Eurogroup: Γκρίζα σύννεφα στο…Λουξεμβούργο

Eurogroup: Γκρίζα σύννεφα στο…Λουξεμβούργο

Τι αναφέρουν πηγές της ελληνικής αντιπροσωπείας – Γιατί ο πήχης είναι χαμηλά από όλες τις πλευρές.

Στο βροχερό Λουξεμβούργο, η Ελλάδα δεν φαίνεται πως μπορεί να περιμένει τίποτε άλλο, από τη συνεδρίαση του Eurogroup, πέρα από νέα μηνύματα, ίσως πολύ πιο αυστηρά αυτή τη φορά, ότι ο χρόνος τελειώνει και κινδυνεύει να βρεθεί «ξεκρέμαστη».

Το κλίμα μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πολύ βαρύ και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί και στις επίσημες δηλώσεις. Η ελληνική πλευρά δεν προσέρχεται με καμία νέα πρόταση, όπως έλεγαν πριν από λίγο πηγές της ελληνικής αντιπροσωπείας, συμπληρώνοντας με νόημα ότι οι δανειστές ζητούν εφαρμογή του Μνημονίου, κάτι που δεν μπορεί να αποδεχθεί η κυβέρνηση.

Η εκτίμηση των στελεχών της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ότι πλέον οι πρωτοβουλίες, αλλά και οι αποφάσεις θα είναι πολιτικές και δεν αποκλείουν όλα τα ενδεχόμενα. Από τη συμφωνία έως και το «αδιανόητο», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Επισημαίνουν ότι τα βασικά πεδία διαφωνίας είναι ο ΦΠΑ και το Ασφαλιστικό, καθώς θεωρούν ότι οι δανειστές δεν θα πιέσουν τόσο πολύ για τα εργασιακά, εάν βρεθεί κοινός τόπος στα υπόλοιπα ζητήματα. Όμως, σε όλο το προηγούμενο διάστημα δεν φάνηκε ότι οι θεσμοί είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν.

Τα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα υπάρξει νέος γύρος επαφών του Πρωθυπουργού και εκτιμούν ότι η χθεσινή επικοινωνία με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ έδειξε ότι υπάρχει ακόμη πεδίο συμφωνίας.

Ωστόσο, οι πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών κάνουν λόγο για καθοριστικό Σαββατοκύριακο και δεν βγάζουν από την ατζέντα την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής εάν το αδιέξοδο συνεχιστεί…

Διαβάστε ακόμη: 

Νέα ηχηρή παρέμβαση από τις ΗΠΑ: Κίνδυνος αναταραχής αν δεν υπάρξει συμφωνία

Μέρκελ: Μια συμφωνία είναι ακόμα εφικτή