Η φάρμα που έγινε μανία!

Η φάρμα που έγινε μανία!

Ο Δάµης Πείθης µιλά για την gourmet φάρµα που άνοιξε στην Κηφισιά, καθώς και για τα σχέδια επέκτασής της.

Ένας οικονοµολόγος, ο οποίος  απολάµβανε µια επιτυχηµένη καριέρα για 29 χρόνια στο Λονδίνο στον κλάδο της ναυτιλίας και των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, αποφασίζει ξαφνικά να κάνει στροφή 360 µοιρών, δοκιµάζοντας την τύχη του στον πρωτογενή τοµέα.

Το 2004 πουλά τις επιχειρήσεις του, επιστρέφει στην Ελλάδα και αρχίζει να σχεδιάζει τα επόµενα επιχειρηµατικά βήµατά του. Τέσσερα χρόνια αργότερα αγοράζει γη στην περιοχή του Μπράλου, µε στόχο τη δηµιουργία ενός χωριού για εκείνους που τους αρέσει η γύρω περιοχή. Ωστόσο, η κρίση και οι επιπτώσεις της στον χώρο του real estate αναγκάζουν τον Δάµη Πείθη να εστιάσει στην πρωτογενή παραγωγή, δηµιουργώντας µια πρωτότυπη φάρµα.

Από τις πωλήσεις gourmet κρεάτων σε σπίτια φίλων και συγγενών, το 2014 ανοίγει το πρώτο φυσικό κατάστηµα στην Κηφισιά, για ουρανίσκους που προτάσσουν την ποιότητα και τη γεύση έναντι της µαζικής παραγωγής και του χαµηλού κόστους. Ελληνικά, γαλλικά, σκωτσέζικα µοσχάρια, αιγοπρόβατα, κοτόπουλα, πάπιες, χήνες, ελληνικοί µαύροι χοίροι (ένα προστατευόµενο είδος το οποίο µόνο τέσερις-πέντε παραγωγοί το εκτρέφουν στην Ελλάδα και κερδίζει έδαφος σε διεθνείς διαγωνισµούς), λαχανικά, φρούτα, µαρµελάδες και χειροποίητα καπνιστά αλλαντικά χωρίς συντηρητικά είναι µερικά από τα «καλούδια» που µπορεί να ψωνίσει κάποιος στη Φάρµα Μπράλου, η οποία κάνει παραδόσεις σε όλη την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει στο Fortune ο Δάµης Πείθης, τον Ιούνιο αναµένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο Τυροκοµείο, µια επένδυση της τάξης των 150.000 ευρώ. Σε πρώτη φάση τα τυροκοµικά-γαλακτοκοµικά προϊόντα θα τοποθετηθούν σε επιλεγµένα delicatessen καταστήµατα, µε απώτερο στόχο τη δηµιουργία µικρών γαλακτοπωλείων που θα φέρουν την επωνυµία «Φάρµα Μπράλου».

«Θέλουµε να µεταφέρουµε στο τώρα την εποχή των παλαιών γαλακτοπωλείων, όπου ο πελάτης απολάµβανε το γλυκό του σε ένα παλιό µαρµάρινο τραπεζάκι, και να αναβιώσουµε την ατµόσφαιρα εκείνης της περιόδου. Ελπίζουµε ότι µέσα στο 2017 θα έχουν ανοίξει τα τέσσερα πρώτα καταστήµατα στην Αθήνα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πέρα, όµως, από το κατάστηµα στην Κηφισιά, το οποίο, εκτός από gourmet κρεοπωλείο, λειτουργεί και ως εστιατόριο, το αθηναϊκό κοινό έχει τη δυνατότητα από τον περασµένο Σεπτέµβριο να απολαύσει τις νοστιµιές της Φάρµας Μπράλου στον πρώτο όροφο της Yolenis. Ο πελάτης µπορεί να επιλέξει από το κρεοπωλείο το κοµµάτι κρέατος που επιθυµεί να του µαγειρέψουν και να το γευτεί σε προνοµιακή τιµή, µε ένα πλήρες γεύµα να κοστίζει από 25 έως και 60 ευρώ το άτοµο. «Έχουµε πολλή δουλειά. Από τη µία το µεσηµέρι µέχρι τις δέκα το βράδυ υπάρχει συνεχής ροή, που αγγίζει τα 100-140 άτοµα τις καθηµερινές και φτάνει έως τα 180 άτοµα τα Σαββατοκύριακα, σε έναν χώρο µόλις 35 θέσεων».

Την ίδια στιγµή, ο επιχειρηµατίας βρίσκεται σε συζητήσεις για το άνοιγµα franchise καταστηµάτων µε την επωνυµία «Φάρµα Μπράλου», αρχικά σε Κρήτη και Θεσσαλονίκη και, στη συνέχεια, στην Κύπρο, για την οποία εξετάζεται συνεργασία µε έναν από τους µεγαλύτερους ξενοδοχειακούς οµίλους, αλλά και το ενδεχόµενο δηµιουργίας φάρµας κατά τα πρότυπα αυτής στην περιοχή του Μπράλου. Επιπρόσθετα, φέτος κάνει ντεµπούτο το πρώτο οµώνυµο Steak Bar σε κοσµοπολίτικο ελληνικό νησί, το οποίο θα λειτουργεί από Μάιο έως και Σεπτέµβριο, ενώ σε τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαπραγµατεύσεις µε γνωστή ελληνική ζυθοποιία για την παροχή βύνης ως βασικής τροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά για την εκτροφή µοσχαριών.

Η gourmet φάρμα πήγε στο Yolenis

Το brand awareness της Φάρµας Μπράλου είναι τόσο δυνατό, που σχεδόν  το 80% των πελατών που επισκέπτονται το concept store της Yolenis στο Κολωνάκι ζητούν να γευτούν, κυρίως, το ψητό κρέας και τις παλαιωµένες-σιτεµένες µπριζόλες που θεωρούνται must, όπως επίσης το ταρτάρ και τη σπιτική κρεατόπιτα, που παρασκευάζονται µπροστά στα µάτια των πελατών.

Το µεγάλο στοίχηµα είναι το Τυροκοµείο, που διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της Φάρµας Μπράλου. Από την αύξηση του αριθµού των εκτρεφόµενων αιγοπροβάτων υπολογίζεται µια ηµερήσια παραγωγή γάλακτος της τάξης των 300 κιλών, µέρος της οποίας θα πηγαίνει στην παραγωγή φέτας, σκληρών τυριών, ρυζόγαλου και κρέµας.

Μόνο στις εγκαταστάσεις της φάρµας απασχολούνται περί τα 40 άτοµα, ενώ από τα νέα επιχειρηµατικά projects που βρίσκονται στα «σκαριά» εκτιµάται ότι θα δηµιουργηθούν δεκάδες νέες θέσεις εργασίας. Το 2016 ο τζίρος της Φάρµας Μπράλου κατέγραψε αύξηση 30% σε σχέση µε το 2015 και τριπλασιάστηκε ο αριθµός των εκτρεφοµένων ζώων.

Τα θετικά οικονοµικά στοιχεία υπογραµµίζουν τη δυναµική της επιχείρησης, καθιστώντας ακόµα µεγαλύτερη την επιτυχία της, δεδοµένου ότι πραγµατοποιείται σε ένα υφεσιακό καθεστώς. Όπως, άλλωστε, λέει χαρακτηριστικά και ο Δάµης Πείθης, «η ζήτηση και οι ανάγκες έχουν µεγαλώσει τόσο, που η επιχείρηση πάει ένα βήµα πιο πέρα από τη µικρή οικογενειακή φάρµα που ξεκίνησε».

Το άρθρο δημοσιέυεται στο Fortune Ιουλίου που κυκλοφορεί