Έτσι θα βρείτε δουλειά λίγο πριν τελειώσετε την πρακτική άσκηση

Έτσι θα βρείτε δουλειά λίγο πριν τελειώσετε την πρακτική άσκηση

Τρεις συμβουλές που έχουν εφαρμογή παντού.

του Γκάι Γκάντις

Η εταιρεία μου, T3, έχει προσλάβει εκατοντάδες ασκούμενους φοιτητές όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν οι ασκούμενοι που ξεχώριζαν. Είχαν μάθει να συνεισφέρουν πέρα απ’ αυτό που τους ζητείτο, είχαν συστάσεις απ’ τους καθηγητές τους, και ήταν επίμονοι στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν την πρώτη τους συνέντευξη, χωρίς όμως να γίνονται φορτικοί.

Ιδού, λοιπόν, τρία πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου στην προσπάθειά σας να μετατρέψετε μια πρακτική άσκηση σε δουλειά πλήρους απασχόλησης.

1. Δείξτε προθυμία
Το τμήμα ανθρωπίνων πόρων πρέπει να σας αντιμετωπίζει ως εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης. Αν το μόνο που κάνετε είναι να τριγυρνάτε άσκοπα στον χώρο εργασίας, πρόκειται για χάσιμο χρόνου. Βεβαιωθείτε ότι έχετε έναν ανώτερό σας κι ότι συναντιέστε μ’ αυτόν ή μ’ αυτήν σε τακτική βάση, ώστε να βρίσκετε τρόπους για να βελτιώνεστε και να προσφέρετε περισσότερα στον οργανισμό.

2. Διατηρήστε μια λίστα των επιτυχιών και των αποτυχιών σας
Εξετάστε τα επιτεύγματά σας κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης, αντλήστε διδάγματα απ’ αυτά, και ενσωματώστε τα στο βιογραφικό σας. Όταν ψάχνετε για μια θέση πλήρους απασχόλησης, είναι πάντα καλό να έχετε ποσοτικοποιήσει τα αποτελέσματα της δουλειάς σας στην πρακτική άσκηση. Αν π.χ. εργαστήκατε σ’ ένα καταφύγιο ζώων, αναφέρετε συγκεκριμένα τον αριθμό των ζώων που φροντίσατε.

3. Γνωρίστε τον εαυτό σας
Όσο πιο σύντομα καταλάβετε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σας, τόσο το καλύτερο για σας, καθώς η αυτογνωσία θα σας επιτρέψει να συμβάλλετε ουσιαστικά στην ομάδα. Εξάλλου, αυτή είναι και η ουσία της πρακτικής άσκησης – να βρείτε τι σας αρέσει πραγματικά και σε τι είστε πραγματικά καλός.

Αν απολαμβάνετε την πρακτική σας άσκηση και φαντάζεστε τον εαυτό σας να εργάζεται και μελλοντικά στην εταιρεία, αναζητήστε δουλειά εκεί. Και γνωστοποιήστε την πρόθεσή σας. Αν δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας, μιλήστε με το τμήμα ανθρώπινων πόρων και δείτε αν μπορούν να σας συνδέσουν με άλλες εταιρείες που μπορεί να χρειάζονται τις δεξιότητές σας.

Σε κάθε περίπτωση, το να ξεκινήσετε τις προσπάθειες δικτύωσής σας από την πρώτη μέρα είναι πάντα μια θαυμάσια ιδέα.