Το φλερτ με την αποτυχία εξεύρεσης λύσης και το «ρεφάρισμα» στη Σύνοδο Κορυφής

Το φλερτ με την αποτυχία εξεύρεσης λύσης και το «ρεφάρισμα» στη Σύνοδο Κορυφής

Ενδεχόμενη αποτυχία στην επίτευξη συμφωνίας συνεπάγεται και μη εκταμίευση της δόσης, με την  προοπτική ολοκλήρωσης να μετατίθεται για τις 10 Ιουλίου.

Το κλίμα ανάμεσα σε Αθήνα και Βερολίνο βάρυνε λίγες ώρες πρίν από το σημερινό Eurogroup, με το Μέγαρο Μαξίμου να καθιστά σαφές  ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί μια οποιαδήποτε πρόταση αλλά θα αναζητήσει την επιθυμητή λύση στη Σύνοδο Κορυφής. 

Από την ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι μπορεί και να υπάρξει «λευκός καπνός» σήμερα, στο Eurogroup. Αλλά, συμπλήρωναν, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να είναι κανείς βέβαιος ποια θα είναι η κατάληξη από τη σημερινή διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη συνεννοηθεί με τον Ντ. Τουσκ ότι σε περίπτωση αποτυχίας του Eurogroup, την επομένη το πρωί θα κατατεθεί γραπτό αίτημα για τη σύγκληση του Euro Summit (Σύνοδος των 19 χωρών της Ευρωζώνης), στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Την ίδια ώρα σε με άρθρο-παρέμβασή του στη γαλλική “Le Monde” και τη γερμανική “Die Welt”, έστειλε μηνύματα προς τους εταίρους και τους δανειστές ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που  θα δίνουν το σήμα για την είσοδο στην πορεία σε «μια νέα εποχή, μακριά από τα λάθη και τις υπερβολές του παρελθόντος, μια εποχή βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας για όλους».

 

Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι «το ίδιο περιμένουμε από τους δανειστές μας. Να σεβαστούν τους κανόνες που οι ίδιοι έγραψαν. Να σεβαστούν τη χώρα μου. Να σεβαστούν την Ελλάδα» και υπογραμμίζει: «Να μην επιτρέψουμε να μιλήσουν οι προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και η μνησικακία, που τόσο κακό έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν κακό στην Ευρώπη. Ας εμπιστευτούμε τον ορθό λόγο, ας εμπιστευτούμε τα γεγονότα. Για να εμπνευστούμε και να εμπνεύσουμε τους ευρωπαϊκούς λαούς. Το χρειάζονται και το χρειαζόμαστε!».

Νωρίτερα την Τετάρτη, αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης που βρίσκεται κοντά στη διαπραγμάτευση, σημείωνε  «Είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την «καυτή πατάτα» θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ».

Η αισιοδοξία που είχε εκφραστεί τις προηγούμενες ημέρες για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στο Eurogroup  και η οποία είχε βασιστεί στη γαλλική πρόταση για πρόβλεψη ενός μηχανισμού ρήτρας ανάπτυξης όσον αφορά την ενεργοποίηση μέτρων για το χρέος, έδειχνε να απομακρύνεται από χθές. Η  γερμανική πλευρά εμφανίστηκε αρνητική, όπως άλλωστε είχε και δημοσίως δηλωθεί εκ μέρους του Βερολίνου, έναντι ενσωμάτωσης μιας τέτοιας πρότασης στη συμφωνία. Η κυβέρνηση, όμως, που επένδυσε στην πρόταση αυτή το αναθεωρημένο αφήγημά της για μια έστω επιτυχία στη διαπραγμάτευση, κινδυνεύει να βρεθεί σήμερα ενώπιον της πρότασης που είχε απορρίψει τον Μάιο.

Ενδεχόμενη μη επίτευξη συμφωνίας σήμερα συνεπάγεται και μη εκταμίευση δόσης ενώ παράλληλα οι υποχρεώσεις της Ελλάδας προς την ΕΚΤ πρέπει να καλυφθούν στις αρχές Ιουλίου.  Η παραπομπή του θέματος στη Σύνοδο Κορυφής, μεταθέτει την προοπτική ολοκλήρωσης της συμφωνίας για τις 10 Ιουλίου, την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup.

 

Π. Μοσκοβισί: Αναλάβατε τη δική σας ευθύνη, είναι καιρός να αναλάβουμε τη δική μας

Ο Πιερ Μοσκοβισί, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, δήλωσε χθες Τετάρτη στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Politico ότι θέλει να υπάρξει βαθιά μεταρρύθμιση του τρόπου που λειτουργεί το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Ο Μοσκοβισί, υπενθυμίζοντας ότι έχει πάρει μέρος σε πάνω από 80 συνεδριάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα, δήλωσε ότι έχει καταληφθεί από «απόγνωση». «Αποφασίζουμε πίσω από κλειστές πόρτες τη μοίρα 11 εκατομμυρίων ανθρώπων», σημείωσε και πρόσθεσε ότι κάποιες φορές, το συμβούλιο βασίζεται σε ανεπαρκή πληροφόρηση και η έλλειψη λογοδοσίας που αποτελεί χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι απαράδεκτη.

Για τον Μοσκοβισί, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με ανθρώπινο πρόσωπο είναι το αντίδοτο στην εικόνα της ανελέητης λιτότητας που προώθησαν τα τελευταία χρόνια οι θεσμοί της ΕΕ. «Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη. Αλλά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν σημαίνει πόνος. Δεν σημαίνει ότι κάποιος τιμωρείται», σημείωσε. Χρειάζεται οι εθνικές κυβερνήσεις να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες όσον αφορά την Ελλάδα. Το μήνυμά του προς τους Έλληνες είναι: «Κάνατε αυτά που σας αναλογούσαν. Αναλάβατε τη δική σας ευθύνη. Τώρα πρέπει να αναλάβουμε τη δική μας».

Ζ. Γκάμπριελ: Αισιοδοξία για θετική εξέλιξη στο Eurogroup

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ διακατέχεται από «την επιθυμία και το ενδιαφέρον -σίγουρα όπως και ο υπουργός Οικονομικών- η συνεδρίαση του Eurogroup να εξελιχθεί θετικά με καλά αποτελέσματα για την Ελλάδα, για το Eurogroup και για τη Γερμανία», διαβεβαίωε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Επιπλέον, σύμφωνα με την DW, ο κ. Σέφερ δήλωσε ότι «στην κυβέρνηση γίνονται εντατικές συζητήσεις», καθώς στους κόλπους του κυβερνώντος συνασπισμού επικρατεί διάσταση απόψεων σε Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες για τους χειρισμούς του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.