Οι startups που «σπάνε» τα σύνορα

Οι startups που «σπάνε» τα σύνορα

Επτά ειδικοί εξηγούν το πώς στο TEDxAthens.

H ανάγκη για εξωστρέφεια είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολεί την Ελληνική startup σκηνή.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στον πολυχώρο «The HUB events», στις αρχές Ιουλίου, το TEDxAthens Salon: «Startups beyond borders», με βασικό θέμα την startup επιχειρηματικότητα.

Εκεί, ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, ιδρυτής του TEDxAthens, άνοιξε την εκδήλωση αναφερόμενος σε τρία στοιχεία που έχει ανάγκη το ελληνικό startup οικοσύστημα στα επόμενα σημαντικά του βήματα: ανάγκη για εξωστρέφεια, ρεαλιστική προσέγγιση των τεκταινόμενων στην ελληνική startup σκηνή, διατύπωση της αλήθειας από τα «στόματα» τόσο των επιχειρηματιών όσο και των επενδυτών.

Οι επτά ομιλητές του event προσέγγισαν το θέμα ο καθένας από τη δική του οπτική γωνία.

Διαβάστε: Οι ελληνικές startup είναι εδώ

Guy Krief:«Οι πραγματικές σου δυνατότητες βρίσκονται σ’ αυτό που πραγματικά είσαι».
Τον κύκλο των διαδραστικών και ζωηρών ομιλιών, που παρακολουθήσαμε στο TEDxAthens Salon, άνοιξε ο Guy Krief  συνιδρυτής και αντιπρόεδρος προϊόντων και καινοτομίας της εταιρείας Persado.

Η Persado είναι μια εταιρεία, η οποία γεννήθηκε στους κόλπους της Upstream, εξασφαλίζοντας πρόσφατα μια χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. δολαρίων από την Bain Capital Ventures (14 εκατ. δολ.) και την TL Capitol (1 εκατ.δολ).

O Guy, κάνοντας μια αναδρομή στα σχολικά του χρόνι, αλλά και στις επαγγελματικές του αποτυχίες – επιτυχίες, στάθηκε ιδιαίτερα στο «πέρασμά» του από την Upstream, μια «ασυνήθιστη», όπως είπε, εταιρεία, η οποία προάγει τις νέες ιδέες, την καινοτομία και την ανοικτή σκέψη στους εργαζομένους της.

Itxasο del-Palacio: «H σημασία των cluster καινοτομίας στη σύγχρονη επιχειρηματικότητα».
Την σκυτάλη των ομιλιών πήρε η Itxaso del-Palacio, η οποία είναι καθηγήτρια στο University College London.

Η del-Palacio αναφέρθηκε στη σημασία των cluster καινοτομίας και στην ανάπτυξη της σύγχρονης επιχειρηματικότητας.

Μέσω της έντονης κινητικότητας πόρων, τεχνολογίας, γνώσης αλλά και κεφαλαίου, τα COI (clusters of innovation), με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Σίλικον Βάλεϊ, δημιουργούν δίκτυα καινοτομίας, με σημεία διασύνδεσης χώρες σ΄όλο τον κόσμο.

Για την Itxaso del-Palacio, η Ελλάδα δεν χρειάζεται να γίνει σαν την Σίλικον Βάλεϊ, αλλά να βρει τα δυνατά της σημεία που θα την διαφοροποιήσουν στην διεθνή επιχειρηματική σκακιέρα.

Διαβάστε: Κάθε διαφημιστής πρέπει να γνωρίζει την Drawbridge

David Bizer: «Πάθος, προσαρμοστικότητα, αντοχή: Τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένας επιχειρηματίας».
Τα τρία παραπάνω στοιχεία ανέφερε στην ομιλία του ο David Bizer, «ανιχνευτής» ταλέντων στην επενδυτική εταιρεία HackFwd, ως τα σημαντικά χαρακτηριστικά που πρέπει να συγκεντρώνει στο πρόσωπό του ένας νέος επιχειρηματίας.

Για τον Bizer, το πάθος σ’ έναν νέο επιχειρηματία είναι αυτό που τον κάνει να αντέχει στις δυσκολίες.

Μιλώντας για αντοχή, ανάφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Pandora, μία από τις πλέον επιτυχημένες εταιρείες στις ΗΠΑ, ο ιδρυτής της οποίας είχε δεχθεί 300 «όχι» από επενδυτές, πριν λάβει την χρηματοδότηση που χρειαζόταν για να μπορέσει να συνεχίσει με την καινούρια τότε εταιρεία του.

Η προσαρμοστικότητα και όχι η άκαμπτη προσήλωση στην αρχική ιδέα είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική για έναν επιχειρηματία στα πρώτα του βήματα, καθώς και η απουσία φόβου στο να εκτεθεί και να γίνει «σφουγγάρι» σ’ αυτά που θα δει και θα πάρει από το περιβάλλον του.

Cem Sertoglu:«Είσαι σίγουρος ότι χρειάζεσαι ή μπορείς να λάβεις χρηματόδοτηση από VC»;
Ο Cem Sertoglu, partner στην Earlybird Capital, μιλώντας από την πλευρά του επενδυτή εστίασε στη σημασία των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, των λεγόμενων venture capital funds, στην ανάπτυξη μιας επιχείρησης αλλά και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου τρόπου χρηματοδότησης.

Η προσφυγή σ’ ένα Venture Capital (VC) δεν είναι πάντα αναγκαία για μια επιχείρηση, ή η ίδια η επιχείρηση δεν είναι σε αρκετά ώριμο στάδιο για να λάβει μια τέτοιου είδους χρηματοδότηση.

Ένας VC εστιάζει πάντα στην ομάδα, στο μέγεθος της ευκαιρίας που βλέπει πίσω από μια startup αλλά και στα αποδεικτικά στοιχεία (traction – proof of record) που δείχνουν ορισμένα απτά αποτελέσματα για το προϊόν-υπηρεσία.

Αν όλα αυτά είναι επαρκή, τότε σύμφωνα με τα λεγόμενα του Cem Sertoglu, «η χρηματοδότηση από VC είναι πανίσχυρο “καύσιμο” για μια startup».

Διαβάστε: Τι είδαμε στο τελευταίο Οpen Coffee της σεζόν

Robin Wauters: «Πες μας μια καλή ιστορία για την startup σου»
Στο σύνολο των ομιλών, δεν θα μπορούσε να λείπει και η δημοσιογραφική «πινελιά».

Καλεσμένος και ομιλητής της βραδιάς, ήταν ο Robin Wauters, editor Ευρώπης στο τεχνολογικό blog The Next Web, ο οποίος αναφέρθηκε στο πώς μια startup πρέπει να προσεγγίζει ένα δημοφιλές μέσο ενημέρωσης, επιθυμώντας την κάλυψή της.

Ενώ δεν υπάρχει κάποιος χρυσός κανόνας, το σημαντικό είναι ο ιδρυτής μιας startup ή κάποιος που έχει αναλάβει αποτελεσματικά το μάρκετινγκ (αν και ο ιδρυτής μιας startup ξέρει τις περισσότερες φορές καλύτερα να μιλήσει για την εταιρεία του), να πει στο δημοσιογράφο μια καλή ιστορία.

Τα συστατικά αυτής; Πειστικό-ακριβές περιεχόμενο, απουσία υπερβολικής γλώσσας, στοιχεία και νούμερα που αποδεικνύουν αυτό που λες, είδηση που τη δίνεις ως αποκλειστική και μπορεί να δημοσιευθεί από το συγκεριμένο μέσο.

Gary Shainberg: «Συνεργασία με ένα μεγάλο brand; Ναι, αλλά θέσε (και) τους δικούς σου όρους»
Ο  Gary Shainberg, επιχειρηματίας – σύμβουλος καινοτομίας και CIO στην TSO Ventures, αναφέρθηκε στις παγίδες που μπορεί να κρύβει η συνεργασία μιας startup με μια μεγάλη εταιρεία-brand, σε περίπτωση που η πρώτη θέλει να τεστάρει το προϊόν της.

Πριν προχωρήσει σε μια οποιαδήποτε συμφωνία, μια startup θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει ένα συγκεριμένο χρονοδιάγραμμα τεσταρίσματος του προϊόντος/υπηρεσίας με την εταιρεία, τη δυνατότητα μοιράσματος του ρίσκου και τη συμφωνία/διαφωνία σε βασικά σημεία.

Για παράδειγμα, το μοίρασμα του ρίσκου μπορεί να αφορά στη μερική/ολική χρηματοδότηση σχετικού εξοπλισμού.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Shainberg: «Θα αγόραζες ποτέ αυτοκίνητο χωρίς να υπογράψεις συμβόλαιο;»

Διαβάστε: TiE Global: Σχέδια για μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα

Πωλ Παπαδημητρίου: «H Ελλάδα είναι μια startup»
Τον κύκλο των ενδιαφέρουσων ομιλιών έκλεισε η έντονη ομιλία του Πώλ Παπαδημητρίου, συμβούλου καινοτομίας σε μεγάλες εταιρείες.

Ο Παπαδημητρίου, σκιαγραφώντας με γλαφυρό τρόπο τα χαρακτηριστικά της νέας ψηφιακής εποχής (ταχύτητα συναλλαγών, άνοδος του mobile, διεκπεραίωση καθημερινών εργασιών απουσία του ανθρώπινου παράγοντα αλλά με τη χρήση νέων τεχνολογιών), αναφέρθηκε στο κομμάτι των αλλαγών σε σχεσιακό-κοινωνικό επίπεδο αλλά και στο εργασιακό.

«Ο σύγχρονος άνθρωπος εντάσσεται σε ομάδες σε όλο τον κόσμο. Με τη δύναμη του διαδικτύου, αναζητεί εναγωνίως τη δική του ταυτότητα, έχοντας πρόσβαση σε άπειρο όγκο πληροφοριών, ενώ καλείται να υποστηρίξει κι ένα εργασιακό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο μπορεί να αλλάξει μέχρι και 18 δουλειές έως την ηλικία των 36 ετών. Το διαδίκτυο είναι η καινούρια πόλη μέσα στην οποία ζει και κινείται σε ταχύτατους ρυθμούς» είπε χαρακτηριστικά.

Και που βρίσκεται η Ελλάδα, σ΄ αυτό το μεταβαλλόμενο, με ρυθμούς χιονοστιβάδας, διεθνές περιβάλλον;

Σύμφωνα με τον Πωλ Παπαδημητρίου, βρίσκεται εκεί που τελικά θα τοποθετήσει η ίδια τον εαυτό της: «H οικονομική κρίση είναι παγκόσμια και η Ελλάδα, με τη δύναμη των μυαλών της και την προσπάθεια νέων ανθρώπων να δημιουργήσουν και να καινοτομήσουν, μπορεί να αποκτήσει την θέση που της αξίζει. Υπ’ αυτή την έννοια, η Ελλάδα είναι μια startup και μπορεί να τα καταφέρει.»