Ανάπτυξης συνέχεια μέχρι το 2025 – «Εκπλήσσει» η ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας

Ανάπτυξης συνέχεια μέχρι το 2025 – «Εκπλήσσει» η ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας
Photo: pixabay.com
Προβλέπεται ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα κινηθεί γύρω στο 2,9% φέτος και στο 3,0% το 2025.

Η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να διατηρεί τη σταθερή της δυναμική μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και ενδεχομένως μέχρι το 2025, έχοντας μια αναπάντεχη αύξηση αντί για την προβλεπόμενη επιβράδυνση, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε οικονομολόγους. Αυτή η αλλαγή στις προοπτικές φέρνει τις δικές της προκλήσεις για τις κεντρικές τράπεζες, καθώς αν και αύξησαν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, τώρα μπορεί να αναγκαστούν να περιμένουν περαιτέρω πριν εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσής τους.

Οι ΗΠΑ και η Ινδία αναμένεται να προσφέρουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην ανάκαμψη της ανάπτυξης μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι δεν προβλέπουν χειροτέρευση της κατάστασης ούτε για την Ευρωζώνη ούτε για την Κίνα, σύμφωνα με έρευνα του Reuters που περιλάμβανε 500 οικονομολόγους που κάλυπταν 48 οικονομίες.

Προβλέπεται ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα κινηθεί γύρω στο 2,9% φέτος και στο 3,0% το 2025. Περισσότερο από το 90% των συμμετεχόντων στην έρευνα αναβάθμισαν τις προβλέψεις τους, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα η ανάπτυξη να είναι ακόμη πιο ισχυρή.

Η ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας μας εκπλήσσει συνεχώς“, δήλωσε το ανώτερο στέλεχος της Citi, Νέιθαν Σιτς. “Έχουμε δει αυξημένη ανάπτυξη σε πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων οικονομιών όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, και κατά κάποιον τρόπο στην Ευρώπη. Επομένως, νιώθουμε αισιόδοξοι”.

Ωστόσο, η ισχυρή ανάπτυξη αναμένεται να διατηρήσει τον πληθωρισμό και τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις εκπροσώπους κεντρικών τραπεζών που περιλαμβάνονται στην έρευνα, δηλαδή 16 από τους 21, προβλέπουν ότι θα συνεχίσει να υπερβαίνει το προβλεπόμενο ποσοστό πληθωρισμού μέχρι το τέλος της χρονιάς, αυξάνοντας έτσι τις πιέσεις στις κεντρικές τράπεζες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε γενικές γραμμές, οι οικονομολόγοι προβλέπουν μείωση των επιτοκίων είτε αυτό το τρίμηνο είτε το επόμενο, αν και τώρα προβλέπουν λιγότερες μειώσεις έως το τέλος της χρονιάς, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σταθερός.

Συγκεκριμένα, αναμένεται η Fed να αρχίσει τις μειώσεις των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο και να πραγματοποιήσει μία ακόμη μείωση στο τέταρτο τρίμηνο, αλλά λιγότερες από τις προβλεπόμενες αρχικά. Παρόλο που η ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ μπορεί να έχει επιβραδυνθεί, η Fed μπορεί να προβεί σε λιγότερες μειώσεις επιτοκίων λόγω των στοιχείων που υποδηλώνουν αυξημένες πιέσεις στον πληθωρισμό.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει επίσης μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο και δύο ακόμη το β’ εξάμηνο για να υποστηρίξει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, παρά την προβλεπόμενη αρχικά ανάκαμψη της οικονομίας της. Αυτή η πολιτική ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω ανοίγματα στο χάσμα μεταξύ του ευρώ και του δολαρίου, καθώς ο δολάριος έχει ενισχυθεί κατά περισσότερο από 4% φέτος.

“Ένα από τα ερωτήματα που συχνά κάνουν είναι αν η Ευρώπη θα μπορούσε να προβεί σε μειώσεις πριν από τη Fed”, δήλωσε ο επικεφαλής της παγκόσμιας μακροοικονομικής στρατηγικής της TD Securities, Τζέιμς Ρόσιτερ. “Αν κοιτάξουμε το ιστορικό δεδομένο, είτε η ΕΚΤ ξεκινήσει τον Ιούνιο είτε η Fed τον Σεπτέμβριο, όλα μοιάζουν να εντάσσονται στον ίδιο κύκλο μειώσεων”.

Επιπλέον, η Τράπεζα της Αγγλίας που ήταν η πρώτη μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών που αύξησε τα επιτόκια το Δεκέμβριο του 2021, αναμένεται να περιμένει μέχρι το επόμενο τρίμηνο για να προχωρήσει σε μειώσεις, σύμφωνα με την έρευνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: