Η Καταλονία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από την Ισπανία

Η Καταλονία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από την Ισπανία
epa06292720 Ciudadanos party's spokesman in the Catalan Parliament, Carlos Carrizosa (R), speaks during the plenary session held to debate whether to declare a uniteral independence and the proclamation of a republic in Catalonia in response to the possible application of the Article 155 in the region, in Barcelona, northeastern Spain, on 27 October 2017. The regional President, Carles Puigdemont confirmed the previous day that he will not call regional elections leaving the decision over the next step to take to the Catalan assembly. EPA/QUIQUE GARCIA

Άμεση αντίδραση από τον Ισπανό πρωθυπουργό, ο οποίος προανήγγειλε κρατική παρέμβαση.

Το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία, σε μια αμφιλεγόμενη ψηφοφορία που θεωρείται τώρα πιθανό να κηρυχθεί παράνομη από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας.

Η πρόταση για ανεξαρτησία εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά ψηφοδέλτια σε σύνολο 135 βουλευτών, δήλωσε ο πρόεδρος του Σώμστος.

Βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε έκκληση για ηρεμία σε ένα τουίτ που ανήρτησε μερικά λεπτά μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο.

«Ζητώ ηρεμία για όλους τους Ισπανούς. Η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία.»

Έκτακτη συνεδρίαση της ισπανικής βουλής

Έκτακτη συνεδρίαση του ισπανικού υπουργικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 6.00 μ.μ. τοπική ώρα (7.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας) προκειμένου να θέσει σε ισχύ την απευθείας διακυβέρνηση της Καταλονίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

«Η Ισπανία είναι μια σοβαρή χώρα και ένα μεγάλο έθνος και δεν θα ανεχθούμε λίγοι άνθρωποι να προσπαθούν να ‘σκοτώσουν’ το Σύνταγμά μας», είπε ο Ραχόι στους δημοσιογράφους μετά την απόφαση της Γερουσίας να του επιτρέψει να αναλάβει τον έλεγχο της Καταλονίας.

Σιγή ασυρμάτου από τις Βρυξέλλες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν έχει κανένα νέο σχόλιο για την Καταλονία μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της περιφέρειας να κηρύξει την ανεξαρτησία από την Ισπανία.

«Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην (καθιερωμένη) μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Στη συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε παλαιότερα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει πει κατ΄επανάληψη πως η αντιπαράθεση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.

Τουσκ: Η ΕΕ συνδιαλέγεται μόνο με την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη

Η κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας δεν αλλάζει τίποτα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνδιαλέγεται μόνο με την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Για την ΕΕ δεν αλλάζει τίποτα. Η Ισπανία παραμένει ο μόνος συνομιλητής μας», έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στο τουίτερ.

Ο Τουσκ κάλεσε επίσης την Ισπανία να προκρίνει «τη δύναμη του επιχειρήματος, όχι του επιχειρήματος της δύναμης».

Η Ουάσινγκτον στηρίζει Μαδρίτη

Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι στηρίζει την «ενότητα» της Ισπανίας, όπως επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει στο δελτίο τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ.

Σε «ειρηνική αντίσταση» των δημοσίων υπαλλήλων καλούν οι οπαδοί της ανεξαρτησίας

Η κύρια οργάνωση που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC), κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους να μην ακολουθήσουν τις εντολές της ισπανικής κυβέρνησης μετά την επιβολή της άμεσης διακυβέρνησης της περιφέρειας από τη Μαδρίτη.

Η ANC κάλεσε τους καταλανούς δημόσιους υπαλλήλους να αποκριθούν με «ειρηνική αντίσταση».