FT: «Η Ευρώπη ενωμένη κατά της κακομαθημένης Ελλάδας»

FT: «Η Ευρώπη ενωμένη κατά της κακομαθημένης Ελλάδας»

«Βαθιά απογοητευμένοι οι Ευρωπαίοι με τους θεατρινισμούς της Ελλάδας» αναφέρει το δημοσίευμα.

Βαρύ όσο ποτέ είναι το κλίμα για την Ελλάδα σύμφωνα με άρθρο των Financial Times. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ποτέ άλλοτε στην ιστορία δεν ήταν τόσο ενωμένο το Eurogroup.

«Ποτέ άλλοτε, οι θεσμοί που μέχρι πρότινος αποκαλούσαμε τρόικα – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – είχαν τόσο κοινό σκοπό. Εκ προθέσεως ή μη, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ της οποίας ηγείται ο Αλέξης Τσίπρας έχει πετύχει περισσότερη ευρωπαϊκή αρμονία από ότι θα βλέπαμε σε μία ευρωπαϊκή χορωδία που θα τραγουδούσε την Ωδή στη Χαρά. Όλοι είναι βαθιά απογοητευμένοι με τους θεατρινισμούς της Ελλάδας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στον Γιάνη Βαρουφάκη για τον οποίο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στη Σύνοδο του ΔΝΤ δήλωσαν ότι δεν κατανοούν πως «δεν έχει προχωρήσει σε τεχνικές συζητήσεις για να αλλάξει τους όρους στις συνθήκες δανεισμού της χώρας».

«Κανείς δεν καταλαβαίνει τη συμπεριφορά της Ελλάδας, η οποία αποφεύγει τις συζητήσεις από τον Φεβρουάριο όταν υπήρξε μία περιγραμματική συμφωνία. Την χαρακτηρίζουν παιδική. Πολλοί δηλώνουν κατ’ ιδίαν ότι οι ελληνικές αρχές συμπεριφέρονται σαν νήπιο με κρίση οργής. Λένε πως είναι απαράδεκτο. Όπως όμως, οι γονείς έχουν πολλές φορές διαφορετική άποψη για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ησυχάσουν το παιδί τους που ουρλιάζει, έτσι και η ευρωπαϊκή αρμονία δεν επεκτείνεται σε συμφωνία για την καλύτερη στρατηγική χειρισμού της ελληνικής κυβέρνησης».

«Στην Ουάσιγκτον, τα σημάδια είναι πως το πάνω χέρι έχουν οι πιο αυστηροί. Είπαν στην Ελλάδα να διαπραγματευτεί γρήγορα και καλή τη πίστη. Δεν θα υπάρξουν συμφωνίες σε δωμάτια γεμάτα με καπνό, το ΔΝΤ δεν θα δεχθεί καθυστερήσεις στις πληρωμές και τα χρήματα δεν θα αποδεσμευθούν εάν δεν επιτευχθεί πρόοδος. Ανησυχούν τόσο για τον πολιτικό κίνδυνο μετάδοσης εάν υποχωρήσουν στην κρίση οργής της Αθήνας όσο και για τον οικονομικό κίνδυνο μετάδοσης εάν αφήσουν την Ελλάδα να φύγει. Κρατούν όμως, επίσης το καρότο της ευελιξίας εάν η Ελλάδα ηρεμήσει και προχωρήσει με τη σωστή διαδικασία» αναφέρει η εφημερίδα.

Η πιο αξιοσημείωτη πτυχή όμως, είναι πως κανείς δεν έχει πειστεί ότι αυτό το ξέσπασμα οργής στην Αθήνα κάποια στιγμή θα τελειώσει, καταλήγει το δημοσίευμα.