Εξαφάνιση αεροσκάφους των Αλγερινών αερογραμμών (upd)

Εξαφάνιση αεροσκάφους των Αλγερινών αερογραμμών (upd)

Πενήντα λεπτά μετά την απογείωσή του χάθηκε η επαφή με το έδαφος.

Η αλγερινή αεροπορική εταιρεία Air Algerie ανακοίνωσε πως έχασε σήμερα την επαφή με ένα από τα αεροσκάφη της που εξασφαλίζουν τη σύνδεση ανάμεσα στην Ουαγκαντούγκου και το Αλγέρι, 50 λεπτά μετά την απογείωσή του από την πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο.

Ο πρωθυπουργός της Αλγερίας Αμπντέλ-Μαλέκ αλ-Σελάλ δήλωσε πως η πτήση της Air Algerie μετέφερε 119 επιβαίνοντες, περιλαμβανομένου επταμελούς πληρώματος.

Η Air Algerie ανακοίνωσε πως το αεροπλάνο, ένα Airbus A320, που εκτελούσε την πτήση AH5017, κατευθυνόταν από την Ουαγκαντούγκου προς το Αλγέρι όταν χάθηκε η επαφή μαζί του, 50 λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Μπουρκίνα Φάσο. Σύμφωνα εντούτοις με το Γαλλικό Πρακτορείο το οποίο επικαλείται την ισπανική εταιρεία Swiftair, ιδιοκτήτρια του αεροπλάνου, το αγνοούμενο αεροπλάνο είναι ένα McDonnell Douglas MD83 που μετέφερε 110 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα.

Η Air Algerie αναφέρει σε σημείωμα που ανήρτησε στον ιστότοπό της πως το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από την Ουαγκαντούγκου της Μπουρκίνα Φάσο στη 01:17 (τοπική ώρα) και επρόκειτο να προσγειωθεί στο Αλγέρι στις 05:10 (τοπική ώρα), όμως δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του. Η εταιρεία έχει θέσει σε εφαρμογή «σχέδιο έκτακτης ανάγκης», σύμφωνα πάντα με το κείμενο της ανακοίνωσης.

Αναφορές για συντριβή του αεροσκάφους στον Νίγηρα

Το ιδιωτικό αλγερινό τηλεοπτικό κανάλι Elnahar μετέδωσε πως το αεροπλάνο συνετρίβη αφού πέρασε στον εναέριο χώρο του Νίγηρα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημο σχόλιο για την πληροφορία αυτή.

Στο μεταξύ, η αποστολή του ΟΗΕ στο Μαλί και οι Γάλλοι στρατιώτες που βρίσκονται εκεί, προσπαθούν να εντοπίσουν το αεροπλάνο. Πηγή στην αποστολή του ΟΗΕ είπε πως δεν έχει ακόμη τις συντεταγμένες της πτήσης ή της θέσης του αεροπλάνου τη στιγμή που εξαφανίσθηκε. Δεν υπάρχει επιβεβαίωση πως το αεροπλάνο συνετρίβη στο Μαλί, δήλωσε η πηγή.

Τουλάχιστον 50 Γάλλοι, 20 Λιβανέζοι και 26 υπήκοοι Μπουρκίνα Φάσο επέβαιναν στο MD83 

Ο κατάλογος των επιβατών της πτήσης της Air Algerie που αγνοείται περιλαμβάνει 50 Γάλλους πολίτες, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουαγκαντούγκου ο αντιπρόσωπος της εταιρείας στην Μπουρκίνα Φάσο, ενώ οι 26 από την Μπουρκίνα Φάσο, μετέδωσε το αλγερινό ραδιόφωνο. Τέλος, από τη Βηρυτό, επίσημη πηγή ανέφερε ότι μεταξύ των επιβατών υπήρχαν και 20 Λιβανέζοι, εκ των οποίων τρεις γυναίκες και 10 παιδιά.

Ο Γάλλος υφυπουργός Μεταφορών Φρεντερίκ Κιβιγέ είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα πως υπάρχει κατά πάσα πιθανότητα μεγάλος αριθμός Γάλλων στην εν λόγω πτήση. Ένας πυρήνας κρίσης δημιουργήθηκε στη γαλλική διεύθυνση πολιτικής αεροπορίας για να ελέγχονται οι πληροφορίες γύρω από την πτήση της Air Algerie.

Η Air Algerie έχασε την επαφή πάνω από το Μαλί με ένα από τα αεροπλάνα της που μετέφερε τουλάχιστον 116 επιβαίνοντες και εκτελούσε πτήση από την Ουαγκαντούγκου προς το Αλγέρι.

«Το αεροπλάνο εξαφανίσθηκε στην Γκάο, 500 χλμ. από τα αλγερινά σύνορα. Έχουμε θύματα πολλών εθνικοτήτων», δήλωσε στο ραδιόφωνο ο αλγερινός πρωθυπουργός Αμπντελμαλέκι Σελάλ.

Στη Μαδρίτη, το συνδικάτο των πιλότων των επιβατικών αεροπλάνων Sepla έκανε λόγο για εξαμελές πλήρωμα, όλοι Ισπανοί, ενώ η Swiftair κάνει από την πλευρά της λόγο για 116 επιβαίνοντες.

Ο υπουργός Μεταφορών της Μπουρκίνα Φάσο Ζαν Μπερτέν Ουεντράγκο δήλωσε πως η πτήση της Air Algerie που κατευθυνόταν από την Ουαγκαντούγκου στο Αλγέρι είχε ζητήσει να αλλάξει πορεία στη 01:38 (ώρα Γκρίνουιτς, 04:38 ώρα Ελλάδας) εξαιτίας καταιγίδας στην περιοχή.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη:

Στους 48 οι νεκροί της συντριβής αεροσκάφους στην Ταϊβάν

Έφτασε το πρώτο αεροσκάφος με τις σορούς των επιβατών του Μπόινγκ