Οι επαφές Τσακαλώτου στις ΗΠΑ και ο ρόλος του Washington Group για το χρέος

Οι επαφές Τσακαλώτου στις ΗΠΑ και ο ρόλος του Washington Group για το χρέος
epaselect epa04843550 International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde (L) and Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos talk at the start of a special Eurogroup finance ministers meeting on the Greek crisis, at the European Council headquarters in Brussels, Belgium, 12 July 2015. Eurozone Finance Ministers set 12 July 2015 as the deadline to reach an agreement saving Greece from bankruptcy, amid warnings that failure to strike a deal by then could lead the country to crash out of the eurozone. EPA/LAURENT DUBRULE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο υπουργός Οικονομικών θα προσπαθήσει μέσω μιας σειράς επαφών να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά τις προθέσεις του ΔΝΤ και της Γερμανίας.

Στην Ουάσινγκτον για τη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας βρίσκονται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη και τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου του, Φραγκίσκο Κουτεντάκη.

Στόχος των επαφών του υπουργού Οικονομικών είναι το ζήτημα της τρέχουσας αξιολόγησης αλλά και το μεγάλο θέμα του χρέους, για το οποίο ήδη ΔΝΤ, Γερμανία και ΗΠΑ βρίσκονται σε αντιπαράθεση.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπουργός έχει τονίσει πως πρέπει να δοθεί απάντηση σε αυτά πριν το τέλος της χρονιάς, για να υπάρχει ένας «καθαρός διάδρομος» για να έρθουν επενδυτές στη χώρα μας.

Πολλά θα κριθούν στο «Washington Group» το βράδυ της Παρασκευής όπου οι Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Τζακ Λιου, Κριστίν Λαγκάρντ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πιέρ Μοσκοβισί και Κλάους Ρέγκλινκ θα συζητήσουν πίσω από τις κλειστές πόρτες για το ελληνικό ζήτημα, παρουσία των κ.κ. Τόμσεν, Βίζερ και Κερέ. Στην «Ομάδα της Ουάσιγκτον» θα μετέχουν και οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Συναντήσεις Τσακαλώτου

Στο πλαίσιο των επαφών του στην Ουάσιγκτον, στην Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας (7-9 Οκτωβρίου 2016), το πρόγραμμα του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου περιλαμβάνει:

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2016

  • Συνάντηση με τον Τζακ Λιου, υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ.
  • Συνάντηση με τον Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων ΕΕ.
  • Συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.
  • Γεύμα με τον Wally Adeyemo, υποδιευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για Οικονομικά Θέματα.
  • Ομιλία σε σεμινάριο επενδυτών το οποίο διοργανώνει η JPM.
  • Συνάντηση με τον Πιερκάρλο Παντοάν, υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας.

Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2015

  • Συναντήσεις με στελέχη της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών & Επενδύσεων (ΑΙΙΒ).
  • Συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρο του Eurogroup.
  • Συναντήσεις με στελέχη στο Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ.
  • Συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.
  • Συνάντηση με τον Μισέλ Σαπέν, υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας.

Διαβάστε ακόμη: Η Λαγκάρντ τα έβαλε για πρώτη φορά ανοιχτά με τη Γερμανία