Goldman Sachs: Οι τρεις προϋποθέσεις για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές

Goldman Sachs: Οι τρεις προϋποθέσεις για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές

Η επενδυτική τράπεζα καταγράφει τα βασικά ζητήματα που πρέπει να τεθούν στο τραπέζι πριν το τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι.

 

Τις βασικές προϋποθέσεις για την ομαλή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές περιγράφει σε έκθεσή της η Goldman Sachs, τονίζοντας πως ακόμη κι αν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί τυπικά το καλοκαίρι, οι αγορές θα εξακολουθούν να βλέπουν τη χώρα ως «ειδική περίπτωση» και ευάλωτη σε απρόβλεπτα σοκ.

Η επενδυτική τράπεζα τονίζει ότι οι τρεις παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία στο άμεσο μέλλον είναι, πρώτα από όλα, να παρθεί μια ουσιαστική απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους, να οικοδομηθεί ένα «μαξιλάρι ρευστότητας» πριν την έξοδο από το πρόγραμμα και να συμπεριληφθεί στη συμφωνία εξόδου ένα «ισχυρό σύστημα κινήτρων» , το οποίο θα ενθαρρύνει την Ελλάδα να παραμείνει στο δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Στο ζήτημα του χρέους η Goldman Sachs αναφέρει ότι εάν δεν πραγματοποιηθεί οποιουδήποτε είδους ρύθμιση, τότε το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο. Τονίζει, μάλιστα, ότι σε αυτήν την περίπτωση δεν θα μπορεί να αποτραπεί μια νέα ελληνική κρίση.

Όσον αφορά το «μαξιλάρι ρευστότητας» η επενδυτική τράπεζα θυμίζει τα παραδείγματα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, οι οποίες ακολούθησαν την ίδια πορεία τονώνοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Τέλος, το σύστημα κινήτρων που προτείνει η Goldman Sachs θα ενθαρρύνει την Ελλάδα να παραμείνει στο δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, βάζοντας μέσα στα ανταλλάγματα και το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους. «Το να στηριχθεί κανείς αποκλειστικά στην πειθαρχία που επιβάλλουν οι αγορές δεν είναι αρκετό», τονίζει η τράπεζα, επισημαίνοντας πως εάν εκπληρωθούν και οι τρεις προϋποθέσεις τότε υπάρχουν  «ισχυρές πιθανότητες» σταδιακής σύγκλισης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων με εκείνες των ομολόγων της στη ζώνη του ευρώ σε βραχυπρόθεσμη βάση. Αντιθέτως εν απουσία τους θα μπορούσε η Ελλάδα να εξακολουθεί να θεωρείται ως μία «ιδιαίτερη περίπτωση αγοράς ευαίσθητης σε απροσδόκητα σοκ».