Η κίνηση του Facebook προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα ενόψει των εκλογών

Η κίνηση του Facebook προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα ενόψει των εκλογών
Photo:

Μετά από την έντονη κριτική που δέχτηκε κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2016, το κοινωνικό δίκτυο προσπαθεί να αποφύγει ένα ακόμα σκάνδαλο.

Σε διαγραφή πλήθους λογαριασμών προέβη το Facebook και το Instagram το βράδυ της Δευτέρας ( 5/11) έπειτα από προτροπή των αμερικανικών αρχών, λίγες ώρες πριν την έναρξη των ενδιάμεσων εκλογών. «Το απόγευμα του Σαββάτου, οι αμερικανικές αρχές επικοινώνησαν μαζί μας σχετικά με διαδικτυακή δραστηριότητα που παρατηρήθηκε και ενδέχεται να σχετίζεται με οργανωμένο σχέδιο παρεμβάσεων, στην διαδικασία, από το εξωτερικό. Δήλωσε ο Ναθάνιελ Γκλέιτσερ, επικεφαλής του τμήματος κυβερνοασφάλειας των κοινωνικών δικτύων.

Συγκεκριμένα, διαγράφησαν 30 λογαριασμοί Facebook και 85 προφίλ στον Instagram. Πρόκειται για ένα σύνολο 115 λογαριασμών. «Σχεδόν όλες οι σελίδες στο Facebook, που συνδέονταν με ανάλογα προφίλ και το περιεχόμενό τους ήταν γραμμένο είτε στα γαλλικά είτε στα ρώσικα. Την ίδια ώρα, τα περισσότερα αντίστοιχα προφίλ στο Instagram χρησιμοποιούσαν την αγγλική γλώσσα, δίνοντας έμφαση, μέσω των αναρτήσεων, είτε στην ευρύτερη πολιτική αντιπαράθεση είτε σε διάσημα πρόσωπα», συμπληρώνει ο Γκλέιτσερ. «Την Κυριακή το πρωί, οι αρχές που είναι επιφορτισμένες με την εφαρμογή του νόμου ήρθαν σε επαφή μαζί μας για το θέμα δραστηριοτήτων που ανακάλυψαν πρόσφατα και που θα μπορούσαν σύμφωνα με τις ίδιες να συνδέονται με ξένες οντότητες», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Όταν θα ξέρουμε περισσότερα, συμπεριλαμβανομένου του αν αυτοί οι λογαριασμοί συνδέονται με κάποιον τρόπο με την Ρωσία ή κάποιο άλλο κράτος, θα ενημερώσουμε», καταλήγει.

Σε κοινή ανακοίνωση, Υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Κίρστεν Νίλσεν, Γενικού Εισαγγελέα Τζεφ Σέσιονς, Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ντάν Κοατς και Διευθυντή FBI Κρίστοφερ Ρέι, έγινε γνωστό πως δεν υπήρξαν σαφείς ενδείξεις ότι παράγοντες που σχετίζονται με το εξωτερικό κατάφεραν όντως να επηρεάσουν την διαδικασία των εκλογών.

«Οι Αμερικανοί πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ξένοι παράγοντες – και ειδικότερα η Ρωσία – εξακολουθούν να προσπαθούν να επηρεάσουν το δημόσιο αίσθημα και τις αντιλήψεις των ψηφοφόρων μέσω ενεργειών που αποσκοπούν στην προώθηση των διαφωνιών», αναφέρει η δήλωση. «Μπορούν να το κάνουν αυτό με τη διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με τις πολιτικές διαδικασίες και τους υποψηφίους, ψέματα για τις δικές τους δραστηριότητες παρεμβολής, διάδοση της προπαγάνδας στα κοινωνικά μέσα και με άλλες τακτικές», καταλήγει.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ για το Κογκρέσο, τα αποτελέσματα των οποίων θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για τη συνέχεια της θητείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Το Σάββατο το Twitter επιβεβαίωσε ότι διέγραψε αυτόματους λογαριασμούς που έγραφαν μηνύματα για την αποθάρρυνση των ψηφοφόρων να πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές. Οι αμερικανικές εφημερίδες αναφέρουν ότι οι λογαριασμοί αυτοί ανέρχονταν σε 10.000.

Τον περασμένο μήνα, το Facebook είχε ανακοινώσει επίσης ότι διέγραψε λογαριασμούς και ομάδες που συνδέονταν με μια ιρανική απόπειρα άσκησης επιρροής στην αμερικανική και τη βρετανική πολιτική, θίγοντας ευαίσθητα θέματα, σχετικά με τη μετανάστευση ή τον ρατσισμό.

Πηγή: CNN