Η Apple των ρεκόρ: Κέρδη μαμούθ 17,8 δισ. δολαρίων σε ένα μόνο τρίμηνο

Η Apple των ρεκόρ: Κέρδη μαμούθ 17,8 δισ. δολαρίων σε ένα μόνο τρίμηνο
epa05171706 (FILE) A file picture dated 09 September 2015 Apple CEO Tim Cook speaking at the end of an Apple launch event at the Bill Graham Civic Auditorium in San Francisco, California, USA. Apple chief executive Tim Cook refused the judge's order in an open letter posted on the company's website 16 February 2016 shortly after Judge Sheri Pym ordered the company to help the FBI access data they believe is stored on the iPhone linked to the San Bernardino, California, terrorists. The December 2 attack in San Bernardino was carried out by Syed Rizwan Farook and his wife, Tashfeen Malik, at a holiday party at the county office where Farook worked. Fourteen people were killed. Police killed Farook and Malik later that same day in a shoot-out. The FBI wants Apple to help it hack into Farook's iPhone by building a new version of the iOS software that would circumvent security features and install the software on the iPhone, which was recovered during the investigation. EPA/MONICA DAVEY Photo:

Ποιες κατηγορίες προϊόντων απέδωσαν περισσότερο – Αποτελέσματα καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

H Αpple ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το τρίμηνο του οικονομικού έτους που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου.  Ο τεχνολογικός κολοσσός σημείωσε κέρδη 17,8 δισ. δολαρίων, ή αλλιώς 3,36 δολαρίων ανά μετοχή, και συνολικά πωλήσεις της τάξης των 78,35 δισ. δολαρίων, την ώρα που οι αναλυτές είχαν βάλει τον πήχη στα 3,22 δολάρια κέρδη ανά μετοχή και στα 77,38 δισ. δολάρια σε πωλήσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι η ίδια η εταιρεία προσδοκούσε τον Οκτώβριο έσοδα από 76 – 78 δισ. δολάρια. Η υπεραπόδοση οφείλεται στο ρεκόρ στα έσοδα από τις πωλήσεις iPhone, και επίσης στο ρεκόρ πωλήσεων που σημείωσε το Apple Watch και το τμήμα του Service Business της εταιρείας.

Αυτά ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τιμ Κουκ μιλώντας σε επενδυτές. Να επισημανθεί ότι η επίδοση αυτή είναι πολύ υψηλή αλλά δεν φτάνει τα 18,4 δισ. δολάρια που είχε σημειώσει η εταιρεία στο τέλος του καλοκαιριού το 2015, την οποία δεν μπόρεσε να πιάσει στα επόμενα τρίμηνα.

Τα κέρδη της Apple ενισχύθηκαν από τις πωλήσεις του iPhone 7 και iPhone 7 plus που βγήκαν στην αγορά τον Σεπτέμβριο. Μόνο από το βασικό «όπλο» της, η Apple έχει συνεχώς αύξηση πωλήσεων κατά 5% και οι πωλήσεις του iPhone από μόνες τους ανέρχονται στα 54,37 δισ. δολάρια.

Η μέση τιμή πώλησης του iPhone για αυτό το τρίμηνο έφτασε τα 695 δολάρια, κυρίως λόγω του δημοφιλούς iPhone 7 plus το οποίο στις ΗΠΑ ξεκινάει από 769 δολάρια.

Επίσης η Apple πούλησε 13,08 εκατ. iPads το ίδιο χρονικό διάστημα, επίδοση κατά 19% χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι πωλήσεις από τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων να υποχωρήσουν επίσης κατά 22%.

Εκτός από τις πωλήσεις του iPhone 7, κάτι ακόμα αξιοσημείωτο για την εταιρεία είναι η εισαγωγή του MacBook Pro επόμενης γενιάς. Η Apple κατάφερε να πουλήσει 5,37 εκατ. Macs στο τρίμηνο, περισσότερα από τα 5,31 εκατ. που είχε πουλήσει τον προηγούμενο χρόνο, επίδοση που της απέφερε περίπου 7,24 δισ. δολάρια σε έσοδα (άνοδος 7%).

Τα έσοδα της μονάδας υπηρεσιών της εταιρείας επίσης ανέβηκαν κατά 18% και έφτασαν τα 7,17 δισ. δολάρια (επίδοση ρεκόρ για το App Store όπως είπε ο Τιμ Κουκ).

Όσον αφορά στις βασικές αγορές της εταιρείας, τα έσοδα από την Κίνα ήταν χαμηλότερα κατά 12% και διαμορφώθηκαν σε 16,23 δισ. δολάρια. Αλλά η εταιρεία ενίσχυσε την παρουσία της στις ΗΠΑ καθώς σημείωσε έσοδα 31,96 δις. δολάρια, επίδοση κατά 9% υψηλότερη. Τέλος τα έσοδα από την Ευρώπη, ανήλθαν σε 18,52 δισ. δολάρια, ελαφρώς ενισχυμένα κατά 3%.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία ξόδεψε περίπου 2,87 δις. δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη, περισσότερα από 2,4 δισ. δολάρια του προηγούμενου έτους.

Η εταιρεία πάντως αναμένει τα έσοδα το δεύτερο τρίμηνο να κινηθούν χαμηλότερα στα 51,5 έως 53,5 δισ. δολάρια για το οικονομικό έτος του 2017 που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο.

Όπως ήταν φυσικό τα αποτελέσματα αυτά ανέβασαν κατά 2% τη μετοχή της εταιρείας, ακλουθώντας τη σημαντική της κερδοφορία.