Στη Lenovo η Motorola Mobility έναντι 2,9 δισ. δολαρίων

Στη Lenovo η Motorola Mobility έναντι 2,9 δισ. δολαρίων
Photo:

Με τη δεύτερη σημαντική εξαγορά μέσα σε μία εβδομάδα ο κινεζικός τεχνολογικός «γίγαντας» ενισχύει σημαντικά την παρουσία του στην παγκόσμια αγορά smartphones.

Την πώληση της αμερικανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Motorola Mobility στην κινεζική Lenovo έναντι του ποσού των 2,9 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε η Google.

Η Google, που είχε πληρώσει 12,5 δισ. δολάρια για να αποκτήσει τη Motorola πριν ενάμιση χρόνο, παραχωρεί στη Lenovo το τμήμα κατασκευής smartphones, ωστόσο πρόκειται να διατηρήσει τις υψηλής αξίας πατέντες της Motorola, μεταξύ των οποίων και μία για λογισμικό Android.

Η κίνηση της Google προκάλεσε έκπληξη στον επιχειρηματικό κόσμο, ενώ η Lenovo αναμένεται μέσα από την αγορά αυτή να ενισχύσει την παρουσία της στην αγορά των smartphones, καθώς αναμένεται να αποτελέσει την τρίτη μεγαλύτερη «δύναμη» στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας, πίσω από τη Samsung και την Apple.

Διαβάστε ακόμη: Η Lenovo φιλοδοξεί να γίνει ασυναγώνιστη στα tablets

Σε ανακοίνωσή της η Google χαρακτήρισε την αγορά των smartphones «εξαιρετικά ανταγωνιστική», προσθέτοντας ότι το συμφέρoν της Motorola θα μπορεί να φροντίσει καλύτερα η Lenovo.

«Η αγορά μιας τόσο σημαντικής φίρμας, που διαθέτει καινοτόμο παραγωγικό κατάλογο και μια παγκόσμια ομάδα με απίστευτο ταλέντο θα μετατρέψει άμεσα τη Lenovo σε έναν ισχυρό ανταγωνιστή στον τομέα των smartphones. Θα έχουμε άμεσα πια τη δυνατότητα να μετατραπούμε σε ισχυρό παγκόσμιο “παίκτη” στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά κινητής τηλεφωνίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο CEO της Lenovo Γιανγκ Γουανγκίνγκ.

Σύμφωνα με την εταιρεία αναλυτών Strategy Analytics, η Lenovo «έπραξε καλώς» και αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη, καθώς «αποκτά πρόσβαση στην σημαντική σε αξία αγορά κινητής τηλεφωνίας των ΗΠΑ και την ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά της Λατινικής Αμερική. Το εάν η Lenovo θα καταφέρει να μεταστρέψει το οικονομικό κλίμα της Motorola και το τί μέλλει γενέσθαι ως προς το brand της Motorola, αυτά είναι ερωτήματα που θα απαντηθούν στους επόμενους μήνες».

Ξεπέρασαν το 1 δισ. οι πωλήσεις smartphones παγκοσμίως το 2013

«Για τη Motorola η κίνηση είναι επίσης καλή, καθώς αποκτά πρόσβαση σε μία φιλόδοξη εταιρεία με ισχυρή παρουσία στην τεράστια κινεζική αγορά. Η Google με τη σειρά της ελαφρύνεται από το βάρος ενός ζημιογόνου τμήματος κατασκευής hardware», επισημαίνεται στο blog της Strategy Analytics.

Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στην εξίσου σημαντική εξαγορά από τη Lenovo την περασμένη εβδομάδα ενός τμήματος των δραστηριοτήτων serversx86 της IBM έναντι 2,3 δισ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές.

Σύμφωνα με τον CEO της Lenovo, η εταιρεία δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας για να πραγματοποιήσει την εξαγορά της Motorola, καθώς έχει ταμειακό διαθέσιμο ύψους 3 δισ. δολαρίων.

Διαβάστε ακόμη: Επέκταση 2,3 δισ. δολαρίων της Lenovo στην IBM