Γιατί οι επενδυτικοί οίκοι «καταστρέφουν» τις προσδοκίες για τις ελληνικές τράπεζες

Γιατί οι επενδυτικοί οίκοι «καταστρέφουν» τις προσδοκίες για τις ελληνικές τράπεζες
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με υποβάθμιση των εκτιμήσεών τους για τις ελληνικές τράπεζες προχωρούν οι επενδυτικοί οίκοι, μειώνοντας τις τιμές στόχους για τις μετοχές των συστημικών τραπεζών.

Με υποβάθμιση των εκτιμήσεών τους για τις ελληνικές τράπεζες προχωρούν, ο ένας μετά τον άλλον, οι επενδυτικοί οίκοι, μειώνοντας τις τιμές στόχους για τις μετοχές των συστημικών τραπεζών.

Συγκεκριμένα, έπειτα από το «μαχαίρι» στις τιμές στόχους για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών από τον επενδυτικό οίκο Keefe, Bruyette & Woods (KBW), σε σημαντική υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την πορεία της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών προχώρησε και η Deutsche Bank, μια ημέρα μετά την έκθεσή της στην οποία προέβλεπε σημαντικά περιθώρια ανόδου για τις ελληνικές τράπεζες.

Συγκεκριμένα, σε σημερινή της έκθεση με τίτλο «After the Great Derating» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η Deutsche Bank αναθεωρεί τις τιμές-στόχους ως αποτέλεσμα της μείωσης των εκτιμήσεων για την πορεία των εσόδων τους.

Ως αποτέλεσμα, οι τιμές-στόχοι διαμορφώνονται ως εξής:

Για την Εθνική Τράπεζα , η τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 1,40 ευρώ, από 2,70 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση «buy».

Για την Alpha Bank η τιμή στόχος είναι στα 1,50 ευρώ, από 2 ευρώ, με σύσταση «buy».

Για την Τράπεζα Πειραιώς η τιμή στόχος είναι στα 0,70 ευρώ, από 2,16 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση «hold».

Συγκεκριμένα ο γερμανικός οίκος έχει αυξήσει το κόστος του κινδύνου για τις ελληνικές τράπεζες, ώστε να ενσωματωθεί ο αυξημένος αντίκτυπος από τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), μέσω των πωλήσεων, μετά την περιορισμένη οργανική μείωση που παρατηρήθηκε τα τελευταία δύο με τρία τρίμηνα.

Η Deutsche Bank μείωσε τις εκτιμήσεις της για τα έσοδα, ειδικά εκείνα που προέρχονται από τόκους (ΝΙΙ), κατά 3,5% το 2019 και 5% για το 2020, λόγω της επιβράδυνσης της αύξησης των δανείων και της χαμηλότερης συμβολής της μείωσης των NPEs

Έχει επίσης μειώσει τις εκτιμήσεις της από τις προμήθειες, καθώς βλέπει την πίεση να έρχεται από τα χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητα.

Η τράπεζα αύξησε το κόστος ιδίων κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες κατά περίπου 150 μ.β. σε 14%.

Την ίδια ώρα τις τιμές στόχους για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών «ψαλιδίζει» και ο επενδυτικός οίκος Keefe, Bruyette & Woods (KBW), ο οποίος θεωρεί υψηλές τις τρέχουσες τιμές των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Τράπεζα Πειραιώς και «βλέπει» πτώση έως και 32% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ο οίκος εξαιρεί, ωστόσο, τη μετοχή της Alpha Bank.

Πιο συγκεκριμένα, η KBW αναθεωρεί τη σύστασή της για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σε underperform (υποαπόδοση), από market perform προηγουμένως, «κόβοντας» την τιμή στόχο για τη μετοχή στα 0,80 ευρώ, από 2,80 ευρώ προηγουμένως, ήτοι 32% κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, η μέση τιμή στόχος που δίνουν οι αναλυτές διεθνώς για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώνεται στα 2,71 ευρώ, ενώ η μετοχή της έχει 8 συστάσεις αγοράς (buy), 6 συστάσεις διακράτησης (hold) και καμία σύσταση πώλησης (sell).

Η KBW αναθεωρεί επί τα χείρω τη σύσταση και για την Eurobank, σε underperform από market perform, όπως και την τιμή στόχο για τη μετοχή της τράπεζας, στα 0,70 ευρώ από 2,75 ευρώ προηγουμένως, ήτοι σε επίπεδο 14% χαμηλότερο από την τρέχουσα τιμή της.

Η μέση τιμή στόχος για τη μετοχή της Eurobank είναι τα 0,91 ευρώ, με οκτώ συστάσεις αγοράς, 6 διακράτησης και καμία πώλησης.

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, ο οίκος «βλέπει» τη μετοχή στα 0,70 ευρώ, από 2,75 ευρώ προηγουμένως, δηλαδή επίσης 14% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ δίνει και σε αυτήν την περίπτωση σύσταση underperform (από market perform).

Η μέση τιμή στόχος για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώνεται στα 2,7 ευρώ, με 4 συστάσεις buy, 10 συστάσεις hold και καμία πώλησης.