Γιατί η Google νιώθει κυρίαρχη στην τεχνητή νοημοσύνη

Γιατί η Google νιώθει κυρίαρχη στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ φαίνεται πως δεν είναι ο μόνος που δεν ανησυχεί για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Mark Zuckerberg της Facebook δεν είναι η μόνη γνωστή προσωπικότητα από τον χώρο της τεχνολογίας που δεν φαίνεται να ανησυχεί για το ενδεχόμενο το Skynet να αποκτήσει αυτοσυνειδησία.

Ο Zuckerberg, ο οποίος πέρασε το καλοκαίρι συζητώντας δημοσίως με τον Elon Musk της Tesla τους κινδύνους από την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, έτυχε της υποστήριξης του John Giannandrea, επικεφαλής αναζήτησης και τεχνητής νοημοσύνης της Google.

Ο Giannandrea μίλησε πρόσφατα για αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «τεράστιο, αμφιβόλου αξιοπιστίας ντόρο που αφορά την τεχνητή νοημοσύνη σήμερα».

Μιλώντας στο συνέδριο TechCrunch Distrupt την προηγούμενη εβδομάδα, ο Giannandrea θύμισε με τα λεγόμενά του κάποιες πρόσφατες δηλώσεις του συνιδρυτή της Facebook, όπου απορρίπτονταν τα σενάρια καταστροφής βάσει των οποίων μηχανές τροφοδοτούμενες από τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν εν δυνάμει να αποτελέσουν υπαρξιακή απειλή για τους ανθρώπινους δημιουργούς τους.

Αυτό το λογικό άλμα βάσει του οποίου «κάποιος θα προσπαθήσει να δημιουργήσει υπεράνθρωπη νοημοσύνη και στη συνέχεια θα προκύψουν όλα αυτά τα δεοντολογικά ζητήματα είναι αβάσιμο και μάλλον ανεύθυνο» δήλωσε ο Giannandrea στο συνέδριο. «Είναι βέβαιο ότι δεν ανησυχώ για την …ημέρα της κρίσης που θα προέλθει από την τεχνητή νοημοσύνη».

Επιπλέον, ο Giannandrea εξήγησε τη σημασία της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης για την επαναστατικοποίηση του κλάδου της τεχνολογίας. Η Google, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να τροφοδοτεί λειτουργίες όπως το Google Translate, το διαδικτυακό εργαλείο που μπορεί άμεσα να μεταφράσει προφορικό και γραπτό λόγο, ή προϊόντα που βοηθούν τους χρήστες να αναζητήσουν νέες προσφορές εργασίας.

Εντωμεταξύ, το Facebook του Zuckerberg χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να τροφοδοτεί τα δικά του εργαλεία μετάφρασης κειμένου. Και η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα τα σχέδιά της να ανοίξει ένα εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης στο Μόντρεαλ, τη στιγμή που το Facebook συνεχίζει να δείχνει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την τεχνητή νοημοσύνη και τη βαθιά μάθηση.

Στην αντίπερα όχθη, όμως, ο Musk της Tesla έχει αναδειχθεί σε ακούραστο επικριτή της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Musk είπε ότι «η κατανόηση» του αντικειμένου από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Facebook είναι «περιορισμένη» ενώ προειδοποίησε ταυτόχρονα για την ανάγκη εποπτείας της τεχνητής νοημοσύνης.