Οι φορολογικές προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών

Οι φορολογικές προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών

Τι δήλωσαν Χαρδούβελης και Μαυραγάνης για τις φορολογικές ελαφρύνσεις.

«Η ελληνική οικονομία λειτουργεί καλύτερα εφόσον έχουμε χαμηλή φορολογία. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε, εκεί θέλουμε να πάμε», δήλωσε ο κ Μαυραγάνης από το βήμα του συνεδρίου Athens Law Forum on Taxation.

Ο υφυπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης έθεσε στην ομιλία του τρεις προϋποθέσεις ως βάση για τη βελτίωση της φορολογικής πολιτικής , η οποία θα προβλέπει και φορολογικές ελαφρύνσεις.

Ο κ. Μαυραγάνης υπογράμμισε ότι για να την επίτευξη των παραπάνω, η χώρα θα πρέπει να παραμείνει σε τροχιά δημοσιονομικής ισορροπίας, να αυξηθεί η φορολογική συμμόρφωση αλλά και να ολοκληρωθεί η μετάβαση μας στην εποχή της ανάπτυξης.

Παράλληλα, πολυνομία, φοροδιαφυγή, γραφειοκρατία και ελλιπή στελέχωση των οικονομικών υπηρεσιών φρενάρουν την ανάπτυξη της χώρας ενώ ταυτόχρονα αποτελούν τροχοπέδη στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, όπως τόνισαν οι ομιλητές του συνεδρίου για το φορολογικό σύστημα, “Athens Law Forum On Taxation” που έλαβε χώρα σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Παναγιώτη Ψαριανό, την τριετία 2010-2013 τέθηκαν σε εφαρμογή 23 νόμοι, 111 υπουργικές αποφάσεις και 138 εγκύκλιοι και την ίδια στιγμή η φοροδιαφυγή ανέρχεται σε υψηλά επίπεδα, ενώ μεγάλες είναι και οι απώλειες από το ΦΠΑ. Ο κ. Ψαριανός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι η «μοναδική χώρα στον κόσμο» που οι φορολογικοί της μηχανισμοί έχουν 280 μηχανογραφικά συστήματα, αντί για ένα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα φορολογικά έσοδα. Στο σκέλος της γραφειοκρατίας σημειώθηκε ότι αυτή την περίοδο οι φορολογικές υποθέσεις στα ελληνικά δικαστήρια ανέρχονται σε 300.000, με μέσο όρο χρόνο εκδίκασης τα 9,5 χρόνια.

«Κάθε μέρα ο Έλληνας πολίτης αδικείται και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να αποκτήσει φορολογική συνείδηση» τόνισε.

Χαρδούβελης: «Παλεύουμε» με την τρόικα για τον προϋπολογισμό

«Βελτίωση του φορολογικού για τους συνεπείς πολίτες»

«Οι αλλαγές του φορολογικού θεσμικού πλαισίου που εξετάζονται πλέον, όχι μόνο δεν θα επιφέρουν οριζόντιου χαρακτήρα φορολογικές επιβαρύνσεις, αλλά αποσκοπούν στη βελτίωση του φορολογικού συστήματος προς όφελος των ειλικρινών φορολογούμενων πολιτών», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Όπως, εξάλλου, τονίζει ο υπουργός, «η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής με στόχο την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας και την παραμονή της στην Ευρωζώνη».

Βασικοί στρατηγικοί στόχοι της κυβέρνησης, όπως τονίζει ο κ. Χαρδούβελης, είναι η θεμελίωση ενός νέου βιώσιμου και μακρόπνοου αναπτυξιακού προτύπου, η άμεσα συσχετιζόμενη με αυτή ριζική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και τώρα, που είναι πλέον αδιαμφισβήτητα τα πρώτα θετικά αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου, η στοχευμένη προώθηση πρωτοβουλιών για την ανακούφιση των πολιτών που έχουν πληγεί περισσότερο από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε σε απάντηση αναφοράς που είχε καταθέσει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος.