FT: Γιατί το δημοψήφισμα είναι κακή ιδέα για την Ελλάδα

FT: Γιατί το δημοψήφισμα είναι κακή ιδέα για την Ελλάδα

«Ο κίνδυνος μετάστασης ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο αρνήθηκαν στον Γιώργο Παπανδρέου τη δυνατότητα να διεξάγει δημοψήφισμα».

Άρθρο γνώμη του Lorenzo Bini Smaghi, πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ και επισκέπτη καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Harvard, φιλοξενούν οι Financial Times. Σε αυτό, ο Lorenzo Bini Smaghi εξηγεί γιατί θεωρεί κακή ιδέα τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, απαριθμώντας τις συνέπειες που πιθανώς να είχε μία τέτοια εξέλιξη.

«Αν και ένα δημοψήφισμα ενέχει ρίσκα, στο στάδιο αυτό φαίνεται να είναι προς το συμφέρον των περισσότερων εμπλεκόμενων μερών.Είναι προς το συμφέρον της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ως ένας τρόπος για να συγκρατήσει τα ακραία ρεύματα στον κυβερνητικό συνασπισμό, από τα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ ως τους Ανεξάρτητους Έλληνες του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμένου. Και οι δύο είναι πολύ διστακτικοί στην επίτευξη μιας συμφωνίας με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης και είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν ως συνέπεια μια έξοδο από το ευρώ», αναφέρει ο αρθρογράφος και προσθέτει:

«Ένα δημοψήφισμα μπορεί να είναι και προς το συμφέρον άλλων ευρωπαϊκών κρατών, εν μέρει για τους ίδιους λόγους. Επιπλέον όσοι είναι διστακτικοί στην παροχή επιπρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα δεν θέλουν να φαίνεται ότι σπρώχνουν την χώρα έξω από το ευρώ. Αν ο ελληνικό λαός θέλει εν τέλει να φύγει, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να το κάνει. Ένα δημοψήφισμα θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να υπάρξει ξεκάθαρη απάντηση. Αν αντίθετα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής στο ευρώ, κανέναν κόμμα δεν θα είχε στο μέλλον κάποια δικαιολογία για να αποκλίνει από το συμφωνημένο πρόγραμμα».

Παράλληλα, υπογραμμίζει: «Ο κίνδυνος μετάστασης, που ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο οι ηγέτες της ευρωζώνης αρνήθηκαν στον Γιώργο Παπανδρέου την δυνατότητα να διεξάγει δημοψήφισμα το Δεκέμβριο του 2011 όταν ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας, θεωρείται ότι είναι περιορισμένος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα έχει την πολιτική στήριξη για να κάνει ότι χρειάζεται ώστε να κρατήσει το σύστημα ζωντανό σε περίπτωση κρίσης».

Και καταλήγει: «Η εμπειρία δείχνει ότι οι ψηφοφόροι σε ένα δημοψήφισμα λαμβάνουν υπόψη πολλά ζητήματα, συχνά άσχετα με το βασικό ερώτημα. Η κίνηση των πολιτικών να μεταθέσουν αποφάσεις κλειδιά σε ένα δημοψήφισμα θεωρείται συχνά ως μια ύψιστη δημοκρατική πράξη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, απλά αποκαλύπτει τις αδυναμίες τους».