H κυβέρνηση θέλει να «φρενάρει» τις απαιτήσεις της τρόικας

H κυβέρνηση θέλει να «φρενάρει» τις απαιτήσεις της τρόικας

Αισιοδοξία από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών για τις διαπραγματεύσεις. 

Σήμερα πραγματοποιείται η καθοριστική συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχοντας στα χέρια τους τα μέτρα που τους έχουν παρουσιάσει τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, θα θέσουν επί τάπητος το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014.

Συνολικά η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει διαρθρωτικά μέτρα που ξεπερνούν τα 2 δισ. και αφορούν κυρίως τα έσοδα από φόρους και εισφορές. Με αυτά τα μέτρα η ελληνική πλευρά επιχειρεί να βάλει «φρένο» στις όποιες σκέψεις της τρόικας για περαιτέρω μείωση συντάξεων και επιβολή νέων οριζόντιων μέτρων, τα οποία οι περισσότεροι βουλευτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψήφιζαν.
Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι με τα προτεινόμενα μέτρα υπερκαλύπτεται το όποιο δημοσιονομικό κενό και επιτυγχάνονται οι στόχοι του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2014. Από την άλλη πλευρά οι εκπρόσωποι των δανειστών αμφισβητούν τις δυνατότητες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά κυρίως την αποδοτικότητα των μέτρων που προτείνονται από το υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα η τρόικα θεωρεί ότι έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ από τη φορολογική διοίκηση και την πάταξη της φοροδιαφυγής δεν θα εισπραχθούν, παρά το γεγονός ότι έχουν περιληφθεί στις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Το ποσό αυτό είναι μέρος της «τρύπας» των 2,5 δισ. ευρώ που υπολογίζει η τρόικα, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται κυρίως από τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος.

Χθες πάντως ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα για το 2014, έστω και μετά από επίμονες διαπραγματεύσεις, σε δήλωσή του στην Ημερησία του Σαββατοκύριακου. Η αισιοδοξία του, όπως εξήγησε, εδράζεται στη μέχρι τώρα πορεία των μακροοικονομικών στόχων αλλά και των εσόδων, καθώς επίσης και στις παρεμβάσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, στο θέμα των ασφαλιστικών ταμείων.

Μητσοτάκης: «4.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2013»

Τη Δευτέρα, οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν νέα συνάντηση και με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να εξεταστεί ο σχεδιασμός για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων, που θα προέλθουν κυρίως από τους ΟΤΑ, την Υγεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στη συνάντηση που είχαν χθες οι δύο πλευρές, επισημάνθηκε στην τρόικα οτι η υλοποίηση και της δεύτερης φάσης της διαθεσιμότητας θα προχωρήσει κανονικά, αλλά πως δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, προκειμένου να υπάρξει προηγουμένως η απαραίτητη αξιολόγηση.

Τη Δευτέρα επίσης, θα συζητηθεί και το θέμα της προσμέτρησης στον συνολικό αριθμό των 4.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα απολυθούν το 2013, των εργαζομένων που θα απολυθούν από τα αμυντικά συστήματα και την ΕΛΒΟ, μετά από την αναδιάρθρωσή τους, εφόσον κάτι τέτοιο αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση.

Επίσης, θα συζητηθεί και το θέμα των συμβασιούχων, που παραμένουν στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων.