H&M: Έτσι χτίστηκε η αυτοκρατορία στο χώρο της ένδυσης

H&M: Έτσι χτίστηκε η αυτοκρατορία στο χώρο της ένδυσης

Η σουηδική εταιρεία που κατάφερε να ενισχύσει τα κέρδη της και να επεκταθεί μέσα στην κρίση.

Τα πρόσφατα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η H&M μόνο τυχαία δεν ήταν. Η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει τόσο τις πωλήσεις της όσο και τα καθαρά της κέρδη, ενώ ανακοίνωσε ότι προσθέτει ακόμα 10 καταστήματα μέσω διαδικτύου το 2015.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η σουηδική εταιρεία κατάφερε να «νικήσει» και την κρίση, καταφέρνοντας να γίνει μέσα στα χρόνια η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ρούχων λιανικής παγκοσμίως.

Γυρίζοντας στο 1947, τότε ο ιδρυτής της Erling Persson, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στις ΗΠΑ, εντυπωσιάστηκε από ένα νέο είδος καταστήματος ένδυσης, με υψηλό τζίρο και φθηνές τιμές.  Γυρνώντας στην πόλη Βαστέρας της Σουηδίας άνοιξε ένα αντίστοιχο μαγαζάκι, με την ονομασία Hennes, το οποίο στα σουηδικά σημαίνει αυτή, διότι απευθύνοταν τότε αποκλειστικά σε γυναίκες.

Τη δεκαετία του ’50 και του ’60, η Hennes εξαπλώθηκε σημαντικά, ενώ το 1968 ο Persson εξαγόρασε ένα κατάστημα με κυνηγητικά είδη, το Mauritz Wirdforss, οπότε η επιχείρηση άλλαξε όνομα αλλά επεκτάθηκε και στα ανδρικά είδη ένδυσης.

Το 1982, ο γιος Erling Persson, Stefan Persson ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου. Η εταιρεία γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη και σήμερα η H&M έχει φτάσει να αριθμεί πάνω από 3.000 καταστήματα σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αφρική, Αυστραλία, ενώ απασχολεί δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους.

Ο Stefan Persson έχει ένα σημαντικό μερίδιο στην σουηδική εταιρεία τεχνολογίας Hexagon AB και επίσης κατέχει μέσω ιδιωτικής εταιρεία real estate (Ramsbury Invest), ένα μεγάλο ποσό των ακινήτων στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Στοκχόλμη.

Το 2014, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index, ο Stefan Persson, έχοντας $ 31.9 δισεκατομμύρια καθαρό κέρδος, κατατάσσεται στην 17η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο.

Η επέκταση στην Ευρώπη
Δύο δεκαετίες από την ίδρυση του πρώτου καταστήματος η εταιρεία μετονομάζεται σε Hennes & Mauritz και ανοίγει ένα κατάστημα στη Νορβηγία. Το H&M επεκτείνεται εκτός συνόρων της Σκανδιναβίας και μπαίνει δυναμικά στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης.

Λίγα χρόνια αργότερα το H&M θέλοντας να προσελκύσει το νεανικό κοινό εισάγει ρούχα και καλλυντικά που απευθύνονται σε αυτό. Επεκτείνεται σταδιακά στην Ευρώπη εγκαινιάζοντας μαγαζιά σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και διαφημίζεται σε εφημερίδες και περιοδικά. Ταυτόχρονα τα H&M μπαίνουν και στη λογική του online shopping.

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο να γίνει το brand αναγνωρίσιμο παίζει η συνεργασία της εταιρείας με σχεδιαστές μόδας από όλο τον κόσμο όπως Sonia Rykiel, Mattew Williamson, Roberto Cavalli, Jimmy Choo, Stella McCartney και Karl Lagerfeld. Οι συνεργασίες αυτές συντέλεσαν στην περεταίρω αύξηση των πωλήσεων των H&M γιατί η εταιρεία συνδύασε ρούχα υψηλής αισθητικής με τιμές προσιτές προς το μέσο καταναλωτή αφού, η κεντρική ιδέα τους είναι «μόδα και ποιότητα στην καλύτερη τιμή».

Η ομάδα design της εταιρείας, στην Σουηδία, ελέγχει τα στάδια της παραγωγής. Από το σχεδιασμό εμπορευμάτων, την καθιέρωση προδιαγραφών, μέχρι και την παραγωγή η οποία μεταφέρεται σε περίπου 800 εργοστάσια στην Ευρώπη και την Ασία.

Τα επόμενα σχέδια
O Karl-Johan Erling Göran Persson είναι πλέον ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της εταιρείας μόδας, Hennes & Mauritz (H&M). Τώρα, ο ίδιος και η αδελφή του, Lottie, κατέχουν το 70% των μετοχών της H&M και το 37% του κεφαλαίου της. Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι να ανοίξει 375 νέα καταστήματα και να προσθέσει νέες online αγορές ενώ τα κέρδη της παρουσιάζουν σταθερά αυξητική τάση. Αναμένεται να ενισχύσει τις συλλογές παπουτσιών της, που ήταν και το προϊόν με τη μεγαλύτερη αύξηση στα κέρδη της. Τα νέα σχέδια θα προσφερθούν σε 9 χώρες και στη διαδικτυακή αγορά της H&M. Γενικότερα, η εταιρεία επενδύει στην ανάπτυξή της σε τεχνολογικό και γεωγραφικό επίπεδο.

«Υπάρχει μεγάλη δυναμική στην αναπτυσσόμενη αγορά μέσω διαδικτύου. Συνεχίζουμε την εργασία μας για την παγκόσμια εξάπλωση των online καταστημάτων της H&M, με στόχο την προσθήκη αρκετών νέων χωρών στις online δραστηριότητες το 2014», δήλωσε ο Persson, προσθέτοντας ότι η εταιρεία συνεχίζει με τις επενδύσεις σε ΙΤ, στις διαδικτυακές πωλήσεις, σε νέα brands και στην διεύρυνση της γκάμας.

«Αν και οι περισσότερες από αυτές τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις δεν έχουν ακόμη αποφέρει έσοδα, τις βλέπουμε αυτές ως σοφές και απαραίτητες», δήλωσε ο Persson.

Διαβάστε ακόμη: 

Ισχυρή αύξηση κερδών για την H&M