Τραμπ: «Πολύ σύντομα ή όχι τόσο σύντομα» ένα χτύπημα στη Συρία

Τραμπ: «Πολύ σύντομα ή όχι τόσο σύντομα» ένα χτύπημα στη Συρία
epa06113572 US President Donald Trump prepares to recognize the first responders to the 14 June shooting involving Republican Congressman Steve Scalise in the White House in Washington, DC, USA, 27 July 2017. Four people were shot in Virginia on 14 June when a lone gunman, upset about President Trump's election, opened fire at a Congressional baseball practice. EPA/JIM LO SCALZO

Ένα ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα εναντίον της Συρίας «θα μπορούσε να γίνει πολύ σύντομα ή όχι τόσο σύντομα» λέει τώρα ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι ένα ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα εναντίον της Συρίας «θα μπορούσε να γίνει πολύ σύντομα ή όχι τόσο σύντομα». «Ουδέποτε είπα πότε θα γίνει επίθεση στη Συρία», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Χτες η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς δήλωσε ότι ο Τραμπ έχει διάφορες επιλογές, όχι απλά στρατιωτικές, ότι όλες οι επιλογές εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι και ότι αξιολογεί τον τρόπο που θα απαντήσει στη χημική επίθεση που φέρεται να διεπράχθη από τις συριακές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ντούμα της ανατολικής Γούτα – ενέργεια που εξακολουθεί να διαψεύδει η Ρωσία. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε χθες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί τη Ρωσία και τη Συρία υπεύθυνες για τη χημική επίθεση κι αρνήθηκε ότι τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου στο Twitter δημιούργησαν οποιοδήποτε πρόβλημα.

Συνέχεια στο θέμα έδωσε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεοπτική συνέντευξή του, λέγοντας: «Έχουμε την απόδειξη ότι την περασμένη εβδομάδα, πάνε τώρα σχεδόν δέκα ημέρες, χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, τουλάχιστον χλώριο, και χρησιμοποιήθηκαν από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ», δήλωσε ο Μακρόν στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

Ο Μακρόν πρόσθεσε πως η Γαλλία θα λάβει τις αποφάσεις της «σε εύθετο χρόνο», σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσον αφορά ενδεχόμενα αντίποινα για τη χημική επίθεση. «Θα πρέπει να λάβουμε αποφάσεις σε εύθετο χρόνο, όταν θα το κρίνουμε πιο χρήσιμο και πιο αποτελεσματικό», δήλωσε ο Μακρόν.

Στο μεταξύ στο Βερολίνο ανακοινώθηκε από την καγκελαρία ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Μακρόν συζήτησαν σήμερα σε τηλεφωνική επικοινωνία τους την φερόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία και η καγκελάριος εξέφρασε στον Γάλλο πρόεδρο την ανησυχία της ότι διαβρώνεται η ικανότητα της διεθνούς κοινότητας να επιβάλλει την απαγόρευση της χρήσης των χημικών όπλων.

ΓΓ ΝΑΤΟ: Δεν θέλουμε έναν ψυχρό πόλεμο»
«Δεν θέλουμε έναν ψυχρό πόλεμο. Αν δεν υπάρξει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, δεν θα μπορέσουμε ούτε τις διαφορές μας να διευθετήσουμε ούτε να βελτιώσουμε την αμοιβαία κατανόηση», τονίζει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στην γερμανική Süddeutsche Ζeitung.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ εμφανίστηκε ανήσυχος για τις νέες εξελίξεις σε σχέση με τη Ρωσία: «Είναι σημαντικό να δείξουμε περισσότερο στη Ρωσία ότι υπάρχουν συνέπειες για τον τρόπο που συμπεριφέρεται στην Κριμαία, όταν κρύβεται πίσω από κυβερνο-επιθέσεις και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο…Βλέπουμε μια χώρα που έχει εξοπλιστεί ισχυρά. Βλέπουμε μια χώρα που ενεργεί στρατιωτικά κατά της Ουκρανίας και έχει εγκαταστήσει στρατιωτική δύναμη στην Μολδαβία και τη Γεωργία, ενάντια στη βούληση αυτών των χωρών. Η Μόσχα στηρίζει το καθεστώς Ασαντ στη Συρία. Καταγράφουμε κυβερνο-επιθέσεις, ακόμα και στο δίκτυο της γερμανικής κυβέρνησης. Και αυτό δεν είναι το μόνο που προκαλεί ανησυχία: Η Ρωσία εκσυγχρονίζει το ατομικό της οπλοστάσιο, ενώ οι ενδοιασμοί χρήσης του μειώνονται», τόνισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ «η συμμαχία έδωσε κατάλληλη αμυντική απάντηση» με την μεταφορά στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ, ενώ τα συμμαχικά μέλη έχουν επιβάλει κυρώσεις. Οσο η συμπεριφορά της Ρωσίας δεν αλλάζει, τα στρατεύματα θα παραμείνουν εκεί που βρίσκονται και οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ». Παράλληλα, είπε ο Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ επιδιώκει διάλογο με την Μόσχα. «Δεν θέλουμε ένα ψυχρό πόλεμο. Αν δεν υπάρξει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, δεν θα μπορέσουμε ούτε τις διαφορές μας να διευθετήσουμε ούτε να βελτιώσουμε την αμοιβαία κατανόηση».

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ εκτιμά ότι οι άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ επιθυμούν «έναν ισχυρότερο ρόλο του Βερολίνου στην πολιτική ασφάλειας. Η Γερμανία έχει σημαντική ευθύνη εξαιτίας του μεγέθους της οικονομίας της και της πολιτικής σημασίας της», δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ και χαιρέτισε την αύξηση των αμυντικών δαπανών στη Γερμανία: «Μετά από χρόνια μείωσης, είδαμε αύξηση των γερμανικών αμυντικών δαπανών της τάξης σχεδόν του 6%». Ο Στόλτενμπεργκ ζητά από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να συνεχίσει αυτή την πορεία. Τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι υποχρεωμένα να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους στο 2% του ΑΕΠ τους μέχρι το 2024. Η Γερμανία απέχει από το ποσοστό αυτό, καθώς επενδύει το 1,2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα. «Βασίζομαι στη Γερμανία. Ζούμε σε ένα αβέβαιο κόσμο. Βρισκόμαστε μπροστά σε νέες απειλές. Οι απαντήσεις δεν έρχονται δωρεάν», διευκρίνισε ο Stoltenberg.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ έκανε λόγο για «σοβαρές ελλείψεις» στις στρατιωτικές δυνάμεις κάποιων χωρών. «Βλέπουμε τις συνέπειες της χρόνιας λιτότητας, όχι μόνο στη Γερμανία», επεσήμανε ο Στόλτενμπεργκ. Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις κοπιάζουν να εκπληρώσουν τις συμμαχικές υποχρεώσεις τους, καθώς ο εξοπλισμός τους είτε είναι ξεπερασμένος είτε ο νέος εξοπλισμός δεν είναι διαθέσιμος έγκαιρα εξαιτίας του συστήματος προμηθειών. Παρά τις δυσκολίες, ο Στόλτενμπεργκ επαίνεσε τη συνεισφορά της Γερμανίας στις αποστολές του ΝΑΤΟ. «Έχω συναντήσει γερμανούς στρατιώτες σε πολλές αποστολές στο Αφγανιστάν, το Κόσοβο ή τη Λιθουανία. Οι μονάδες αυτές είναι καλά εξοπλισμένες και οι στρατιώτες διαθέτουν καλή εκπαίδευση και υψηλό επαγγελματισμό», δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.