«Φρένο» στην δημιουργία της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας

«Φρένο» στην δημιουργία της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλε μήνυση, μπλοκάροντας τη συγχώνευση της US Airways με την American Airlines. 

Τα σχέδια για την δημιουργία της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας στον κόσμο, με βάση της πωλήσεις, επεξεργάζονται η US Airways και η μητρική εταιρεία της American Airlines, για περισσότερο από ένα χρόνο. Οι διαδικασίες επρόκειτο να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Φυσικό ήταν η κίνηση του υπουργείου Δικαιοσύνης να πέσει ως βόμβα στα θεμέλια της συγχώνευσης των 11 δισ δολαρίων, που αφορούσε όχι μόνο στις εσωτερικές δραστηριότητες των δυο εταιρειών, αλλά και στις διεθνείς, αφού η US Airways επρόκειτο να φύγει από την Star Alliance και να ενταχθεί στην συμμαχία Oneworld.

Ο βοηθός γενικού εισαγγελέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Μπίλ Μπάερ, άφησε να εννοηθεί ότι η απρόσμενη δικαστική προσφυγή οφείλεται στις ευρύτερες ανησυχίες για τον ανταγωνισμό στο κλάδο των αερομεταφορών και την προβλεπόμενη αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές. Και υποβάθμισε τις πιθανότητες να υπάρξει εξωδικαστική συμφωνία, με λύσεις που θα μπορούσε να καταλήξουν σε μια τροποποιημένη αποδεκτή εκδοχή.

Διαβάστε επίσης: Big deal στους αιθέρες με την βούλα της Κομισιόν

«Αυτή η συγχώνευση θα είχε ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πληρώσουν το τίμημα, καταβάλλοντας πιο ακριβά εισιτήρια, πιο υψηλές χρεώσεις για τις αποσκευές, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν λιγότερες επιλογές» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ερικ Χόλντερ, τονίζοντας ότι ο αμερικανικός λαός αξίζει καλύτερα. Για την Ουάσιγκτον, εάν η συγχώνευση προχωρούσε ακόμα και η παραμικρή αύξηση στα εισιτήρια ή τις αποσκευές ή στην επιβάρυνση για αλλαγή πτήσης θα σήμαινε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ζημιάς για τους καταναλωτές: «Και οι δυο εταιρείες μπορούν να σταθούν μόνες τους και οι πελάτες τους πρέπει να ωφεληθούν από την δυναμική του ανταγωνισμού» είναι η θέση του υπουργείου, που υποστηρίζει ότι έχει πάρει το μάθημά του από τις προηγούμενες συγχωνεύσεις του κλάδου. Δεδομένου ότι έχουν απομείνει άλλες δυο μεγάλες αερογραμμές με κατοχυρωμένες διαδρομές, «είναι εύλογη η ανησυχία ότι εάν συνολικά είναι μόνο τρεις, δεν θα επιδιώξουν να ανταγωνιστούν η μία την άλλη», είπε ο Μπάερ, «θα πετάνε εκεί που θέλουν να πετάνε χωρίς ανταγωνισμό».

Aegean – Olympic: Τόσο κοντά, τόσο μακριά

Οι αερογραμμές από την άλλη, πιστεύουν ότι η εκτίμηση αυτή είναι λάθος. «Η ενσωμάτωση των δικτύων θα ωφελήσει τους επιβάτες και αυτό είναι το κίνητρο για να ενώσουμε τις δυο εταιρείες», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, με αρκετούς ειδικούς να υποστηρίζουν ότι η κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης δεν συνάδει με τις πρακτικές του παρελθόντος. Η μήνυση «σχεδόν σοκάρει» και είναι «υπέροχα ανακόλουθη», δήλωσε ο Τζωρτζ Χέιμλιν, σύμβουλος για τις αεροπορικές επιχειρήσεις στην Fairfax. «Εάν υποθέσουμε ότι εμποδίζει τη συγχώνευση, αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι τις καταδικάζει να γίνουν δεύτερης κατηγορίας επιχειρήσεις»;

Άλλοι ωστόσο εκτιμούν ότι η κίνηση ήταν αναγκαία για να προστατευτούν οι Αμερικανοί, που πληρώνουν αυξημένα κόμιστρα τα τελευταία χρόνια. Ο σύμβουλος του καταναλωτή Τσάρλι Λεότσα δήλωσε «ενθουσιασμένος» με την μήνυση. «Είναι ένα πλήγμα στην καρδιά της συγχώνευσης», είπε. «Δεν βλέπω την συμφωνία να υλοποιείται. Αυτό είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που θα μπορούσαμε να πετύχουμε για τον καταναλωτή».

Διαβάστε ακόμη: 2014: Xρονιά ανατροπών για τις μεταφορές στην Ελλάδα