Οι γίγαντες της τεχνολογίας «τα ψάλλουν» στον Ομπάμα

Οι γίγαντες της τεχνολογίας «τα ψάλλουν» στον Ομπάμα

Επιστολή-διαμαρτυρία για τις τεχνικές παρακολούθησεων των ΗΠΑ, μετά τις αποκαλύψεις Σνόουντεν.

Οκτώ αμερικανικοί κολοσσοί των νέων τεχνολογιών, όπως οι Google, Facebook και Apple, δημοσιοποίησαν σήμερα ανοικτή επιστολή τους προς τον Μπαράκ Ομπάμα με την οποία ζητούν «μεταρρύθμιση των μεθόδων παρακολούθησης» των ΗΠΑ, μετά τις αποκαλύψεις του πρώην τεχνικού της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν.

«Οι αποκαλύψεις που έγιναν το καλοκαίρι ανέδειξαν την επιτακτική ανάγκη για μεταρρύθμιση στις μεθόδους παρακολούθησης των κυβερνήσεων σε παγκόσμια κλίμακα», γράφουν οι Aol, Apple, Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Yahoo! και Twitter.

«Η ζυγαριά σε πολλές χώρες έγειρε υπερβολικά υπέρ του κράτους σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων, δικαιωμάτων που περιλαμβάνονται στο Σύνταγμά μας. Αυτό αποδυναμώνει τις ελευθερίες που απολαμβάνουμε. Είναι καιρός αυτό να αλλάξει», τονίζουν.

Διαβάστε ακόμη: Το μεγάλο «αυτί» του… «Μεγάλου Αδελφού»

Οι οκτώ γίγαντες της τεχνολογίας «καλούν τις ΗΠΑ να αναλάβουν την πρωτοβουλία και να αρχίσουν μεταρρυθμίσεις ώστε οι επιχειρήσεις παρακολούθησης από πλευράς της αμερικανικής κυβέρνησης να ορίζονται σαφώς από το νόμο, να είναι ανάλογες με τους κινδύνους και διαφανείς».

Η πρόεδρος της Yahoo!, Μαρίσα Μάγερ, σημειώνει «Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τις δραστηριότητες παρακολούθησης των κυβερνήσεων κλόνισαν την εμπιστοσύνη των χρηστών μας. Είναι καιρός η κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των χρηστών μας, και είναι καιρός να λάβει μέτρα για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στον κόσμο».

Τον Ιούνιο του 2013 οι εφημερίδες Washington Post και Guardian έκαναν την αρχή, δημοσιεύοντας εκτενή ρεπορτάζ βασισμένα στα στοιχεία που παρέδωσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν. Από τότε και μέχρι σήμερα, δεκάδες αποκαλύψεις βλέπουν σχεδόν καθημερινά το φως της δημοσιότητας για το δίκτυο παρακολουθήσεων της NSA, από το οποίο δεν γλίτωσαν ούτε και οι αρχηγοί των ισχυρότερων κρατών της Ευρώπης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο