FT: Πότε δόθηκε το τελεσίγραφο στον Τσίπρα

FT: Πότε δόθηκε το τελεσίγραφο στον Τσίπρα
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας (Δ) συνομιλεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Α), κατά την διάρκεια της συνάντησης του στις Βρυξέλλες, Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

«Τη στιγμή που οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης νόμιζαν πως είχε υπάρξει συμφωνία, η Αθήνα ζήτησε νέες παραχωρήσεις».

Δημοσίευμα στο οποίο περιγράφεται το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της χώρας φιλοξενούν οι Financial Times. Σε αυτό σημειώνεται: «Τη στιγμή που οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης νόμιζαν πως είχε υπάρξει συμφωνία, η Αθήνα ζήτησε νέες παραχωρήσεις. Το «τελεσίγραφο», όπως το αποκαλεί ο Αλέξης Τσίπρας, δόθηκε το πρωινό της 25ης Ιουνίου» και προστίθεται:

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε περάσει το προηγούμενο βράδυ στα κεντρικά γραφεία της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, σε ένα τραπέζι απέναντι από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και την Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ. Μετά από ώρες διαπραγματεύσεων του έδωσαν ένα περιθώριο μέχρι τις 11 το πρωί να αποδεχτεί μια τελική προσφορά για συμφωνία διάσωσης».

Στη συνέχεια, αναφέρεται: «Λίγο πριν τις 10 το πρωί, κάποιοι στην αίθουσα πίστεψαν ότι υπήρχε συμφωνία. Τις δυο πλευρές χώριζαν 600 εκατ. ευρώ και ο κ. Τσίπρας έδειχνε σημάδια συμβιβασμού. Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης είχαν ένα «γλυκαντικό» στο μανίκι τους. Ηταν διατεθειμένοι να δεχτούν την μετακίνηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 23% στο 13%, μειώνοντας τη διαφορά στα 400 εκατ. ευρώ.

«Είχαμε φτάσει πραγματικά πολύ, πολύ κοντά», δήλωσε ένας από τους παριστάμενους. Ο κ. Τσίπρας αποχώρησε για να διαβουλευτεί με τους συμβούλους του στον ΣΥΡΙΖΑ. Επέστρεψε με νέο έγγραφο, ζητώντας 10 νέες παραχωρήσεις.Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ άφησε έναν ηχηρό αναστεναγμό. Τα νεύρα των διαπραγματευτών είχαν ήδη σπάσει. Σε ένα σημείο αργότερα εκείνο το βράδι η κ. Λαγκάρντ είχε εκραγεί κατά του κ. Γιούνκερ για τα συνεχόμενα τσιγάρα που άναβε: «Ζαν Κλωντ, φεύγω από το δωμάτιο».

Στις 10:40 το πρωί οι διαπραγματεύσεις είχαν τελειώσει. «Μα μόλις αρχίσαμε να διαπραγματευόμαστε», διαμαρτυρήθηκε ο κ. Τσίπρας, χωρίς αποτέλεσμα. Την επόμενη εβδομάδα οι δυο πλευρές επιχείρησαν σπασμωδικά να διορθώσουν τη ζημιά, η οποία είχε προκληθεί από την έλλειψη εμπιστοσύνης και τις παρεξηγήσεις».

Η συνέχεια σύμφωνα με τους Financial Times έχει ως εξής: «Σε μια συνάντηση των υπουργών οικονομικών εκείνο το απόγευμα, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών είπε στους ομολόγους του ότι θεωρούσε το «τελεσίγραφο» υπερβολικά επιεικές –μια αντίληψη με την οποία συμφωνούσαν τουλάχιστον δυο ακόμη υπουργοί.

Επιτέθηκε στον κ. Γιούνκερ, λέγοντας ότι η Κομισιόν υπερέβη την εντολή της αποδεχόμενη δημόσια ελληνικές αντιπροτάσεις. «Η Κομισιόν θέλει μια συμφωνία πάση θυσία», δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι του κ. Γιούνκερ διαπραγματεύονταν χωρίς να ενημερώνουν το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ για τις υποχωρήσεις που έκαναν. «Είναι μύθος ότι δουλεύαμε μόνοι μας, ιδίως τις τελευταίες εβδομάδες», επέμεινε ο κ.  Μοσκοβισί. «Ποτέ δεν διαχωρίσαμε τη θέση μας από τους άλλους θεσμούς».

Μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, οι στάσεις σκλήρυναν και τα επανειλημμένα ταξίδια στις Βρυξέλλες για συναντήσεις άρχισαν να φθείρουν τους υπουργούς οικονομικών».