Η επιστροφή των πιστών του BlackBerry

Η επιστροφή των πιστών του BlackBerry

Αναλυτές κι επενδυτές ισχυρίζονται ότι δεν έχουν τελειώσει όλα για τη γνωστή εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων.

Υπάρχει άραγε εταιρεία στον τομέα των τεχνολογιών που να έχει κατακτήσει τις υψηλότερες κορυφές και να έχει βρεθεί τόσο χαμηλά την τελευταία δεκαετία από τη BlackBerry;

Αν θυμάστε, η BlackBerry -που νωρίτερα φέτος άλλαξε την επωνυμία της από το ποιητικότερο Research-in-Motion– ήταν κάποτε πανίσχυρη. Πριν από δέκα χρόνια, η τιμή της μετοχής της ήταν περίπου 15 δολάρια. Στη συνέχεια, η φήμη της ως κατασκευάστρια εταιρεία κορυφαίων τηλεφώνων με ασφαλή και αξιόπιστα συστήματα αποστολής μηνυμάτων -μαζί με μία δυναμική είσοδο στην αγορά των smartphones- έστειλε την αξία της μετοχής της στα ουράνια.

Έτσι, πριν από πέντε χρόνια η τιμή της μετοχής είχε εκτοξευτεί στα 145 δολάρια, είχε δηλαδή δεκαπλασιαστεί. Οι επενδυτές ήταν βέβαιοι ότι η καναδική εταιρεία που είχε κατασκευάσει το καλύτερο κινητό τηλέφωνο στην ιστορία -μέχρι τότε- ήταν έτοιμη να κατακτήσει τον κόσμο.

Όμως, τα έξυπνα τηλέφωνα έγιναν εξυπνότερα και το 2007 εμφανίστηκε το iPhone. Οι καταναλωτές ανταποκρίθηκαν, η Apple κατέκτησε την κορυφή και η BlackBerry έμεινε πίσω να αναζητά ένα ρόλο για τον εαυτό της. Πέρυσι, η τιμή της μετοχής της είχε βουλιάξει στα 6 δολάρια.

Διαβάστε: Το Lumia 1020 και το μέλλον της Nokia 

Τελικά, η BlackBerry υποσχέθηκε μία συσκευή με οθόνη αφής που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί το iPhone ή το Android. Η κυκλοφορία ενός λειτουργικού συστήματος με προβλήματα θα ήταν φυσικά αυτοκτονία, έτσι η BlackBerry τελειοποίησε τις προσπάθειές της, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε τη μία καθυστέρηση μετά την άλλη. Όταν, εν τέλει, εμφανίστηκε το BB10, πολλοί είχαν ξεγράψει την εταιρεία για τα καλά.

Κι όμως, φαίνεται ότι δεν την ξέγραψαν όλοι· οι πιστοί της BlackBerry επιστρέφουν, και μάλιστα με επιχειρήματα. Ο Άντι Πέρκινς, αναλυτής της Société Générale, υποστήριξε σε πρόσφατο ερευνητικό του σημείωμά ότι οι πωλήσεις συσκευών BlackBerry ξεπερνούν τις αρχικές εκτιμήσεις της αγοράς, αγγίζοντας τα 4 εκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο, σε αντίθεση με το 1 εκατομμύριο του προηγούμενου τριμήνου. Μπορεί αυτά τα νούμερα να μην έχουν καμία σχέση με τις πωλήσεις iPhone και Galaxy που αναμένεται να υπερβούν τα 30 εκατομμύρια, όμως δείχνουν ότι η εταιρεία είναι ζωντανή στην κούρσα της αγοράς.

Φυσικά δεν λείπουν και οι απαισιόδοξοι. Όμως, το σημαντικό για τη BlackBerry είναι ότι επιτέλους υπάρχει ένα επιχείρημα που σχετίζεται με το μέλλον της, κάτι που φαινόταν δύσκολο μόλις πριν από ένα χρόνο.

Οι πιστοί της BlackBerry επιστρέφουν. Ό,τι κι αν πιστεύετε για τις προοπτικές της εταιρείας, αυτή η εξέλιξη αξίζει της προσοχής μας.