Το Facebook ανάμεσα στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες

Το Facebook ανάμεσα στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες
Photo:

Μόλις τρία χρόνια μετά την είσοδό της στο χρηματιστήριο, η εταιρεία πίσω από το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωση κατάφερε να αυξήσει τα έσοδά της κατά 51%.

Η Facebook κατάφερε να ενταχθεί για πρώτη φορά στην πρώτη δεκάδα της λίστας του Fortune με τις 100 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών . Η εταιρεία του δημοφιλές μέσου κοινωνικής δικτύωσης βρίσκεται πια στο no. 10 της λίστας, μόλις τρία χρόνια μετά την είσοδό της στο χρηματιστήριο.

Σε αυτό το διάστημα, τα έσοδα του Facebook αυξήθηκαν κατά 51%. Και για αυτό το κατόρθωμα, η εταιρεία μπορεί να ευχαριστεί την εντυπωσιακή μετάβαση στην εποχή της  διαφήμισης μέσω των κινητών τηλεφώνων.

Όταν το Facebook εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2012, ήταν ήδη μια αρκετά προχωρημένη εποχή για την αγορά του mobile internet. Οι επενδυτές, μάλιστα, δεν δίστασαν να πουν πως η επιχείρηση είχε «χάσει το τρένο» που θα της απέφερε μια καλύτερη αξιοποίηση για την εφαρμογή της. Κατά τη στιγμή της πραγματοποίησης της IPO της, άλλωστε, δεν είχε να παρουσιάσει καθόλου έσοδα από την αγορά του mobile internet. Παρόλο που η εταιρεία ήταν κερδοφόρα, οι επενδυτές ήταν διστακτικοί εξαιτίας αυτού του προβλήματος.

Facebook (<a href="http://www.fortune.com/tag/facebook">Nasdaq: FB</a>) revenue, billions

Αλλά το Facebook κατάφερε να βελτιώσει με δραστικό τρόπο την κινητή του εφαρμογή. Και με ακόμα πιο επιθετικό τρόπο να καταφέρει να αυξήσει τις πωλήσεις των διαφημίσεων για αυτήν τη βελτιωμένη του πλατφόρμα. Σήμερα, η «κινητή διαφήμιση» μέσω της εφαρμογής του Facebook αποφέρει στην εταιρεία το 76% των συνολικών εσόδων της. Το Facebook κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά της κινητής διαφήμισης, υπερβαίνοντας ακόμη και την Google σε μερίδιο, σύμφωνα με το eMarketer.

Facebook advertising revenue <br>in millions, through Q2 2015

Η ταχύτατη ανάπτυξη της εταιρείας δεν αποτελεί έκπληξη για τους μετόχους. Οι μετοχές της Facebook έχουν αυξηθεί κατά 150% μέσα σε τρία χρόνια, με την προσφορά να βρίσκεται πια κοντά στα 95 δολάρια ανά μετοχή, με αναλογία τιμής προς κέρδος σχεδόν στο 100, το οποίο είναι υπερβολικά κερδοφόρο ακόμα και για μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία τεχνολογίας.

Στο πιστό κοινό του δικτυακού της τόπου μετρά 1,5 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες κάθε μήνα. Φυσικά, στην εταιρεία γνωρίζουν πως δεν θα αυξάνεται για πάντα. Για να προσθέσει περισσότερους χρήστες, το Facebook στρέφει το βλέμμα του στα άτομα που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Και για τον σκοπό αυτό οργανώνει τις προσπάθειές του με αιχμή του δόρατος το Internet.org, ένα project του Μαρκ Ζούκερμπεργκ που έχει ως στόχο να φέρει την πρόσβαση στο διαδίκτυο ακόμα και στις πιο «απομακρυσμένες» τεχνολογικά περιοχές του κόσμου.

Για να συνεχίσει το Facebook να αναπτύσσει τα έσοδα του με τον σημερινό ρυθμό, θα πρέπει να πουλήσει διαφημίσεις που κοστίζουν περισσότερο. Έτσι εξηγείται και η πρόσφατη πρωτοβουλία του να δώσει ιδιαίτερη ώθηση στις διαφημίσεις-βίντεο, οι οποίες πωλούνται ακριβότερα σε σχέση με τις συνηθισμένες διαφημίσεις.

Monthly mobile app users, millions

Η εταιρεία, επίσης, πρέπει να αρχίσει να έχει κέρδος από τις μεγάλες εξαγορές της: Το Instagram, το WhatsApp και την Oculus VR, καθώς επίσης και το Facebook Messenger. Εκτός της Oculus VR, η οποία θα παρουσιάσει τα headsets εικονικής πραγματικότητας Oculus Rift στο επόμενο έτος, όλες οι υπόλοιπες από τις θυγατρικές του Facebook έχουν το δικό τους τεράστιο κοινό. Αν και δεν δίστασε να τονίσει πως είναι ακόμα «νωρίς», η Facebook αποκάλυψε πρόσφατα τα σχέδια της για να κερδίσει νέα χρήματα από αυτά τα τμήματα ενώ ταυτόχρονα έχει προχωρήσει στην αύξηση των διαφημίσεων στα Instagram feeds.