Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές: Στο 4,875% η απόδοση στο άνοιγμα των προσφορών

Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές: Στο 4,875% η απόδοση στο άνοιγμα των προσφορών

Το βιβλίο των προσφορών αναμένεται να κλείσει εντός της ημέρας – Θετικό το κλίμα για την έκδοση.

Σε έκδοση πενταετούς ομολόγου προχωρά η Ελλάδα, μαζί με πρόσκληση σε κατόχους στους κατόχους των ομολόγων που λήγουν το 2019 με στόχο την επέκταση της ωρίμανσης.

Η διαδικασία έκδοσης του πενταετούς ομολόγου είναι αυτή του κοινοπρακτικού δανείου μέσω βιβλίων προσφορών που άνοιξε το μεσημέρι της Δευτέρας και θα κλείσει σήμερα, Τρίτη, οπότε και θα ανακοινωθούν τόσο το επιτόκιο δανεισμού, καθώς και το ύψος των προσφορών που θα συγκεντρώσει η έκδοση.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Λονδίνο που μεταδίδει το Bloomberg κατά τις πρώτες ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών, η απόδοση του νέου πενταετούς ομολόγου δαμορφώνεται στο 4,875%.

Στο πλαίσιο της έκδοσης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε το απόγευμα της Δευτέρας τηλεδιάσκεψη με διεθνείς επενδυτές, στην οποία συμμετείχε και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Στέλιος Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρε ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, ως ανάδοχοι για την έκδοση έχουν προσληφθεί πέντε ξένες τράπεζες.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΧΑΑ, ανέφερε πως για την έκδοση του 5ετούς ομολόγου επιλέχθηκαν οι τράπεζες BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank και HSBC.

Όσον αφορά τους κατόχους των ομολόγων που λήγουν το 2019 (τα οποία είχαν εκδοθεί με επιτόκιο 4,75%), προσκλήθηκαν να τα ανταλλάξουν προς το 102,6% της ονομαστικής τους αξίας με ωρίμανση το 2022.

Διεθνής Τύπος για έξοδο στις αγορές: Στιγμή-ορόσημο για Ελλάδα και Ευρωζώνη

Ζητούμενο το νέο χρήμα

Το κλίμα από την πλευρά των επενδυτών όσον αφορά στη ζήτηση ήταν χθες θετικό και το βιβλίο προσφορών θα κλείσει εντός της ημέρας.

Βαρόμετρο για τη διαμόρφωση του ετήσιου κουπονιού της έκδοσης αποτελούν οι προσφορές των επενδυτών που θα συμμετάσχουν στο κομμάτι της έκδοσης το οποίο αφορά στο νέο χρήμα.

Η έκδοση του 5ετούς θα πραγματοποιηθεί κατά 2 δισ. ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων που λήγουν το 2019 και σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει την άντληση νέου χρήματος από 1 έως 2 δισ. ευρώ, ανάλογα με τη ζήτηση και το ύψος των προσφορών.

Οι τράπεζες Εθνική, Eurobank και Alpha Bank διαθέτουν ομόλογα ύψους 1 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι σχετικές πράξεις ανταλλαγής θα πραγματοποιηθούν σήμερα το πρωί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκδοση συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες να κλείσει με απόδοση 4,70%- 4,75% και ετήσιο κουπόνι στην περιοχή του 4,60%.

Υπενθυμίζεται ότι το ετήσιο κουπόνι της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου τον Απρίλιο του 2014 είχε διαμορφωθεί στο 4,75% και η απόδοση στο 4,95%.