Η κρίση στην Ισπανία «χτυπά» τις ευρωπαϊκές αγορές

Η κρίση στην Ισπανία «χτυπά» τις ευρωπαϊκές αγορές
epa06292885 People celebrate after the approval of the declaration of a uniteral independence during a plenary session at Catalan Assembly, nearby the Parlament in Barcelona, northeastern Spain, 27 October 2017. As consequence of this result, Catalan Assembly urges the Catalan government to begin a constituent process to draft and approve the Constitution of the new republic. EPA/Marta Perez Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Βουτιά» στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης και πτώση του Ευρώ έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση των Καταλανών υπέρ της ανεξαρτησίας.

Η δραματική κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης στην Ισπανία σήμερα το απόγευμα επηρέασε ήδη αρνητικά τις αγορές τόσο στην ίδια τη χώρα όσο και γενικότερα στην Ευρώπη.

Στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης ο Ibex 35 σημείωσε πτώση 2% μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από το τοπικό κοινοβούλιο.

Το Ευρώ επίσης κινήθηκε πτωτικά έναντι του δολαρίου, αντικατροπτίζοντας φόβους ότι η διαμάχη θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σε μία ακόμη σημαντικά μεγάλη κρίση για την Ευρώπη.

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε άμεσα πως δεν αποδέχεται την απόφαση του καταλανικού κοινοβουλίου και θα προχωρήσει σε ενέργειες ώστε να θέσει υπό τον έλεγχό της την επαρχία των αυτονομιστών. Η κίνηση αυτή της Μαδρίτης καθησύχασε μερικώς την πορεία του ευρώ και των ισπανικών μετοχών.

Όπως είναι φυσικό, στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο μέσον αυτής της διαμάχης επικρατεί έντονη ανησυχία, καθώς ακόμη και οι αναλυτές δεν μπορούν εύκολα να εκτιμήσουν τις οικονομικές συνέπειες που θα έχουν αυτές οι εξελίξεις. Σύμφωνα με τους αναλυτές πρέπει να θεωρείται βέβαιη η προσωρινή παύση διαδικασιών και υπηρεσιών της τοπικής κυβέρνησης, στις οποίες στηρίζεται η λειτουργία πολλών εκ των εταιρειών.

Η Καταλονία αποτελεί την πλέον παραγωγική οικονομικά περιοχή της Ισπανίας και αποτελεί το ένα πέμπτο της ισπανικής οικονομίας, αφού εκτιμάται πως 7.100 εταιρείες έχουν εκεί την έδρα τους, μεταξύ άλλων και οι Cisco, Volkswagen και Nissan.

Ορισμένες εταιρείες, πάντως, όπως οι τραπεζικές CaixaBank και Banco Sabadell, η κτηματομεσιτική Colonial και η ενεργειακή Gas Natural Fenosa, επέλεξαν ήδη να μεταφέρουν την έδρα τους από την Καταλονία, φοβούμενες τις επιπτώσεις της κρίσης.