H Ελλάδα κάνει «πρωταθλητισμό» στη διαφθορά

H Ελλάδα κάνει «πρωταθλητισμό» στη διαφθορά

Το κόστος για την ευρωπαϊκή οικονομία εκτιμάται στα 120 δισ. ευρώ ετησίως. 

Ανοιχτή «πληγή» για την ευρωπαϊκή οικονομία , παραμένει το ζήτημα της διαφθοράς, καθώς το κόστος της εκτιμάται στα 120 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την Κομισιόν. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα κατέχει την μαύρη πρωτιά σε αυτόν τον τομέα, ενώ οι Ευρωπαίοι έχουν διαμορφώσει τη χειρότερη άποψη, εκτός από την χώρα μας και για τις Ιταλία, Λιθουανία, Ισπανία και Τσεχία, καθώς τις θεωρούν τις πιο διεφθαρμένες χώρες στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία, όλες οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι η διαφθορά είναι εκτεταμένη, ενώ το φαινόμενο θεωρείται σπάνιο στην Δανία, την Φινλανδία και την Σουηδία. Δεν είναι τυχαίο ότι το 43% του συνόλου των επιχειρήσεων – και κυρίως οι κατασκευαστικές – που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, κατονομάζουν την διαφθορά ως το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο επιδεινώνεται, όπως επισημαίνουν, ενώ θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος για να αναπτύξεις επχειρηματική δραστηριότητα, είναι οι «πολιτικές διασυνδέσεις».

Διαβάστε επίσης: «Πρωταθλήτρια» στην ανεργία η Ελλάδα στην Ε.Ε.

«Η διαφθορά υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτικών στους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου, βλάπτει την οικονομία και στερεί από τα κράτη τα απολύτως αναγκαία φορολογικά έσοδα» δήλωσε παρουσιάζοντας την έκθεση η Σεσίλια Μάλμστρομ, Ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για τις εσωτερικές υποθέσεις. Παρά τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει τα κράτη-μέλη σε νομικό και πολιτικό επίπεδο, τα αποτελέσματα της μάχης κατά της διαφθοράς παραμένουν μη ικανοποιητικά στο σύνολο των κρατών -μελών, αναφέρει η έκθεση.