Η Goldman για τα αποτελέσματα των Πειραιώς – Eurobank

Η Goldman για τα αποτελέσματα των Πειραιώς – Eurobank

Σε σχόλιο της η επενδυτική τράπεζα εκφράζει την ικανοποίηση της για τα οικονομικά αποτελέσματα των δύο τραπεζών. 

Σχόλια σχετικά με τα αποτελέσματα των ΠειραιώςEurobank δημοσιεύει η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, στο οποίο και χαρακτηρίζει σε γενικές γραμμές ως ικανοποιητικά τα αποτελέσματα τους.

Συγκεκριμένα για την τράπεζα Πειραιώς, η Goldman Sachs αναφέρει ότι τα οικονομικά της αποτελέσματα είναι «αξιοπρεπή» και σημειώνει ότι τα κέρδη (166 εκατ. ευρώ) ήταν μεγαλύτερα των εκτιμήσεων της (-171 εκατ. ευρώ) κυρίως λόγω της αναγνώρισης 290 εκατ. ευρώ απ’ την αναβαλόμενη φορολογία.

Υπογραμμίζουν ότι η πτώση των επιτοκίων στις καταθέσεις, τα αυξημένα επιτόκια στις χορηγήσεις δανείων αλλά και τα έσοδα από αναδιαρθρώσεις δανείων κοκ έχουν βοηθήσει την κερδοφορία. Η μείωση του κόστους ήταν ελαφρώς μικρότερη των εκτιμήσεων με την τράπεζα να προωθεί τις συνέργιες στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης της.

Σύμφωνα με την Goldman αν και οι χρεώσεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν 3% σε τριμηνιαία βάση, η τάση φαίνεται ότι έχει θετική προοπτική καθώς ο σχηματισμός μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε στις 68 μονάδες βάσης / 0,5 δισ ευρώ ενώ το ποσοστό κάλυψης αυξήθηκε κατά 0,3% στο 51%.

Έτσι το Core Tier 1 του ομίλου με βάση τη «Βασιλεία ΙΙΙ» βρίσκεται στο 10,8%.

Σε ότι αφορά στην Eurobank, η Goldman χαρακτηρίζει ως «αναμενόμενα» τα αποτελέσματα β’ τριμήνου, αν και πιο αδύναμα σε σχέση με αυτά των ανταγωνιστών της. Οι ζημιές των 300 εκατ. ευρώ ήταν μεγαλύτερες από την εκτίμηση της Goldman για 188 εκατ. ευρώ με την επενδυτική να αναγνωρίζει ότι αυτό συνέβη λόγω της έκτακτης ζημίας 94 εκατ. ευρώ απ’ την πώληση της ουκρανικής θυγατρικής.

Τα λειτουργικά έσοδα και η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων αποδείχθηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων ενώ τα έσοδα από προμήθειες είχαν ένα μέτριο ρυθμό. Οι συνολικές προβλέψεις για τον όμιλο βελτιώθηκαν σε τριμηνιαία βάση ωστόσο ήταν μικρότερες των εκτιμήσεων.

Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε στο 31,8% με την κάλυψη τους να αυξάνεται επίσης απ’ το 50,3% στο 51,1%. Η ισχυρή αύξηση των καταθέσεων έχει μειώσει την αναλογία δανείων προς καταθέσεις στο 103%.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Goldman το Core Tier 1 του ομίλου της Eurobank με βάση τη «Βασιλεία ΙΙΙ» βρίσκεται στο 9,1%, «χαμηλότερα απ’ τις υπόλοιπες τράπεζες».

Διαβάστε ακόμη:

Eurobank: Ζημίες 186 εκατ. ευρώ στο β’ τρίμηνο

Στα 164 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη της Πειραιώς στο β’ τρίμηνο

JP Morgan: Θετικό πρόσημο στις ελληνικές τράπεζες

Απαραίτητη η λύση στα «κόκκινα» δάνεια σύμφωνα με τον Α. Θωμόπουλο