Η Κομισιόν επιμένει για τις συντάξεις: «Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται»

Η Κομισιόν επιμένει για τις συντάξεις: «Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται»
European Commission President Jean Claude Juncker holds a news conference at the European Council headquarters after the first day of a European Union leaders summit in Brussels, Belgium, June 26, 2015. REUTERS/Yves Herman - RTX1HU5O

Εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε όσα είχε πει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαντώντας σε διαρροές περί κατάργησης των περικοπών.

 

Τη φράση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πως “pacta sunt servanda” (δηλαδή, οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται) επανέλαβε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν, ερωτηθείς σχετικά με διαρροή που θέλει τους θεσμούς να συμφωνούν στην κατάργηση του μέτρου περικοπής των συντάξεων.

«Υπάρχει μόνο μία πηγή. Ο πρόεδρος μίλησε on the record την Τετάρτη. Η θέση μας είναι σαφής: ό,τι έχει συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστεί», είπε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Ωστόσο, ο Α. Βιντερστάιν δεν θέλησε να απαντήσει στην ερώτηση τι ακριβώς εννοούσε ο πρόεδρος Γιούνκερ με αυτή τη φράση, εάν δηλαδή αναφερόταν στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% ή συγκεκριμένα στο μέτρο της περικοπής των συντάξεων.

Επίσης, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πληροφορίες ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις στο ζήτημα αυτό κατά τη διάρκεια της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα.

Ο Α. Βίντερστάιν ανέφερε, τέλος, ότι η πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή των θεσμών ολοκληρώθηκε και θα δημοσιευθεί σύντομα η σχετική δήλωσή τους.

Διαβάστε ακόμη: ΝΔ: Δεν μας είπαν οι θεσμοί τι θα γίνει με τις συντάξεις