Fund 400 εκατ. ευρώ δημιουργεί η Ελλάδα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Fund 400 εκατ. ευρώ δημιουργεί η Ελλάδα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Βασικό στόχο έχει την πρόσβαση μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων σε ξένα κεφάλαια.

Τη δημιουργία fund συνολικού ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ συμφώνησαν το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονομίας, και του κρατικού επενδυτικού fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Mubadala Investment Co.

Το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας (MOU) υπεγράφη την Τετάρτη: από ελληνικής πλευράς από τον Αντώνη Γεωργακάκη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΝΕΟ, παρουσία του Γιώργου Τσίπρα, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, με το MOU, το ΤΑΝΕΟ και η Mubadala θα δημιουργήσουν από κοινού fund συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ, για επενδύσεις στην Ελλάδα, με συνδιαχειριστή το ΤΑΝΕΟ. Το fund είναι έτοιμο να λειτουργήσει, προσφέροντας σε μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα πρόσβασης σε ξένα κεφάλαια. Επισημαίνεται ότι έως σήμερα, ελάχιστες είναι οι εμιρατινές επενδύσεις στην Ελλάδα, παρά τις εξαιρετικές σχέσεις των δύο κρατών.

Η πρωτοβουλία έχει ως στόχο να συμβάλει στο μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δυναμικές επιχειρήσεις, δηλαδή τη χρηματοδότηση της ανάπτυξής τους παρά τη δυσπραγία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Εντάσσεται σε ένα πλαίσιο σύγχρονων χρηματοδοτικών μέσων και εργαλείων, όπως τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ ή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ας σημειωθεί ότι μόλις πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η συγχώνευση της Mubadala με το Abu Dhabi Investment Council (ADIC), συγχώνευση που «γέννησε» ένα κολοσσό που διαχειρίζεται funds συνολικού ύψους άνω των 200 δισ. δολαρίων.

Η δημιουργία από κοινού fund με τις αρμόδιες κρατικές εταιρείες είναι συνηθισμένος τρόπος πρώτης επένδυσης των Εμιρατινών μέσω της Mubadala σε άλλες χώρες. Έτσι έγινε και στη Γαλλία, όπου με τον ίδιο τρόπο δημιουργήθηκε fund παρόμοιου μεγέθους.

Εάν τα αποτελέσματα των επενδύσεων του ελληνο-εμιρατινού fund είναι ικανοποιητικά, οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι θα ενθαρρυνθούν οι Άραβες για ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Κύριο ρόλο στις συζητήσεις που προηγήθηκαν, είχαν παίξει, σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιπροεδρία της κυβέρνησης υπό τον Γιάννη Δραγασάκη, επίσης ο Γιώργος Τσίπρας, με τον προηγούμενο ρόλο του ως γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, και ο Αντώνης Γεωργακάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΝΕΟ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Αμπού Ντάμπι, η Mubadala θα στοχεύει σε «συναρπαστικές», όπως χαρακτηρίζονται, επενδυτικές ευκαιρίες που βρίσκονται σε βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τους όρους του μνημονίου συμφωνίας, ο Taneo και ο Mubadala θα συνεισφέρουν το καθένα 200 εκατ. ευρώ στη νέα πλατφόρμα κοινής επένδυσης, η οποία θα αξιοποιήσει τις ανθεκτικές επιχειρήσεις με αναπτυξιακό δυναμικό σε βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Οι δύο φορείς θα μοιραστούν επίσης τη γνώση, ενισχύοντας περαιτέρω τις ισχυρές διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Η ελληνική οικονομία έχει αποδείξει την αντοχή της τα τελευταία χρόνια»

Ο Khaldoon Khalifa Al Mubarak, διευθύνων σύμβουλος της Mubadala δήλωσε για τη συμφωνία: «Η ελληνική οικονομία έχει αποδείξει την αντοχή της τα τελευταία χρόνια και πολλοί τομείς δείχνουν τώρα ισχυρή ανάπτυξη. Ως παγκόσμιος μακροπρόθεσμος στρατηγικός επενδυτής και συνεργάτης, η Mubadala εστιάζει στην εξεύρεση ευκαιριών σε διαφορετικές αγορές, οι οποίες προσφέρουν συναρπαστικές επενδυτικές προοπτικές και την ευκαιρία να παράγουν ισχυρές και σταθερές αποδόσεις».

Η Mubadala δραστηριοποιείται σε 13 τομείς και σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο, δίδοντας προτεραιότητα στις εταιρικές σχέσεις της με τους καλύτερους οργανισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ