Γιατί και ο Έλληνας θέλει τη «μαύρη» Παρασκευή του

Γιατί και ο Έλληνας θέλει τη «μαύρη» Παρασκευή του

Η μόδα του «Black Friday» έρχεται και στην Ελλάδα - Τα νούμερα πίσω από ένα εμπορικό παγκόσμιο φαινόμενο.  

Για τους Αμερικανούς θεωρείται η πιο σημαντική μέρα εμπορικά, και όχι άδικα, αφού μπορούν να αποκτήσουν τα προϊόντα των ονείρων τους σε ασυναγώνιστες τιμές.  Η «μαύρη», όπως την αποκαλούν, Παρασκευή μόνο μαύρη δεν είναι αφού εκείνη τη μοναδική μέρα του χρόνου τα ταμεία των εταιρειών «σπάνε», καθώς οι πελάτες στήνονται για ώρες στην ουρά – αν δεν έχουν στήσει αντίσκηνο από το προηγούμενο βράδυ έξω από τα εμπορικά κέντρα – προκειμένου να επωφεληθούν από τις προσφορές που μπαίνουν στα αγαπημένα τους προϊόντα.

Σε ορισμένες δε περιπτώσεις δεν διστάζουν να ποδοπατήσουν το διπλανό τους διεκδικώντας το πολυπόθητο gadget, ρούχο ή αξεσουάρ από το ράφι των πολυκαταστημάτων. Στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις σκέφτηκαν να τονώσουν τις πωλήσεις υιοθετώντας την Black Friday, η οποία έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 1960 και σηματοδοτεί την αρχή της Χριστουγεννιάτικης περιόδου αγορών στις ΗΠΑ. Αν πάντως αναρωτιέστε γιατί ονομάζεται μαύρη και όχι με κάποιο άλλο πιο χαρούμενο χρώμα, η απάντηση είναι περισσότερο πολύπλοκη από όσο φαντάζεστε. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία. Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό!

Η Ελένη Παπακώστα, Key Account Manager της Picodi.com, της ιστοσελίδας που προσφέρει εκπτώσεις και κουπόνια για online αγορές, μιλά στο fortunegreece.com για τη νέα τάση που σταδιακά ενσωματώνεται στην ελληνική αγορά και στην κουλτούρα τόσο των Ελλήνων καταναλωτών, όσο και του επιχειρηματικού κόσμου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, έχει φτάσει η κατάλληλη στιγμή για τους Έλληνες να εκμεταλλευτούν τα οφέλη της νέας τάσης στην Ελληνική αγορά, που ονομάζεται Black Friday, ιδιαίτερα μετά από την μακροχρόνια ύφεση που έχει υποστεί η χώρα μας. Εξηγεί πως οι καταναλωτές θα μπορέσουν να βρουν τις καλύτερες προσφορές και εκπτώσεις, ώστε να κάνουν οικονομικές αγορές, εξοικονομώντας χρήματα, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τα αγαθά σε μεγάλη έκπτωση με αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά πολύ οι πωλήσεις τους. «Ειδικές ημέρες όπως το Black Friday αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία για να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργήσει στην Ελληνική αγορά η μακροχρόνια ύφεση. Δεδομένου ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει περίοδος εκπτώσεων πριν τις γιορτές, το Black Friday αποτελεί επίσης μοναδική ευκαιρία να κάνουν οι Έλληνες τα Χριστουγεννιάτικα ψώνια στις καλύτερες τιμές».

elenipapakosta
Ελένη Παπακώστα, Key Account Manager της Picodi.com.

Αλήθεια γιατί άργησε τόσο να έρθει στη χώρα μας; Η απάντηση που δίνει η κ. Παπακώστα εστιάζει στο ότι η Black Friday έχει μεγάλη παράδοση στις ΗΠΑ, μία ιδιαίτερα καταναλωτική κοινωνία όπου ξοδεύονται πολλά χρήματα σε αγορές, συν ότι γιορτάζεται την επομένη της Ημέρας των Ευχαριστιών, εορτή η οποία δεν υφίσταται στην Ελλάδα. «Στην Ελλάδα οι αγορές για την γιορτή των Χριστουγέννων γίνονται λίγες μέρες πριν τις γιορτές. Με την διάδοση του Black Friday σε όλο τον κόσμο και τον ερχομό του στην Ελλάδα, με κάποια καθυστέρηση ομολογουμένως, οι χρήστες του Picodi και όλοι οι Έλληνες θα μπορούν να κάνουν τις γιορτινές αγορές νωρίτερα και σε πολύ καλύτερες τιμές».

Παλαιότερα όσοι γνώριζαν αυτό το shopping event έκαναν συνήθως αγορές από e- shops του εξωτερικού. Για πρώτη φορά, σύμφωνα με την κ. Παπακώστα, το τοπίο αλλάζει. «Όλο και περισσότερα eshops ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στο Black Friday, κάποια έχουν ήδη ανακοινώσει προσφορές, υπάρχει μεγάλη προώθηση των προσφορών από τα eshops, κι έτσι οι προσδοκίες μας για το φετινό Black Friday είναι υψηλές» επισημαίνει η ίδια.

Βάσει των επίσημων στοιχείων:

– Κάθε χρόνο στην Ελλάδα ο αριθμός των καταναλωτών που αναζητούν online προσφορές για το Black Friday είναι σχεδόν τριπλάσιος σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

– Οι Έλληνες καταναλωτές που εκτιμάται ότι θα αναζητήσουν προσφορές Black Friday φέτος υπολογίζονται στο 1.000.000. Με βάση τους ίδιους υπολογισμούς, οι 100.000 θα κάνουν online αγορές.

– Με βάση το Picodi.com, οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες προϊόντων που αναζητούν και αγοράζουν οι καταναλωτές είναι τα είδη τεχνολογίας, τα είδη ρουχισμού και ένδυσης.

Πιο συγκεκριμένα:

Για όσους δεν γνωρίζουν, το Picodi.com λειτουργεί σε πάνω από 30 χώρες παγκοσμίως και αποτελεί μία διεθνή πλατφόρμα για έξυπνες αγορές, αποτελώντας ένα χρήσιμο εργαλείο που βοηθάει τον καταναλωτή να εξοικονομήσει χρήματα, αφού συγκεντρώνει τις καλύτερες προσφορές, εκπτώσεις και εκπτωτικούς κωδικούς. «Το Picodi.com απευθύνεται σε όλους τους online shoppers κάθε ηλικίας που έχουν στόχο τις οικονομικές αγορές, προσφέροντας εκπτωτικούς κωδικούς, εκπτώσεις και προσφορές που πάντα ανανεώνονται, ώστε οι χρήστες μας να μην χάσουν ούτε μία προσφορά. Επίσης, βοηθάει στην εξοικονόμηση χρόνου, αφού μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει από το laptop, το tablet ή το κινητό του όπου κι αν βρίσκεται, στο σπίτι, στη δουλειά, ακόμα και στις διακοπές, χωρίς να χάσει ούτε μία προσφορά».

Οι εγγεγραμμένοι χρήστες του Picodi ενημερώνονται άμεσα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μόλις το αγαπημένο τους κατάστημα βγάλει κάποιον εκπτωτικό κωδικό ή μεγάλη προσφορά. Είναι δε πρωτοπόρος ιστοσελίδα με προσφορές για online αγορές στην Πολωνία, την Τουρκία, το Μεξικό, τη Σιγκαπούρη, την Τσεχία, την Ουκρανία, τη Νότια Αφρική, την Κολομβία, τη Χιλή, την Αργεντινή, και δεύτερη δύναμη στη Βραζιλία και την Ρωσία.


Η κ. Παπακώστα καταλήγει λέγοντας πως μπορεί οι online αγορές να μην ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς στους Έλληνες, δεδομένου ότι δεν είχαν αυξημένη γνώση του internet σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, ωστόσο, με την εμφάνιση ολοένα και περισσοτέρων e-shops αλλά και ιστοσελίδων τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν και το ελληνικό καταναλωτικό άρχισε να εξοικειώνεται με τις online αγορές.