GrowYourBusiness: Ο δρόμος της ανάπτυξης περνάει από το ψηφιακό επιχειρείν

GrowYourBusiness: Ο δρόμος της ανάπτυξης περνάει από το ψηφιακό επιχειρείν

Το πρόγραμμα της COSMOTE, oι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ψηφιακή μετάβαση και τα εργαλεία που κάθε επιχειρηματίας χρειάζεται. 

O ψηφιακός μετασχηματισμός είναι κάτι που ήδη συμβαίνει. Από τη μεγαλύτερη, μέχρι τη μικρότερη επιχείρηση, δημιουργούνται νέα δεδομένα που επηρεάζουν τόσο την αποδοτικότητά τους, όσο και τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους πελάτες τους. Ο όρος «digital skills»  ή αλλιώς ψηφιακές δεξιότητες είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας κάθε εταιρείας που θέλει να επιβιώσει.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια ψηφιακή στρατηγική που θα την βοηθήσει να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά μιας ψηφιακά ώριμης χώρας. Σύμφωνα με μελέτη της Accenture, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, εφόσον η οικονομία υιοθετήσει το πλαίσιο των προτάσεων του ΣΕΒ για το digital transformation, τότε είναι εφικτή η αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,6 δισ. ευρώ (+4%) και η δημιουργία 50.000 νέων θέσεων εργασίας μέχρι το 2021. Η προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων, ένα νέο, περισσότερο ψηφιακό, μοντέλο διακυβέρνησης και η ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών είναι μόνο μερικές από τις απαραίτητες δράσεις που μπορούν να μειώσουν το ψηφιακό έλλειμμα στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Η εποχή του «Digital Experience»

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, επιχειρήσεις όπως η COSMOTE, έχουν μπει στη διαδικασία να στηρίξουν την ανάπτυξη των εταιρειών στη ψηφιακή εποχή, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμα «GrowYourBusiness». Ξεκινώντας από τα βασικά που πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα και φτάνοντας μέχρι τα πιο σύνθετα ζητήματα, το πρόγραμμα έχει καταφέρει να προσελκύσει σημαντική συμμετοχή εταιρειών από διάφορους κλάδους.

Το Fortune βρέθηκε στο σεμινάριο που διοργανώθηκε στα Ιωάννινα, ενώ είχαν προηγηθεί αντίστοιχα σεμινάρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Στο ξενοδοχείο Epirus Palace έδωσαν το παρών άνθρωποι κάθε ηλικίας που ήθελαν να πάρουν μια γεύση από το πώς να χρησιμοποιούν τα social media για την επιχείρησή τους, μέχρι πώς να κατασκευάσουν μια ιστοσελίδα, να χρησιμοποιήσουν τα προωθητικά εργαλεία του διαδικτύου, να αναπτύξουν ένα e-shop, ακόμα και να δημιουργήσουν μια SEO στρατηγική, ώστε να κερδίσουν υψηλή κατάταξη στα οργανικά αποτελέσματα μηχανών αναζήτησης, όπως η Google.

«Με το πρόγραμμα του GrowYourBusiness, η COSMOTE δίνει τη δυνατότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, να γνωρίσουν τα σύγχρονα digital εργαλεία. Να τα εντάξουν στην καθημερινότητά τους. Να ενισχύσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και εκείνες των ανθρώπων τους. Με αυτό τον τρόπο, αυξάνουν τις προοπτικές τους για ανάπτυξη. Βελτιώνουν την εμπειρία του πελάτη, ενισχύουν την εξωστρέφεια και την αποδοτικότητά τους. Στην COSMOTE, πιστεύουμε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι νούμερο ένα προτεραιότητα για την ελληνική επιχειρηματικότητα.» αναφέρει στο Fortune o Διευθυντής Μάρκετινγκ Εταιρικών και Επιχειρησιακών Πελατών του Ομίλου ΟΤΕ, Θάνος Φαλάγγας.

H ελληνική αγορά έχει μπει ήδη στην εποχή του «Digital Experience». Οι καταναλωτές περνούν όλο και περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο, ψάχνοντας και αγοράζοντας online, από διάφορες συσκευές και αναζητούν τη γνώμη των γνωστών τους πριν προχωρήσουν τελικά στην αγορά. Ενδεικτικά σύμφωνα με το Consumer Barometer 2016, το 68% των Ελλήνων συγκρίνουν τα προϊόντα online, το 58% χρησιμοποιούν smartphone και το 28% πλέον πραγματοποιεί τις αγορές του ηλεκτρονικά. Όλη αυτή η διαδικασία δημιουργεί έναν «ψηφιακό νομά», που είναι πιο απαιτητικός από ποτέ, αναζητώντας εξαιρετικές εμπειρίες, τις οποίες η επιχείρηση πρέπει να του προσφέρει. Έτσι οι εξαιρετικές εμπειρίες παράγουν δυνατές ιστορίες, οι οποίες αναπαράγωνται στο διαδίκτυο, συμβάλλοντας σε αυτό που ονομάζουμε «Digital Experience».

Πώς λειτουργεί το σεμινάριο 

H διαδικασία είναι ζωντανή και με την ενεργή συμμετοχή των εκπροσώπων των επιχειρήσεων, με την καθοδήγηση και τη συνεργασία της OTEAcademy. Οι στόχοι κάθε σεμιναρίου συνοψίζονται σε 3 βασικά ερωτήματα:

  • Γιατί πρέπει να είμαστε online;
  • Πού πρέπει να έχουμε παρουσία;
  • Τι είδους εργαλεία χρειαζόμαστε για μια αποτελεσματική παρουσία στο διαδίκτυο;

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δίνονται μέσα από μια σειρά παρουσιάσεων που βοηθούν στην πράξη τις εταιρείες να αποκτήσουν ψηφιακή κουλτούρα. Οι ενότητες περιλαμβάνουν το πώς αλλάζουν οι καταναλωτικές συνήθειες στη ψηφιακή εποχή, ποια είναι τα εργαλεία digital marketing, με τα οποία οι επιχειρήσεις απαντούν στις νέες απαιτήσεις και ποιες είναι οι ψηφιακές δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξουν.

«Το όφελος για τις επιχειρήσεις είναι ότι μπορούν να λύσουν απορίες, να μάθουν νέα πράγματα, να δουν τι ισχύει και τι δεν ισχύει. Από την πλευρά μας, είναι πολύ σημαντικό ότι τέτοιες ενέργειες γίνονται πλέον και στην επαρχεία και μπορούμε να πάρουμε feedback για τις ανάγκες που έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με βάση το πόσο ικανοποιημένοι είναι όσοι συμμετέχουν, προχωράμε σε μικρές βελτιώσεις για το επόμενο σεμινάριο. Πάντα προσθέτουμε παραδείγματα και λύσεις και κανένα από τα σεμινάρια που έχουν γίνει δεν είναι ίδιο με το άλλο» αναφέρει ο Κώστας Μπακόπουλος, ένας εκ των εισηγητών στo Digital Training της COSMOTE μαζί με τον Βασίλη Βασιλειάδη.

«Τέτοιες ενέργειες βοηθούν κυρίως τις επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τα φοβικά σύνδρομα σχετικά με τη ψηφιακή τους παρουσία. Κυρίως βοηθούν ψυχολογικά τους επιχειρηματίες να κατανοήσουν ότι η ψηφιακή εποχή είναι εδώ, φέρνει αλλαγές, αλλά δεν πρέπει να τη δουν ως απειλή και αναγκαίο κακό, αλλά ως ευκαιρία. Το ίντερνετ είναι πλέον το απόλυτο εργαλείο των μικρών επιχειρήσεων, που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Το θέμα είναι να μη σταματήσουν να εξελίσσονται» προσθέτει.

Στα Ιωάννινα την αίθουσα γέμισαν εκπρόσωποι επιχειρήσεων από διαφορετικούς κλάδους όπως ο Τάσσος Γιώργος,  η οικογένεια του οποίου κατάφερε να δημιουργήσει στο Μπουραζάνι της Ηπείρου ένα κρυμμένο μυστικό της ελληνικής φύσης που το ανακαλύπτουν σταδιακά όλο και περισσότεροι.  Πρόκειται για έναν δημοφιλή και καλά οργανωμένο τουριστικό προορισμό, με υποδομές που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα μεγάλες αντίστοιχες μονάδες του εξωτερικού. Όπως δήλωσε ο ίδιος στο Fortune, ποτέ δεν σταματάει να μαθαίνει και αυτός είναι ο βασικός λόγος που δήλωσε συμμετοχή στο σεμινάριο.

«Ο βασικός λόγος που ήρθα στο GrowYourBusiness είναι γιατί θέλω να μάθω πώς οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν μια επιχείρηση να πάει μπροστά. Ο δεύτερος λόγος είναι η σημαντική βοήθεια που παίρνω στα 57 μου χρόνια, ώστε να επικοινωνώ με ανθρώπους μικρότερους σε ηλικία, όπως η κόρη μου, για θέματα που αφορούν την οργάνωση και την προώθηση της επιχείρησης και να μιλούμε την ίδια γλώσσα. Οι πρωτοβουλίες αυτές σου δείχνουν ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για τη δουλειά σου, ειδικά σε κλάδους όπως ο δικός μας που έχει σχέση με την παροχή υπηρεσιών. Το σημερινό σεμινάριο κατάφερε να καλύψει τις υψηλές μου προσδοκίες, ενώ θεωρώ ότι τέτοιες πρωτοβουλίες είναι σημαντικό να συμβαίνουν στην επαρχία» αναφέρει.

Δείτε πλάνα από τα σεμινάρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη:

Διαβάστε περισσότερα για τα σεμινάρια στο GrowYourBusiness.gr