Ευρωπαϊκές τράπεζες ώρα μηδέν

Ευρωπαϊκές τράπεζες ώρα μηδέν

Ενώ οι αμερικανικές τράπεζες απέδειξαν ότι είναι πιο «ετοιμοπόλεμες», οι ευρωπαϊκές δείχνουν αδυναμία απέναντι στην χρηματοπιστωτική κρίση.

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που πλανάται τα τελευταία οκτώ χρόνια πάνω από τα τραπεζικά Ιδρύματα,  ανέδειξε με τον πιο «γλαφυρό» τρόπο τις  αδυναμίες των ευρωπαϊκών τραπεζών έναντι των αμερικανικών.

Οι αμερικανικές τράπεζες, λοιπόν, κατάφεραν να τονώσουν πολύ γρηγορότερα από τις ευρωπαϊκές τις κεφαλαιακές βάσεις τους μετά την κρίση. Επίσης, απολαμβάνουν μεγαλύτερη βεβαιότητα σε ό,τι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας τους, καθώς δεν αμφισβήτησαν, όπως οι ευρωπαϊκές, κάθε προταθείσα τα χρόνια αυτά θεσμική αλλαγή.Το αποτέλεσμα είναι οι ευρωπαϊκές τράπεζες να εκχωρούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στις αμερικανικές.

Η Deutsche Bank στην αρχή της δεκαετίας, ήταν η δεύτερη ανάδοχος εταιρεία σε ό,τι αφορά τις εκδόσεις ομολόγων διεθνώς. Πέρυσι έπεσε στην έκτη θέση, ενώ εφέτος κατρακύλησε στην έβδομη. Το 2010 είχε μερίδιο 7,3% στη συγκεκριμένη αγορά και φέτος το μερίδιό της συρρικνώθηκε στο 5,1%.

Η γερμανική τράπεζα κατάφερε επιτέλους να λύσει το σημαντικότερο πρόσφατο οικονομικό πρόβλημα πετυχαίνοντας εξωδικαστικό συμβιβασμό με την αμερικανική κυβέρνηση στην υπόθεση αμφιλεγόμενων υποθηκών πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Το πρόστιμο των σχεδόν 7 δισ. ευρώ, στο οποίο συμφώνησαν οι δύο πλευρές, είναι τελικά πολύ χαμηλότερο από ότι φοβόντουσαν οι αξιωματούχοι της τράπεζας – είχε προταθεί πρόστιμο της τάξεως των 14 δισ-.  Ωστόσο, η Deutsche Bank πρέπει να δώσει λύσεις και σε πολλά άλλα προβλήματα: το ιστορικά χαμηλό στα επιτόκια, οι αυστηρότεροι κανόνες λειτουργίας που επιβάλλουν οι εποπτικές αρχές και η ψηφιοποίηση. Παράλληλα το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αντιμετωπίζει 7.800 αντιδικίες, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία ενώ σημαντικό αγκάθι είναι και οι ενδείξεις για ξέπλυμα χρήματος και παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία.

Αλλά και η κορυφαία στον κλάδο, η βρετανική Barclays, που το 2010 κατείχε μερίδιο άνω του 8% στην παγκόσμια αγορά ομολόγων, υποχώρησε εφέτος στο 6,8%, πίσω από τη JPMorgan και τη Citigroup, πληρώνοντας το τίμημα των νέων, αυστηρότερων κεφαλαιακών κανόνων.

Η επίσης βρετανική Royal Bank of Scotland συρρικνώθηκε τα τελευταία χρόνια από το 4% στο 1,4% και ακόμα αδυνατεί να περάσει τα stress tests της Τράπεζας της Αγγλίας, ενώ οι ελβετικές Credit Suisse και UBS από την έκτη και έβδομη θέση αντίστοιχα σε ό,τι αφορά τις εκδόσεις ομολόγων (έκαστη κατείχε μερίδιο περίπου 4,3%) υποχώρησαν η πρώτη στην 11η θέση με μερίδιο 2,5% και η δεύτερη στη 16η θέση με μερίδιο 1,8%.

 Φωτογραφία άρθρου: Economist