«Εξαγωγές και παραμονή των επιχειρήσεων απαιτούν ρευστότητα»

«Εξαγωγές και παραμονή των επιχειρήσεων απαιτούν ρευστότητα»

Μήνυμα του προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος μετά τη μεταφορά έδρας της «Βιοχάλκο».

Διπλό μήνυμα, προς την κυβέρνηση και τις τράπεζες, απηύθυνε σήμερα, με αφορμή και τη μεταφορά έδρας της «Βιοχάλκο» στο εξωτερικό, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δημήτρης Λακασάς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του εξαγωγικού συνεδρίου «IATTO FORUM – EXPORT SUMMIT II», που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 25-27 Σεπτεμβρίου.

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, ο κ. Λακασάς είπε χαρακτηριστικά -απαντώντας σε σχετικό ερώτημα- ότι είναι πολύ καλό το ότι συζητάει με τους εκπροσώπους των πολυεθνικών και των μεγάλων επενδυτών, «αλλά πρέπει να βλέπει εξίσου τους Έλληνες επιχειρηματίες» (σ.σ. η «Βιοχάλκο» αποφάσισε μεταφορά έδρας στο Βέλγιο, σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου, με στόχο -μεταξύ άλλων- την ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση).

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να περιμένουν τη BlackRock, αλλά να υπάρξει μια στόχευση, ώστε να χρηματοδοτούνται επιχειρήσεις με καλές προοπτικές, σε κλάδους με δυναμική. Όπως είπε, οι τράπεζες πρέπει ν’ ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς, δεδομένου ιδίως ότι η θέση τους είναι πολύ καλύτερη σήμερα, από ό,τι 12 μήνες πριν, με την εξάρτησή τους από τον μηχανισμό ELA (σ.σ. έκτακτη διαδικασία παροχής ρευστότητας) να έχει μειωθεί τα 16 δισ. ευρώ, έναντι δεκάδων δισ. στο παρελθόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Σωτήρης Μπαρμπαρούσης

Διαβάστε ακόμη: Εξάγουμε στην Γαλλία επτά φορές λιγότερο ελαιόλαδο από ότι το…Βέλγιο!