Citi: Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στη βαθμίδα «Α» έως το 2030 – Οι εκλογές του 2027 το κρίσιμο τεστ

Citi: Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στη βαθμίδα «Α» έως το 2030 – Οι εκλογές του 2027 το κρίσιμο τεστ
Photo: Shutterstock
Η Citi βλέπει περιθώριο για θετικές αλλαγές στις προοπτικές της χώρας από S&P και Fitch, αλλά τοποθετεί τις επόμενες αναβαθμίσεις από το 2027 και μετά.  
  • Η Citi εκτιμά ότι S&P και Fitch μπορούν να αναβαθμίσουν τις προοπτικές της Ελλάδας τους επόμενους μήνες.
  • Οι επόμενες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης αναμένονται από το 2027, με τις εκλογές να αποτελούν κρίσιμο ορόσημο.
  • Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην κατηγορία «Α» έως το 2030, εφόσον συνεχιστούν η μείωση του χρέους και οι μεταρρυθμίσεις.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ακόμη κρίσιμη περίοδο αξιολογήσεων από τους διεθνείς οίκους, με τη Citi να εκτιμά ότι υπάρχει περιθώριο για θετικές κινήσεις στις προοπτικές της χώρας, αλλά όχι για νέες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής της αξιολόγησης πριν από το 2027.

Η φετινή περίοδος έχει ξεκινήσει θετικά, καθώς Moody’s και Morningstar αναβάθμισαν τις προοπτικές της Ελλάδας από σταθερές σε θετικές, ενώ η Scope Ratings αναβάθμισε την αξιολόγηση της χώρας σε BBB+. Στο επόμενο διάστημα, το ενδιαφέρον στρέφεται στη S&P και τη Fitch, οι οποίες αναμένεται να επανεξετάσουν την Ελλάδα στις 23 Οκτωβρίου και στις 6 Νοεμβρίου αντίστοιχα.

Και οι δύο διατηρούν σήμερα την Ελλάδα στη βαθμίδα BBB με σταθερές προοπτικές. Η Citi βλέπει περιθώριο για αλλαγή των προοπτικών σε θετικές, χάρη στη συνεχιζόμενη μείωση του χρέους και την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, εκτιμά ότι για μια νέα αναβάθμιση θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 2027 το κρίσιμο ορόσημο

Σύμφωνα με τη Citi, οι οίκοι αξιολόγησης θα περιμένουν να διαπιστώσουν ότι η δημοσιονομική πειθαρχία και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν σε βάθος χρόνου. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκλογές του 2027 αποτελούν σημαντικό ορόσημο, καθώς το αποτέλεσμά τους θα δείξει κατά πόσο υπάρχει διατηρήσιμη στήριξη στη συγκεκριμένη οικονομική πολιτική.

Η Citi εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην κατηγορία «Α» έως το 2030, εφόσον συνεχιστούν η μείωση του χρέους και οι μεταρρυθμίσεις. Για να επιτευχθεί αυτό, θα χρειαστούν, σύμφωνα με την ανάλυση, δύο ακόμη αναβαθμίσεις από Fitch και S&P και τρεις θετικές κινήσεις από τη Moody’s.

Η πρόοδος στο χρέος

Καθοριστικό ρόλο στην εικόνα της Ελλάδας έχει η στρατηγική πρόωρης αποπληρωμής χρέους. Τον Ιούνιο, η χώρα αποπλήρωσε πρόωρα 6,94 δισ. ευρώ από τα δάνεια του Greek Loan Facility (GLF). Από τα συνολικά 52,9 δισ. ευρώ που είχαν συμφωνηθεί το 2010, παραμένουν περίπου 26,3 δισ. ευρώ, με στόχο την πλήρη αποπληρωμή τους έως το 2031.

Παράλληλα, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για επιπλέον πρόωρες αποπληρωμές συνολικού ύψους 5,9 δισ. ευρώ μέσα στο 2026.

Η Citi επισημαίνει επίσης ότι η σύνθεση του ελληνικού χρέους λειτουργεί ως σημαντικό «μαξιλάρι». Περισσότερο από το 70% αποτελείται από δάνεια του επίσημου τομέα με ευνοϊκούς όρους, ενώ η μέση διάρκεια του χρέους ξεπερνά τα 18 χρόνια. Το μέσο κόστος εξυπηρέτησης υπολογίζεται στο 2,3% για το 2026.

Οι κίνδυνοι

Παρά τη θετική εικόνα, η Citi εντοπίζει κινδύνους στις γεωπολιτικές εξελίξεις και στις τιμές του πετρελαίου. Μια νέα κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσε να επηρεάσει τη στάση των οίκων αξιολόγησης, ενώ οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου θα μπορούσαν να επιβαρύνουν περαιτέρω το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο εμφάνισε έλλειμμα 5,9% του ΑΕΠ το 2025.

Το βασικό στοίχημα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τη Citi, είναι η διατήρηση της δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής πορείας. Αυτή θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το επόμενο βήμα προς υψηλότερες πιστοληπτικές αξιολογήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: