FT: Δεν είναι η Ελλάδα ο πραγματικός εφιάλτης της Ευρώπης

FT: Δεν είναι η Ελλάδα ο πραγματικός εφιάλτης της Ευρώπης

Οι βρετανικές εκλογές και ο κίνδυνος… Brexit απειλούν την Ευρώπη.

Οι επενδυτές ανησυχούν περισσότερο για το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από ό,τι για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί επιχειρηματίες ανησυχούν πολύ περισσότερο για μια αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. παρά για μια αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. «Η προοπτική του να μην μπορεί κανείς να λειτουργεί ανεμπόδιστα εντός ολόκληρης της Ευρώπης [σε ενδεχόμενο βρετανικής αποχώρησης] είναι ανησυχητική», δήλωσε ένας Αμερικανός διευθύνων σύμβουλος, του οποίου η εταιρία έχει ως έδρα των ευρωπαϊκών της δραστηριοτήτων το Λονδίνο», αναφέρει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας και προσθέτει:

«Οι συντηρητικοί έχουν υποσχεθεί να διενεργήσουν δημοψήφισμα για την συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν κερδίσουν τις βουλευτικές εκλογές στις 7 Μαΐου. Η αβεβαιότητα που έχει προκύψει από αυτήν την υπόσχεση έχει αναστατώσει τις βρετανικές επιχειρήσεις, αν και οι απόψεις για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η παραμονή στην ένωση διίστανται».

Παράλληλα, σημειώνεται: «Η Grant Thornton ρώτησε 2.600 διευθύνοντες συμβούλους, μάνατζερ, προέδρους και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη από όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους σε 36 χώρες το Φεβρουάριο. Σχεδόν τα 2/3 όσων δραστηριοποιούνται στην Ευρωζώνη δήλωσαν ότι η αποχώρηση της Βρετανίας θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ μόνο το 45% απάντησε ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν αρνητική».