Η Γερουσία της Βραζιλίας καθαίρεσε την πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ

Η Γερουσία της Βραζιλίας καθαίρεσε την πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ
epa05516970 General view of the Senate during the last impeachment hearing against Brazilian suspended President Dilma Rousseff at the Senate in Brasilia, Brazil, 31 August 2016. The hearing will end with the voting whether to impeach Rousseff or not. EPA/CADU GOMES

Με ψήφους 61 υπέρ και 20 κατά η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας παύεται επισήμως από τα καθήκοντά της.

Η Γερουσία της Βραζιλίας ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ από το αξίωμά της, αποφασίζοντας όμως να μην την στερήσει από τα πολιτικά δικαιώματά της για την επόμενη οκταετία.

Από τους 81 γερουσιαστές, οι 61 ψήφισαν υπέρ της καθαίρεσης και μόνο οι 20 κατά, βάζοντας τέλος στη 13ετή διακυβέρνηση της χώρας από αριστερές κυβερνήσεις. Στη δεύτερη ψηφοφορία, οι γερουσιαστές με ψήφους 42 υπέρ έναντι 36 κατά έκριναν ότι η Ρουσέφ θα πρέπει να διατηρήσει τα πολιτικά δικαιώματά της.

Μετά την καθαίρεση της Ρουσέφ, ο νυν αντιπρόεδρος, ο κεντροδεξιός Μισέλ Τέμερ, θα ορκιστεί νέος πρόεδρος της χώρας.

Ο 75χρονος Τέμερ θα ορκιστεί σε μια πολύ σύντομη τελετή και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Κίνα προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20). “Η Βραζιλία δεν μπορεί να είναι απούσα από τη σύνοδο” υπογράμμισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα O Globo.

Ο Τέμερ ασκούσε καθήκοντα προέδρου από τις 12 Μαΐου, όταν η Γερουσία αποφάσισε να θέσει σε προσωρινή αργία την πρώτη εκλεγμένη πρόεδρο της χώρας.