Γιάννος Παπαντωνίου: Από την πολιτική ελίτ, στις φυλακές Κορυδαλλού

Γιάννος Παπαντωνίου: Από την πολιτική ελίτ, στις φυλακές Κορυδαλλού
Ο Γιάννος Παπαντωνίου (Α) και η σύζυγος του Σταυρούλα Κουράκου (ΔΕΝ ΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ) εξέρχονται από τα Δικαστήρια της Ευελπίδων με χειροπέδες όπου οδηγούνται στην φυλακή μετά την πολύωρη απολογία τους ενώπιον των Ανακριτών Διαφθοράς για την υπόθεση της νομιμοποίησης παράνομων πληρωμών που φέρεται να έλαβε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018. Οι δύο σύζυγοι μετά από πολύωρη διαδικασία κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι με τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέως και των ανακριτών, για την κατηγορία της νομιμοποίηση παράνομων εσόδων ύψους 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που φέρεται να έλαβε ο κ. Παπαντωνίου ως δώρο κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του το 2003. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η ζωή και η πορεία του πρώην υπουργού ο οποίος προφυλακίστηκε μαζί με τη σύζυγό του με την κατηγορία νομιμοποίησης παράνομων εσόδων.

 

Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε σήμερα το πρωί ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, μετά από απόφαση του εισαγγελέα εξαιτίας της κατηγορίας για τη νομιμοποίηση παράνομων εσόδων. «Κλειδί» της υπόθεσης αφορούν τα εισαγγελικά στοιχεία που κάνουν λόγο για παράνομα ωφελήματα  για την αναβάθμιση έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Το ποσό που αναφέρεται στο κατηγορητήριο φτάνει τα 2,8 εκατ. ελβετικά φράγκα, για τη σύμβαση η οποία πραγματοποιήθηκε το 2003.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι έχουν εντοπιστεί επτά λογαριασμοί σε ελβετικές τράπεζες και δεκάδες υπολογαριασμοί μέσω των οποίων διακινήθηκαν τα χρήματα, με σκοπό κατά τη Δικαιοσύνη να σβηστούν τα ίχνη τους. Μάλιστα, συνδικαιούχος σε κάποιους από αυτούς τους λογαριασμούς είναι και η Σταύρουλα Κουράκου, η οποία και για το λόγο αυτό βρέθηκε κατηγορούμενη.

Ο κατηγορούμενος, Γιάννος Παπαντωνίου, αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και διετέλεσε υπουργός υπό την κυβέρνηση Σημίτη. Εξελέγη ευρωβουλευτής για πρώτη φορά το 1981 και από το 1989 ως τις εκλογές του 2004 ήταν βουλευτής της Α’ Αθήνας. Το 1994, κατά την πρώτη θητεία της κυβέρνησης Σημίτη, ανέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομίας ενώ από το 1996 ως το 2001 διετέλεσε Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και από τον Οκτώβριο του 2001 έως το Μάρτιο του 2004 διετέλεσε Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Πρόκειται για την περίοδο κατά την οποία φέρεται να έλαβε τις μίζες των 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου γεννήθηκε στο Παρίσι στις 27 Ιουλίου 1949. Ο πατέρας του, Παναγιώτης Πανόπουλος εργαζόταν ως δικηγόρος και η μητέρα του Ευαγγελία Παπαντωνίου ήταν νομικός και η πρώτη γυναίκα Γενική Διευθύντρια στην ιστορία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Σπούδασε οικονομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Ουισκόνσιν και ιστορία στη Σορβόννη, ενώ κατέχει και διδακτορικό δίπλωμα Οικονομικών Επιστημών από το πανεπιστήμιο του Κέημπριτζ. Την περίοδο 1977 – 1978 δίδαξε ως ειδικός επιστήμονας στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ο Παπαντωνίου είχε ενεργή συμμετοχή στο ΚΚΕ, ενώ στις αρχές του ’80 τον «ανακάλυψε» ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενθουσιάστηκε με την επιστημονική δημοσίευσή του για την ειδική σχέση της Ελλάδας με την τότε ΕΟΚ και του ζήτησε να πολιτευτεί με το ΠΑΣΟΚ.

Τον Οκτώβριο του 2012 όταν δημοσιεύθηκε η λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ», εντοπίστηκε λογαριασμός ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ στην ελβετική τράπεζα HSBC στο όνομα της συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου, Σταυρούλας Κουράκου. Ο Γιάννος Παπαντωνίου καταδικάστηκε πρωτόδικα για το πλημμέλημα της «ψευδούς υποβολής πόθεν έσχες» σε χρηματικό πρόστιμο 100 χιλιάδων ευρώ και εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 4 ετών, με το κόστος της εξαγοράς να είναι 10 ευρώ η μέρα (σύνολο 14.600 ευρώ).

Το Νοέμβριο του 2015, σε δεύτερο βαθμό (Εφετείο), το πρόστιμο μειώθηκε από 100 σε 20 χιλιάδες ευρώ, ενώ η εξαγορά της ποινής παρέμεινε 14.600 ευρώ (10 ευρώ για κάθε μέρα).