«Η ΕΚΤ θα στηρίξει την Ελλάδα ακόμη και σε χρεοκοπία»

«Η ΕΚΤ θα στηρίξει την Ελλάδα ακόμη και σε χρεοκοπία»

Η ΕΚΤ δεν θα διακόψει αμέσως τον ELA σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, γράφει η Handelsblatt. 

Πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» αναφέρουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα διέκοπτε αμέσως τη στήριξη που παρέχει στην Ελλάδα σε περίπτωση που η χώρα μας αθετήσει την έγκαιρη καταβολή μίας δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ειδικότερα, το δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας, σημειώνει πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να συνεχίσει την παροχή έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, χωρίς να χρειαστεί να προβεί σε μείωση του ύψους της βοήθειας, παρά την αδυναμία πληρωμής του Ταμείου. Μάλιστα, επισημαίνεται πως σε περίπτωση διακοπής της χρηματοδότησης, θα μπορούσε να προκληθεί έντονη αβεβαιότητα στην ελληνική αγορά και μεγάλη εκροή καταθέσεων, οδηγώντας σε περαιτέρω αποδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος , το οποίο ήδη στηρίζεται με έκτακτη ρευστότητα ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Handelsblatt αναφέρει, επίσης, πως και ο μηχανισμός EFSF είναι απίθανο να ζητήσει την αποπληρωμή των δικών του δανείων προς την Ελλάδα, σε περίπτωση που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καταγγείλει μη πληρωμή από τη χώρα μας.