Πρόσβαση στα δεδομένα της Yahoo! και της Google είχε αποκτήσει η NSA

Πρόσβαση στα δεδομένα της Yahoo! και της Google είχε αποκτήσει η NSA

Πληθαίνουν οι αποκαλύψεις που εμπλέκουν αμερικανικές εταιρείες στις παρακολουθήσεις της NSA, από τις οποίες φαίνεται πως δεν γλύτωσε ούτε ο Πάπας.

Το «σίριαλ» των αποκαλύψεων σχετικά με τη δράση της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ συνεχίστηκε και σήμερα με νέα δημοσιεύματα σχετικά με παρακολουθήσεις σε όλον τον κόσμο, αλλά και τη συμμετοχή εταιρείων και ξένων κυβερνήσεων στο πρόγραμμα κατασκοπείας.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Washington Post η NSA φέρεται να είχε αποκτήσει πρόσβαση στα κυκλώματα που συνδέουν τα κέντρα δεδομένων της Yahoo! και της Google με το Διαδίκτυο, αποκτώντας έτσι πρόσβαση στους λογαριασμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών σε όλο τον κόσμο.

Επικαλούμενη έγγραφα που της παρέδωσε ο πρώην αναλυτής της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι εκατομμύρια αρχεία υπεκλάπησαν και εστάλησαν από τα δίκτυα της Yahoo! και της Google στα κεντρικά γραφεία της NSA. Το πρόγραμμα αυτό -το οποίο λειτουργούσε η NSA μαζί με την βρετανική αντίστοιχή της, GCHQ- είναι γνωστό με την ονομασία MUSCULAR, και είναι διακριτό από το πρόγραμμα παρακολούθησης PRISM, η αποκάλυψη του οποίου νωρίτερα φέτος είχε προκαλέσει οργή όσον αφορά τις δραστηριότητες της NSA.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μέσω του MUSCULAR οι δύο υπηρεσίες πληροφοριών μπορούν να υποκλέπτουν δεδομένα από τις οπτικές ίνες που χρησιμοποιούν οι δύο μεγάλες εταιρείες του Ίντερνετ.

Οι εταιρείες δήλωσαν στην αμερικανική εφημερίδα ότι ενοχλήθηκαν από τους ισχυρισμούς αυτούς και ότι δεν ήταν ενήμερες γι’ αυτήν την δραστηριότητα της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας.

Διαβάστε ακόμη: Οι εταιρείες, τα συμβόλαια και οι αριθμοί πίσω από τις αποκαλύψεις του πιο διάσημου καταζητούμενου στον κόσμο

Τριάντα αμερικανικές εταιρείες «μπλέκονται» στην κατασκοπεία στη Γερμανία
Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Stern που κυκλοφορεί αύριο αναφέρει πως τριάντα περίπου αμερικανικές εταιρείες ενεπλάκησαν σε κατασκοπεία στο έδαφος της Γερμανίας, ιδίως συμβάλλοντας στις αναλύσεις των υποκλοπών ή συμβάλλοντας στο συντονισμό των αποστολών μυστικών πρακτόρων.

Σύμφωνα με το Stern, αυτές οι εταιρείες βοήθησαν επίσης στην εκπαίδευση στρατιωτικών σε τεχνικές κατασκοπείας. Πιθανόν να συμμετείχαν ακόμη στον συντονισμό των επιχειρήσεων των τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) των ΗΠΑ στην Αφρική, από τη Στουτγάρδη, όπου βρίσκεται η έδρα της διοίκησης των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων για την Αφρική (AFRICOM), προστίθεται στο δημοσίευμα αυτό.

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται ιδιαίτερα σε δύο εταιρείες, την Booz Allen Hamilton -στην οποία εργαζόταν ο Σνόουντεν όταν υπέκλεψε τα δεδομένα της NSA- και την Incadence Strategic Solutions.

Εκτός από τις τριάντα αυτές εταιρείες, που κατά το περιοδικό ενεπλάκησαν άμεσα σε δραστηριότητες κατασκοπείας, άλλες περίπου 60 εταιρείες παρείχαν τεχνικής φύσης υποστήριξη σε αυτές, προσφέροντας ιδίως υπηρεσίες πληροφορικής ή ασφάλειας, αναφέρει το δημοσίευμα.

Διαβάστε ακόμη: Τα «μαύρα κιτάπια» των ΗΠΑ

Μέχρι και τον Πάπα «κρυφάκουγε» η NSA
Τον «χορό» των αποκαλύψεων συνέχισε το ιταλικό εβδομαδιαίο περιοδικό Panorama, σύμφωνα με το οποίο και ο πάπας Φραγκίσκος παρακολουθείτο από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Όπως αναφέρεται σε προδημοσίευση ενός άρθρου του τεύχους του περιοδικού, η NSA φέρεται ότι κατέγραφε τηλεφωνήματα προς και από το Βατικανό μέχρι και τις κρίσιμες ημέρες του Κογκλάβιου τον περασμένο Μάρτιο που ολοκληρώθηκε με την εκλογή του Αργεντινού Ποντίφικα.

«Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν ετέθη υπό παρακολούθηση και ο ξενώνας των ανώτατων κληρικών Σάντα Μάρτα, στον οποίο διαμένουν κατά παράδοση οι καρδινάλιοι κατά την διάρκεια του Κογκλάβιου. Εκεί ακριβώς επέλεξε να μείνει ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος αρνήθηκε να μετακομίσει στην ειδική παπική κατοικία», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Δεν μας προκύπτει να έγιναν παρακολουθήσεις και σε κάθε περίπτωση, δεν ανησυχούμε», περιορίστηκε να δηλώσει ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι.

Σύμφωνα με το ιταλικό περιοδικό, ο πάπας Φραγκίσκος είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ήδη από το 2005, όταν ήταν καθολικός αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή.

Ο ιταλικός τύπος αναφέρει ότι στην αμερικανική πρεσβεία της Ρώμης υπάρχει ένα ειδικό δωμάτιο με τεχνικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται από την CIA και της NSA για τις παρακολουθήσεις.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα αναμένεται να πληροφορήσει το κοινοβούλιο της χώρας σχετικά με τις διαστάσεις του σκανδάλου που αφορούν την Ιταλία εντός του Νοεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη: «Οι σοβαρότερες διαρροές στην ιστορία»