«Εξοργιστική και παράνομη» η δράση της NSA διαμηνύει ο CEO της Google

«Εξοργιστική και παράνομη» η δράση της NSA διαμηνύει ο CEO της Google

Οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν βοήθησαν την Google να καταλάβει τις πραγματικές δυνατότητες της NSA, λέει ο Έρικ Σμιτ.

«Είναι αληθινά εξοργιστικό το ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ έψαχνε στα κέντρα δεδομένων της Google, εάν αυτό αληθεύει. Τα βήματα τα οποία η οργάνωση προτίθετο να κάνει χωρίς ορθή κρίση για να εκτελέσει την αποστολή της -και δυνητικά να παραβιάσει την ιδιωτική ζωή ανθρώπων- δεν είναι εντάξει. Οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν μας βοήθησαν να καταλάβουμε ότι αυτό είναι δυνατόν και υπάρχουν και άλλες αποκαλύψεις που έρχονται», δήλωσε σήμερα ο εκτελεστικός πρόεδρος της Google Inc. Έρικ Σμιτ.

Ο CEO του «τεχνολογικού γίγαντα» είπε ότι η Google -μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις της Washington Post πως η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) είχε καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στα κέντρα δεδομένων της εταιρείας, αλλά και της Yahoo!, αποκτώντας έτσι πρόσβαση στους λογαριασμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών- υπέβαλε τις έντονες διαμαρτυρίες της στην NSA, στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και σε μέλη του Κονγκρέσου.

Ο Σμιτ είπε ακόμη πως η NSA φέρεται να συνέλεξε στοιχεία για τις τηλεφωνικές κλήσεις περίπου 320 εκατ. προσώπων για να εντοπίσει περίπου 300 οι οποίοι ενδέχεται να αποτελούσαν απειλή για την ασφάλεια (των Ηνωμένων Πολιτειών). «Αυτό είναι κακή κρατική πολιτική και πιθανόν παράνομο», είπε ο Σμιτ χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη: Εξοργισμένη η Google με την αμερικανική κυβέρνηση

Η NSA από την πλευρά της απάντησε σχετικά την προηγούμενη εβδομάδα πως ο υπαινιγμός ότι βασίστηκε σε ένα διάταγμα του προέδρου για τη συλλογή πληροφοριών από το εξωτερικό, ώστε να παρακάμψει τους περιορισμούς τους οποίους αντιμετωπίζει εγχωρίως βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου, «δεν είναι αληθής».

«Μπορώ να σας πω πράγματι ότι δεν διαθέτουμε πρόσβαση στους εξυπηρετητές της Google, στους εξυπηρετητές της Yahoo!», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της NSA στρατηγός Κηθ Αλεξάντερ την περασμένη εβδομάδα. «Πρέπει να λαμβάνουμε δικαστική εντολή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ ενέκρινε την Πέμπτη ένα νομοθέτημα με το οποίο επιβάλλονται πιο αυστηροί περιορισμοί όσον αφορά το ευρύ πρόγραμμα παρακολουθήσεων και υποκλοπών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά επιτρέπουν τη συνέχισή τους.

Διαβάστε ακόμη: «Το να λέει κανείς την αλήθεια, δεν είναι έγκλημα»