Οι φόροι από το «μαύρο» χρήμα μένουν στην Ελβετία

Οι φόροι από το «μαύρο» χρήμα μένουν στην Ελβετία

Η Ελβετίδα υπουργός Οικονομικών διευκρινίζει πως δεν θα υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-Ελβετίας για είσπραξη φόρων από καταθέσεις «μαύρου» χρήματος.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που πραγματοποίησε η Ελβετίδα υπουργός Οικονομικών Έβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός και τις οποίες αναδημοσιεύει η οικονομική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «FinanzNachrichten.de», δεν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας για την είσπραξη φόρων από καταθέσεις «μαύρου» χρήματος Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες.

Τέτοια συμφωνία, η οποία ρυθμίζει επιπλέον και τη φορολόγηση μελλοντικών εσόδων από τόκους για περιουσίες στην Ελβετία, έχει ήδη συνάψει το ελβετικό κράτος με τη Βρετανία και την Αυστρία, ενώ η αντίστοιχη συμφωνία με τη Γερμανία δεν εγκρίθηκε από το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται ακόμη συμφωνία με την Ιταλία.

Διαβάστε ακόμη: Το Χρήμα πάει κι έρχεται…

«Η Ελλάδα δεν φορολόγησε ποτέ ορισμένα πρόσωπα», δήλωσε η κυρία Βίντμερ-Σλουμπφ και επισήμανε ότι  σύμφωνα με παλαιότερη νομοθεσία, Έλληνες ελεύθεροι επαγγελματίες δεν ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν στην πατρίδα τους διάφορες εισφορές. «Δεν μπορεί», εξηγεί, «να ισχύει ότι αυτά τα άτομα θα πρέπει να πληρώσουν τώρα αναδρομικά φόρους, για περιουσία η οποία βρισκόταν εκείνη την περίοδο στο εξωτερικό».

Η Ελβετίδα υπουργός αναμένεται να μεταβεί στις 4 Φεβρουαρίου στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό της Γιάννη Στουρνάρα, καθώς, όπως διευκρινίζεται, η Ελλάδα ασκεί την προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ελβετία βρίσκεται αυτή την περίοδο σε διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., για μια συμφωνία φορολόγησης τόκων.

Από το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, διαβεβαιώνεται πως οι συζητήσεις για τη συμφωνία φορολόγησης των ελληνικών καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες συνεχίζονται κανονικά. Σημειώνεται ότι αύριο ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, αναμένεται να μεταβεί στην Ελβετία όπου θα έχει συνάντηση με τον Ελβετό ομόλογό του προκειμένου να προετοιμασθεί συνάντηση της κ. Σλούμπφ με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στις 4 Φεβρουαρίου στην Αθήνα στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ με θέμα τη φορολόγηση των ελβετικών καταθέσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Credit Suisse προς νέους τραπεζίτες: Χαλαρώστε (λιγάκι)