Γιατί η Airbnb θα χάνει εκατομμύρια δολάρια με το «όριο των 90 διανυκτερεύσεων»

Γιατί η Airbnb θα χάνει εκατομμύρια δολάρια με το «όριο των 90 διανυκτερεύσεων»

Η εταιρεία αναγκάζεται να εφαρμόσει αυστηρά το όριο αυτό, καθώς διαφορετικά υπονομεύει τη μακροπρόθεσμη μίσθωση ιδιοκτησιών.

Η Airbnb αναμένεται να χάσει κρατήσεις αξίας άνω των 400 εκατ. δολαρίων στο Λονδίνο το 2017, μετά την εφαρμογή του ορίων των 90 διανυκτερεύσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στη βρετανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με νέα ανάλυση των Financial Times.

Η έρευνα ακόμη υπογραμμίζει ότι το αυξανόμενο κόστος που προκύπτει για την startup, είναι αποτέλεσμα της απόφασης στη συμμόρφωση των ρυθμιστικών κανόνων.

Ωστόσο, η εταιρεία έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε παραχωρήσεις σε αγορές όλου του κόσμου, συμππεριλαμβανομένου του Λονδίνου, της δεύτερης μεγαλύτερης αγοράς της, αλλά και του Άμστερνταμ, της δέκατης μεγαλύτερης αγοράς σε όρους αριθμών συνεργασιών με καταλύματα.

Οι αρχές σε πολλές πόλεις έχουν εκφράσει παράπονα πως η Airbnb «κάνει τα στραβά μάτια» όταν ένας σπιτονοικοκύρης παραβιάζει τον κανόνα των 90 διανυκτερεύσεων και ότι η δημοτικότητα της εταιρίας περιορίζει την προσφορά στην μακροπρόθεσμη μίσθωση.

Στο μεταξύ η αυστηρότερη στάση από την πλευρά των ρυθμιστικών αρχών ήρθε αφότου ξεχωριστή έρευνα των FT αποκάλυψε ότι περίπου το ένα τρίτο της εξοικονόμησης που προσφέρει η Airbnb στους ταξιδιώτες, προκύπτει από φορολογικά προνόμια που σχετίζονται με το επιχειρηματικό της μοντέλο.

Επί παραδείγματι, τα φορολογικά προνόμια που απολαμβάνει η εταιρεία είναι ιδιαίτερα εμφανή στο Λονδίνο, όπου η χώρα επιβάλει σχετικά υψηλούς συντελεστές στις ιδιοκτησίες επιχειρήσεων και ΦΠΑ στη διαμονή σε ξενοδοχεία, αλλά επιτρέπει γενναιόδωρες φοροαπαλλαγές για τους σπιτονοικοκύρηδες που νοικιάζουν δωμάτια ή για τις μικρές επιχειρήσεις.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, άλλες πόλεις επίσης επιθυμούν να επιλύσουν το πρόβλημα αυτό του ανταγωνισμού. Η Airbnb αρνείται να γνωστοποιήσει το πόσες ακριβώς συνεργασίες της θα επηρεαστούν από την αυστηρότερη επιβολή του κανονισμού των 90 διανυκτερεύσεων, αν και είπε πως η πλειονότητα των ιδιοκτητών δε θα επηρεαστεί.

Στην Νέα Υόρκη, πάντως, παρόμοιες κινήσεις στην προσπάθεια συμμόρφωσης, έχουν κοστίσει το 7% των συνεργασιών της με καταλύματα.