Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις του πρώτου διμήνου της κυβέρνησης

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις του πρώτου διμήνου της κυβέρνησης

H κυβέρνηση έχει ρίξει όλο το βάρος της στην ολοκλήρωση της λίστας των μεταρρυθμίσεων, η οποία πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι τη Δευτέρα.

Από τον Αντώνη Αντζολέτο

Οι πρώτοι δύο μήνες είναι δύσκολοι…και αυτό αποδείχτηκε στην πράξη, καθώς μια σειρά από περιστατικά έχουν αναστατώσει, έστω και προσωρινά το εσωτερικό της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα, αν και το Μέγαρο Μαξίμου δεν δίνει έκταση επικεντρώνοντας στις διαπραγματεύσεις και στη συνέχιση του νομοθετικού έργου.

Οι πονοκέφαλοι ουκ ολίγοι, από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή μετά το σχετικό αίτημα της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, αλλά και την κόντρα της με τον Γιάννη Μπαλάφα και τον Νίκο Φίλη, μέχρι και τις «γκρίνιες» που έχει εκφράσει ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος και για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά και για την «ανυπόγραφη συμφωνία του Eurogroup».

Πεδίο αντιπαράθεσης και τα βουλευτικά αυτοκίνητα με τον πρωθυπουργό να «βάζει τις φωνές» τόσο στην Κεντρική Επιτροπή όσο και στον πρωινό καφέ. Το «λάβαρο» από την πλευρά των βουλευτών σήκωσε τελικά ο Βαγγέλη Διαμαντόπουλος με προσωπική του αιχμηρή τοποθέτηση για το θέμα.

Στα αξιομνημόνευτα, η στάση της Ιωάννας Γαϊτάνη, η οποία δεν προσήλθε στην Βουλή για να ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σαφώς στο κάδρο των «πονοκεφάλων» της κυβέρνησης είναι και ο γνωστός Οικονομολόγος και βουλευτής Ημαθίας Κώστας Λαπαβίτσας για τις τοποθετήσεις του περί εξόδου από το ευρώ. «Ο Λαπαβίτσας έχει κτίσει ολόκληρη καριέρα πάνω στην επιστροφή στη δραχμή», ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος έχει απασχολήσει αρκετές φορές το Μέγαρο Μαξίμου για την συνεχή παρουσία του στον τύπο.

Όσον αφορά τα χαρτοφυλάκια, με διαιτητή τον Νίκο Βούτση φαίνεται ότι έκλεισε η εμπλοκή αρμοδιοτήτων που είχε προκληθεί μεταξύ του Γιάννη Πανούση και της Τασίας Χριστοδουλοπούλου για την συνθήκη Σένγκεν, αλλά και το περίφημο έγγραφο του υποστράτηγου Γιώργου Νίτσα.

Αρχές του μήνα αίσθηση είχε προκαλέσει η διαφωνία μεταξύ του Τάσου Κουράκη και του Αριστείδη Μπαλτά στο υπουργείο Παιδείας σχετικά με την κατάργηση του ΑΣΕΠ στους εκπαιδευτικούς. Ο υπουργός Παιδείας σε αντίθεση με τον κ. Κουράκη διευκρίνισε πως ουδέποτε τέθηκε τέτοιο θέμα.

Η πιο πρόσφατη κόντρα ξέσπασε ανάμεσα σε δυο συντρόφους της «Πλατφόρμας 2010». Ο λόγος για την διαφωνία μέσω twitter του Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη και της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου σχετικά με την αισθητική, αλλά και το κόστος της χθεσινής παρέλασης στην Αθήνα.

Μετά τα τσίπουρα με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στην Κοζάνη, στο προσκήνιο βγήκε και η Ραχήλ Μακρή, η οποία προειδοποίησε πως «δεν πρόκειται να ψηφίσει τοξικά μέτρα που κατήγγειλε κατά την διάρκεια όλου της του κοινοβουλευτικού βίου». Περικοπές και μειώσεις μισθών και συντάξεων, αποκρατικοποιήσεις επιχειρήσεων, εθνικής στρατηγικής σημασίας και θέματα που αφορούν απολύσεις υπαλλήλων είναι μερικές από τις κόκκινες γραμμές της.

Όσον αφορά τον Μανώλη Γλέζο και την πρόσφατη παρέμβασή του για το «ψάρι που βαπτίστηκε κρέας» φαίνεται πως η επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες έδρασε πυροσβεστικά προκειμένου το ιστορικό στέλεχος να ρίξει τους τόνους.

Στο εσωκομματικό πεδίο το μπλοκ των «ορκισμένων» αντιμνημονιακών είναι αυτό που φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο, καθώς μέχρι τώρα έχουν αποδείξει και με αρθρογραφία μέσω της iskra.gr, ότι είναι η ομάδα που θα ασκήσει τις περισσότερες πιέσεις σε περίπτωση που η λίστα των μεταρρυθμίσεων κριθεί πως παρεκκλίνει από τις βασικές δεσμεύσεις της Θεσσαλονίκης.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από την «προεδρική» πλειοψηφία που κρατά γερά το τιμόνι του κόμματος, η αριστερή πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη με περίπου 20 βουλευτές, η ΚΟΕ με 5 βουλευτές, η ΔΕΑ με δυο βουλευτές, αλλά και οι Πασοκογενείς συνθέτουν ένα παζλ που σε πολλές περιπτώσεις κάνουν τον συντονισμό και τον κοινό βηματισμό σχετικά δύσκολο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, αν και δεν φαίνεται να φοβούνται διαρροές στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, γνωρίζουν καλά πως η ονομαστική ψηφοφορία που θα ζητήσει ο Περισσός θα προκαλέσει πιέσεις σε ορισμένους βουλευτές ακόμα και από την πτέρυγα των ΑΝΕΛ.
Την ίδια ώρα στην Κουμουνδούρου εργάζονται πυρετωδώς με τα νέα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας να ενημερώνονται για τα νέα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί, ενώ ήδη το Όργανο έχει ξεκινήσει τις τακτικές συνεδριάσεις του.

Αναμένεται το επόμενο διάστημα να συνέλθει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος προκειμένου να τεθούν μια σειρά από θέματα που έχουν να κάνουν και με τον συντονισμό, αλλά και με τη λειτουργία της.

Πηγή: news247.gr