Γιατί αποτυγχάνουν συνήθως οι startup;

Γιατί αποτυγχάνουν συνήθως οι startup;

Ο βασικός λόγος; Φτιάχνουν προϊόντα που δεν θέλει κανένας.

της Έριν Γκρίφιθ

Όταν ο ιδρυτής μιας startup εταιρείας αποφασίζει να την κλείσει, είθισται να γράφει ένα κείμενο που αναφέρει στην υπόλοιπη κοινότητα τι πήγε στραβά – μία, ας πούμε, «νεκροψία» της αποτυχίας. Υπολογίζεται ότι 9 στις 10 startup αποτυγχάνουν, και γι’ αυτό υπάρχει μια πληθώρα τέτοιων κειμένων. Κάποια απ’ αυτά είναι ειλικρινά, θαρραλέα και διαφωτιστικά, άλλα όχι. Συνήθως, τέτοιου είδους κείμενα δημοσιεύονται στο Medium, μια πλατφόρμα δημοσίευσης που συν-ιδρύθηκε από τον Έβαν Γουίλιαμς, συνιδρυτή και της Twitter.

Το να παραδεχθείς και να εξετάσεις δημόσια την αποτυχία σου θέλει κότσια. Ο κάθε ιδρυτής CEO μιας εταιρείας νοιώθει την πίεση να συντηρήσει με κάθε κόστος το προσωπείο της επιτυχίας, ακόμα κι αν τα πράγματα καταρρέουν στο παρασκήνιο. Μόνο πρόσφατα, μετά την αυτοκτονία του Τζόντι Σέρμαν, διευθύνοντα συμβούλου μιας startup με την επωνυμία Econom, άρχισε η τεχνολογική κοινότητα να αναγνωρίζει δημοσίως τα προβλήματα της κυρίαρχης αφήγησης που θέλει τον επιχειρηματία «ήρωα».

Η CB Insights πρόσφατα μελέτησε 101 «νεκροψίες» αποτυχιών από ιδρυτές startup για να βρει τους λόγους που απέτυχαν οι εταιρείες τους, σύμφωνα με τους ίδιους. Ο νούμερο 1 λόγος αποτυχίας είναι η έλλειψη της ανάγκης για το προϊόν από την αγορά, σύμφωνα με το 42% των κειμένων που εξετάστηκαν.

Αυτό είναι μάλλον αυτονόητο. Αν κανείς δεν θέλει το προϊόν σου, η εταιρεία σου δεν πρόκειται να επιτύχει. Αλλά πολλές startup φτιάχνουν πράγματα που οι άνθρωποι δεν επιθυμούν, με την παράλογη ελπίδα ότι θα τους πείσουν για το αντίθετο.

Κάποτε, ο Στιβ Τζομπς, συνιδρυτής της Apple, δήλωσε: «Συχνά, οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι θέλουν μέχρι να τους το δείξεις». Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί επιχειρηματίες βασίζονται στη συγκεκριμένη ιδέα στον απόλυτο βαθμό.

Η έρευνα κατέδειξε επιπλέον αιτίες αποτυχίας όπως η έλλειψη κεφαλαίου (29%), η σύσταση της λάθος ομάδας για το πρότζεκτ (23%) και η ύπαρξη ανταγωνισμού που είναι ανώτερος (19%). Τα ζητήματα κόστους και τιμών ακολουθούν με 18%, ενώ η ποιότητα του προϊόντος και η έλλειψη ενός επιχειρηματικού μοντέλου ισοβαθμούν με 17%.

Ο Στιβ Χόγκαν, ειδικός επί θεμάτων εταιρικής ανάπτυξης, λέει ότι οι εταιρείες που ιδρύονται από ένα μόνο άτομο έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποτύχουν. Η έλλειψη ζήτησης για το προϊόν έρχεται δεύτερη. Η ύπαρξη ενός συνιδρυτή μπορεί να βελτιώσει το μάρκετινγκ και να οδηγήσει στη σύσταση μιας πιο αποτελεσματικής ομάδας.

Η έλλειψη ρευστού δεν προκαλεί την αποτυχία μιας startup, σύμφωνα με τον Χόγκαν, αλλά είναι απλώς σύμπτωμα άλλου προβλήματος. Αν εξαιρέσουμε τις περιπτώσεις «ηλίθιων δαπανών» ή την ανικανότητα εύρεσης αρχικού κεφαλαίου, οι startup ξεμένουν συνήθως από ρευστό όταν η εταιρική διεύθυνση έχει αγνοήσει τους άλλους δείκτες αποτυχίας…