Google: Μετά την πώληση της Motorola, τι;

Google: Μετά την πώληση της Motorola, τι;

Ο τεχνολογικός «κολοσσός» μπορεί μετά την εξαγορά της Motorola από τη Lenovo να αφοσιωθεί στη βελτίωση του λογισμικού του Android.

H Google πούλησε τη Motorola Mobility μόλις ενάμιση χρόνο μετά την εξαγορά της. Αυτό εκ πρώτης όψεως μπορεί να μοιάζει με παραδοχή ήττας. Όμως η πώληση της Motorola είναι περισσότερο μια παραδοχή ότι δεν υπάρχει λόγος για τη Google να κατασκευάζει η ίδια κινητά τηλέφωνα.

Η Google βγάζει χρήματα μέσω της πώλησης λογισμικού και των μηχανών αναζήτησης στο διαδίκτυο. Η πώληση κινητών τηλεφώνων ήταν πάντα ζημιογόνος για την εταιρεία.

Όταν η Google άρχισε να σχεδιάζει τα έξυπνα τηλέφωνα Nexus το 2010, τα κινητά στην αγορά ήταν ακόμα μέτρια σε επιδόσεις. Η Google σχεδίασε το δικό της εξοπλισμό για τα τηλέφωνά της. Παρότι τα Nexus ποτέ δεν εξέπληξαν σε πωλήσεις, η αποστολή είχε πετύχει: κάθε μεγάλος κατασκευαστής τηλεφώνων πλέον παρήγαγε ένα μοντέλο με άριστες επιδόσεις.

Διαβάστε ακόμη: Μπαράζ εξαγορών από τη Google

Συνειδητοποιώντας ότι η κάθε εταιρεία μπορούσε πλέον να φτιάξει ένα πολύ καλό τηλέφωνο, η Google τώρα στρέφεται στη βελτίωση του λειτουργικού Android. To λειτουργικό είναι πλέον το βασικό χαρακτηριστικό για να ξεχωρίσει ένα κινητό. Το πρόβλημα είναι ότι το λειτουργικό της Google αντί να ενθαρρύνει τη χρήση των άλλων υπηρεσιών της εταιρείας, ενθάρρυνε τη χρήση λογισμικού από τους κατασκευαστές κινητών.

Ο Ρώσος αναλυτής Έλνταρ Μουρταζίν ισχυρίζεται ότι η Google θα εγκαταλείψει την παραγωγή του Nexus το 2015 και θα στραφεί στην εισαγωγή του Android σε δημοφιλή μοντέλα κινητών όπως το Samsung Galaxy S4 και το HTC One.

Παρότι η ανοιχτή αρχιτεκτονική του Android δίνει μεγάλη ελευθερία στους κατασκευαστές τηλεφώνων να το προσαρμόσουν με μοναδικό τρόπο στα μοντέλα τους, η βασικηή λειτουργικότητα του Android είναι σημαντικά καλύτερη. Αυτό η Google πρέπει να το προστατεύσει.

Γιατί η Google έδωσε τόσα χρήματα για την εξαγορά της Nest

Δίνοντας τη Motorola, η Google εξαλείφει κάποιες από τις εντάσεις μεταξύ των κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων Android. Η Google μπορεί τώρα να βελτιώσει τη συνεργασία και να θεραπεύσει την πιθανή απώλεια εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες της, που προκλήθηκε με την εξαγορά ενός εκ των ανταγωνιστών τους, και να εργαστεί για να κάνει το Android καλύτερο για όλες τις συσκευές.

Και αυτό γιατί ο βασικός ανταγωνισμός της Google και των κατασκευαστών κινητών Android δεν είναι μεταξύ τους, αλλά εναντίον ενός κοινού… «εχθρού»: της Apple.

Διαβάστε ακόμη: Στη Lenovo η Motorola Mobility έναντι 2,9 δισ. δολαρίων