωσης, σημείωσε μια πηγή στους F.T. To σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της Monte Paschi που είχαν ετοιμάσει οι JP Morgan και Mediobanka προέβλεπε μια ένεση κεφαλαίων 1 με 2 δισ. ευρώ από το Κατάρ. Ωστόσο τραπεζικά στελέχη ανέφεραν ότι το Κατάρ δεν ενδιαφερόταν να προχωρήσει σε μια τέτοια επένδυση μέχρι να ξεκαθαρίσει το ζήτημα για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.