H ελληνική εφαρμογή που υπόσχεται «όνειρα γλυκά»

H ελληνική εφαρμογή που υπόσχεται «όνειρα γλυκά»

To application «Pillow» υπόσχεται να βελτιώσει τη ποιότητα του ύπνου σας.

Το ποιο «έξυπνο» μαξιλάρι είναι η εφαρμογή «pillow» για smartphones, που βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, μιας και αξιολογήθηκε και κατατάχθηκε από την Apple μέσα στις δέκα καλύτερες εφαρμογές στον τομέα της ιατρικής σε 70 χώρες.

Δημιουργοί; Δύο Έλληνες, ο Παναγιώτης Σπηλιώτης και ο Σπύρος Πασσάς.

Ο Παναγιώτης Σπηλιώτης που σπούδασε μαθηματικά στο ΕΚΠΑ εξηγεί:

«H εφαρμογή περιλαμβάνει ένα σύνολο από ειδικούς ήχους, οι οποίοι βοηθούν το χρήστη να χαλαρώσει και να κοιμηθεί, ενώ αυτόματα ανιχνεύει το πότε κοιμάται για να σταματήσει την αναπαραγωγή τους».

Ο Σπύρος Πασσάς που σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ στο ΕΜΠ αναφέρει:

«Η ‘Pillow’ συνδυάζει τα δεδομένα που προκύπτουν από την κίνηση του σώματος, καθώς και την καταγραφή τυχόν ήχων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μέσω ενός ειδικού αλγορίθμου, η εφαρμογή -χρησιμοποιώντας τα παραπάνω δεδομένα- αξιολογεί ανά πάσα στιγμή σε ποιο στάδιο ύπνου -ξύπνιος, ελαφρύς ύπνος, βαθύς ύπνος, ύπνος REM- βρίσκεται ο χρήστης και υπολογίζει την ποιότητα του ύπνου με βάση τα επιστημονικώς αποδεκτά μοντέλα για την αξιολόγηση του ύπνου. Τέλος, παρουσιάζει πρακτικές πληροφορίες και συμβουλές για το πώς μπορείς να βελτιώσεις μικρά πράγματα στην καθημερινότητά σου, όπως τη διατροφή ή το περιβάλλον που κοιμάσαι, ώστε να έχεις ποιοτικότερο ύπνο» και προσθέτει, «Λόγω της καταγραφής που γίνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, η ‘Pillow’ μπορεί να υπολογίσει σε ποιο στάδιο του ύπνου βρίσκεται ο χρήστης και να τον ξυπνήσει λίγα λεπτά νωρίτερα, όταν αυτός βρίσκεται στο πιο ελαφρύ στάδιο του ύπνου, πετυχαίνοντας έτσι ένα πιο ομαλό και φυσικό ξύπνημα. Παράλληλα, ο χρήστης μπορεί επίσης να επωφεληθεί από 3 ειδικά προγράμματα ύπνου σύντομης διάρκειας, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικά για την υγεία».

Ο χρήστης μέσω της εφαρμογής έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει: ώρα αφύπνισης, ήχο, λεπτομέρειες που αφορούν το βαθμό κόπωσης, τη διατροφή ή τη λήψη μεγαλύτερης ποσότητας καφεΐνης από το συνηθισμένο.

Η συσκευή τοποθετείται κοντά στο μαξιλάρι και ξεκινά η καταγραφή. Μετά το ξύπνημα η «Pillow» παρουσιάζει ένα αναλυτικό σχεδιάγραμμα για όλα τα στάδια και την ποιότητα του ύπνου. Οι πληροφορίες αποθηκεύονται με ασφάλεια ώστε να υπάρχει άμεση πρόσβαση στο ιστορικό.

Ο κ. Πασσάς μαζί με τον κ. Σπηλιώτη και τον κ. Χρυσόστομο Σμπόνια, ίδρυσαν την εταιρία Neybox το 2011, προσφέροντας αρχικά υπηρεσίες σχεδιασμού και ανάπτυξης διαδικτυακών εφαρμογών. Η αρχή δημιουργίας εφαρμογών για smartphones έγινε πριν από 2 χρόνια με την εφαρμογή χρονομέτρησης «Timeless». Μέχρι στιγμής, η «Pillow» είναι διαθέσιμη μόνο για iPhone, ενώ προσεχώς θα κυκλοφορήσει και έκδοση για iPad.

Διαβάστε ακόμη: 

Η ελληνική «θήκη-selfie» που κατακτά την αμερικανική αγορά